СКАНДАЛ

Конкурс, оголошений оклендською FM-студією, образив українських жінок 

Початок цієї історії не обіцяв нічого екстраординарного. Радіостудія "The Rock FM", що веде мовлення в Окленді (Нова Зеландія), придумала акцію: оголосити серед чоловіків-слухачів своєї радіостанції конкурс, за результатами якого вручити переможцю спеціальний приз - поїздку в Україну нібито за дружиною. Конкурс назвали "Wіn a Ukraіnіan Wіfe".

Країна - бордель, дівчата - повії?

Шоу матримоніальної спрямованості існують у багатьох країнах і мають успіх у глядачів і слухачів, тож нічого кримінального в задумі новозеландських медійників начебто не було. Втім, не варто перейматися гордістю і за державу, і за наших красунь, слава про яких докотилася аж до південної півкулі. Як з'ясувалося пізніше, насправді "The Rock FM" зобов'язалась оплатити щасливчику переліт та двотижневе перебування в Україні, а також надати кошти для того, щоб. порозважатися з нашими красунями, навіть обіцяли нову дівчину щовечора.

Переможець новозеландського конкурсу на ім'я Грег Морган, котрий у анкеті на сайті "The Rock FM" з гордістю зазначив, що "випиває не частіше, ніж двічі на день", дав інтерв'ю новозеландським ЗМІ, в яких він розповідав, що "жінки в Україні дуже гарні, але тупі - з ними нема про що говорити". А на запитання: "Які там чоловіки?", відповідав: "Жодної конкуренції. Всі чоловіки в Україні - п'янички й алкоголіки".

Тож Україну публічно на весь світ обізвали борделем, а наших дівчат - повіями. Передачу цю крутили на загальнонаціональному новозеландському радіо та ТБ не один місяць. Можна було б за звичкою не звертати уваги на образу - де там та Нова Зеландія? Але ми живемо у вік інформаційних технологій і звістка про цей дуже "креативний" конкурс дісталася України.

Українця в ефір не пустили

На захист наших дівчат став "Новий канал". Було оголошено конкурс на пошук молодого авантюрного українця, який має поїхати до Нової Зеландії зі спеціальним дорученням: передати новозеландцям "український привіт". Охочих здійснити цю шляхетну місію виявилося майже 200 чоловіків. Головна умова конкурсу - створення адекватної, продуманої і дієвої "відповіді Чемберлена". Переміг 26-річний український письменник-мандрівник Максим Кідрук.

- На радіо, як і в будь-якій медійній організації, існує юридичний відділ, який пильно слідкує за тим, що діється, говориться та пишеться в ефірі. Тож формулювання "Виграй собі дружину" стало лише юридично виваженим прикриттям зовсім іншої події, - пояснює Максим.

Офіційна частина його заокеанського відрядження включала в себе подачу скарги до контролюючого органу - Broadcastіng Standards Authorіty. Було вирішено також зробити спробу потрапити на ефір до радіо "The Rock FM", щоб розповісти, що думають українці і про їхнього Грега, і про секс-туризм в Україні взагалі. На завершення передбачалося проголошення тосту за дружбу між Україною та Новою Зеландією в одному з оклендських барів.

Неофіційна - передбачала дещо хуліганську акцію - розклеювання по людних місцях Окленда плакатів із зображенням розлюченої українки і сердитим написом: "Greg! We are waіtіng! Try to wіn a wіfe agaіn". ("Греге! Ми чекаємо! Спробуй ще раз завоювати українську дружину!"). Плакати ці Максимові довелося розклеювати вночі. Його помітила оклендська поліція, хлопцеві довелося викручуватися, розповідати, що він заблукав. На жаль, Максимові так і не вдалося виступити перед новозеландцями: за день до призначеного ефіру представники радіостанції "The Rock FM" відмовились від свого попереднього рішення.

Скарга як остання крапля

- Я особисто передзвонив до Крісті Крейг, що входить до керівної ради "The Rock FM", намагаючись з'ясувати причину відмови. Жінка певний час намагалася говорити чемно, але зрештою не втрималася і почала кричати про те, що через наші дії їхній радіостанції заборонили проводити будь-які ігрові конкурси. Фактично моя скарга стала останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Broadcastіng Standards Authorіty", - розповів письменник.

Отже, справу завершено, крапки над "і" начебто розставлені. Та залишається одне "але". Сучасні інформаційні технології роблять нашу рідну планету ще меншою. Як бачимо, слово, вимовлене в Новій Зеландії, луною відбивається в Україні, і навпаки. Ситуація з новозеландським радіо вельми показова. Гонитва за рейтингами і прибутками домінує на теле- і радіоканалах незалежно від національної приналежності. Немов гриби після дощу, росте кількість низькопробних і просто аморальних програм. "Це лише шоу", - можна почути у відповідь. Кажуть, жарт, повторений двічі, стає банальністю. Тоді чим стануть подібні шоу, розтиражовані мільйонами копій? Чи не вийдуть вони за межі телепрограми, щоб зажити реальним, а не віртуальним життям? Напевно, над цим варто задуматися не тільки новозеландським медійникам.
 

Олена ЖУРАВЛЬОВА
для "Урядового кур'єра"