Питання, схоже, актуальне з давніх-давен. Хоча змінюються часи — змінюються засоби обліку. Взяти хоча б колишні гусячі пера… Втім, навіть сучасні ручки уже не дуже у шані. Хіба що школярі та їхні вчителі регулярно скорописом користуються. Та й ті за першої нагоди за комп’ютер умощуються. А чому б і ні: на моніторі хоч тридцять разів переписуй та виправляй — текст буде чистим і гарним. Ось тепер справді можна сказати, що папір усе стерпить. Не те, що в давні часи…

Тільки уявіть собі: сидить отрок, скрипить пером, старається, уважно літери виводить. Бо документ дуже вже важливий: скільки свічок та в’язанок дров за люту, зело студену зиму в княжому теремі витрачено. Уже повторно  переписує, бо вони з пічником десяток-другий дубових колод таки заникали й бражнику за пару барилець жаданого напою занесли. Тепер треба підрихтувати, аби кінці з кінцями сходилися. Незабаром князь із походу повернеться, боярин, якого він замість себе правити залишав, звіт триматиме. Не приведи Перун, володар виправлення якесь у підрахунках вгледить — у шельмуванні звинуватить, брудні справи припише. А за це на цілу голову тіло вкоротити можуть. Хай йому грець!

Треба ж було, щоб саме в ту мить, коли писарчук важливістю моменту перейнявся, злі духи боярина принесли з вигуками, що княжа дружина вже за рікою єси! І здригнулася рука отрока, і заляпала щойно виведені бузиновим чорнилом знаки…

Хто зна, може, якийсь схожий на цей випадок і породив прислів’я, котре глаголить: написане пером не вирубаєш і сокирою. Та нині внести корективи у будь-який текст простіше. Хоча не всім це сходить з рук.

Завищили, приміром,  ніжинські тепловики свої фактичні витрати упродовж позаминулої зими. Та не просто через необережність, а з вигодою для себе. І одержали з Державного бюджету «понадпланові» 183 тис. грн. А контрольно-ревізійне управління перевірило документи і виявило невідповідність.

«Подвійний облік непрямих витрат у вартості послуг «підкачка води» і вартості виробленої  теплової  енергії призвів до завищення цієї суми на 105 тис. грн, — розповіли у прес-службі КРУ в Чернігівській області. — Окрім того, було безпідставне приплюсування понаднормативних втрат у тепломережі, що в підсумку спричинило завищення витрат на 40 тис. грн. А завищення відсотку адміністративних витрат у коштах, що пішли на виробництво теплової  енергії для населення, — ще на 38 тис. грн».

Одне слово, перетопили на папері і недогріли по факту…  Та все таємне рано чи пізно стає явним, і винним у порушеннях все-таки довелося відповідати перед законом.

То чи варто гратися у такі ігри?