Розкажіть, будь ласка, детально, як має проходити технічна інвентаризація перебудованого житлового будинку та інших допоміжних споруд? Також хочу дізнатися, як садибний житловий будинок вводиться в експлуатацію. Заздалегідь вдячний за відповідь.

В. ШУТАК,
с. Нове Давидково, 
Закарпатська обл.

Віталій ШАПОВАЛЕНКО,
директор Департаменту житлової політики  Мінрегіону:

1. Щодо технічної інвентаризації перебудованого житлового будинку:

Порядок та методика проведення технічної інвентаризації збудованих (реконструйованих) будинків, допоміжних будівель та споруд визначені Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, затвердженою наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.05.2001 р. № 127, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 10.07.2001 р. за № 582/5773 (далі — Інструкція).

В пункті 3.1. Інструкції зазначено, що технічній інвентаризації підлягають об’єкти всіх форм власності, розташовані на земельних ділянках (за окремими поштовими адресами), незалежно від того, побудовані вони за відповідно оформленими документами чи самочинно: будинки, включаючи прибудови та надбудови, громадські та виробничі будинки, господарські будівлі та споруди.

Згідно з розділом 10 Інструкції, підставою для проведення поточної інвентаризації є, зокрема, зведення нових, надбудова, прибудова, реконструкція і знесення будинків, будівель, допоміжних будівель, зміна власника, якщо минуло дванадцять місяців після проведення попередньої технічної інвентаризації.

У зв’язку з цим бюро технічної інвентаризації на підставі вашої заяви має провести поточну технічну інвентаризацію житлового будинку.

2. Щодо введення садибного житлового будинку в експлуатацію:

Підпунктом 3 пункту 4 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію, затвердженого Указом Президента від 8 квітня 2011 року № 439/ 2011, визначено, що приймає в експлуатацію закінчені будівництвом об’єкти, видає відповідні сертифікати Держархбудінспекція.

Відповідно до пункту 3.1 Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 24.06.2011 року № 91, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 11.07. 2011 року за № 830/ 19568 (із змінами), введення зазначених об’єктів в експлуатацію здійснюється безоплатно територіальними органами Держархбудінспекції.

У зв’язку з цим щодо введення житлового будинку в експлуатацію пропоную вам звернутися до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Закарпатській області за адресою: 88008 м. Ужгород, пл. Народна, 4, вул. Гойди, 8.