У Франції вшанували пам’ять загиблих у Першій світовій війні. Цей збройний конфлікт, який завершився 100 років тому, забрав життя понад 10 мільйонів солдатів і цивільних громадян. У пам’ятній церемонії в Парижі разом з лідерами країн, зокрема президентами Франції Еммануелем Макроном, США Дональдом Трампом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, іншими лідерами країн «Великої сімки» та понад 70 главами  держав та урядів, лідерами міжнародних організацій взяв участь і Президент України Петро Порошенко.

Пам’ятні заходи почалися в Єлисейському палаці та продовжилися біля Тріумфальної арки. Тут під час ушанування пам’яті загиблих було запалено Вічний вогонь. Молодь з різних країн зачитала спогади свідків — письменників, які на власні очі бачили жахіття тієї війни.

Ці учасники нормандського формату прагнуть миру в Європі. Проти виступає лише відсутній четвертий елемент. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Не розмовами, а справами

Перша світова війна не стала останнім глобальним збройним конфліктом в історії людства. Ще кривавішою була Друга світова, в яку вже було втягнуто не 38 держав, а понад 60, і загальні людські втрати оцінюють від 50 до 85 мільйонів осіб. Але й після цього жаху кровопролиття не зупинилося назавжди. На жаль, і в наші дні рідні омивають слізьми загиблих на полях боїв.

Весь прогресивний світ намагається покласти цьому край. Наприклад, Еммануель Макрон ініціював «Паризький форум заради миру». Ключове завдання заходу — зміцнення миру шляхом поліпшення глобального управління та підтримки дій, які сприяють зниженню міжнародної напруги, спів­праці між державами для розв’язання транскордонних проблем. За прикладом Паризької конференції з питань клімату «Паризький форум заради миру» має на меті стати платформою для обміну досвідом і новаторськими рішеннями, яка об’єднає всіх учасників процесу глобального управління: глав держав і урядів, представників управлінських органів місцевого та національного рівнів, регіональні та міжнародні організації, громадянське суспільство.

Хочеться сподіватися, що ініціатива трансформуватиметься в конкретну протидію поширенню вогню війни на нові території та допоможе Україні відновити мир на Донбасі й повернути окуповану Росією українську землю.

«Домовлятися з РФ про мир на Донбасі марно, лише миротворці ООН можуть змусити її виконувати зобов’язання та забезпечити виконання безпекового компонента мінських угод. Марно домовлятися із країною, яка ігнорує навіть зафіксовані на папері зобов’язання, під яким стоять підписи президента або уповноваженого Росією представника», — на цьому Петро Порошенко наголошував, розповідаючи журналістам про підсумки тристоронніх переговорів з Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном.

Він повідомив, що сторони обговорили просування пропозиції України щодо запровадження миро­творчої місії на окупованій території Донбасу та підтримки цієї позиції партнерами з нормандського формату — Францією та Німеччиною. Раніше підтримку висловлювали Велика Британія, США та багато інших країн.

Петро Порошенко, Ангела Меркель та Еммануель Макрон заявили про необхідність терміново відновити процес звільнення українських політичних полонених, яких незаконно утримують у в’язницях Росії та в окупованому Криму, а також військових, солдатів, яких незаконно утримують на окупованій території на Донбасі. До слова, раніше представник України в гуманітарній підгрупі Три­сторонньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявляла, що на переговорах ТКГ, які відбуваються в Мінську, немає жодного прогресу щодо звільнення українських заручників.

Світ з Україною

Ще однією темою, якій приділили увагу на переговорах, були фейкові вибори на Донбасі. Петро Порошенко назвав проведення окупантами незаконних виборів на окупованому Донбасі жахливою подією. «Я закликав країни відреагувати на ці «вибори», і абсолютна більшість партнерів України засудили їх проведення, серед яких США, Канада, Євросоюз, зокрема Велика Британія, Німеччина, Франції, Іспанія, Латвія, Естонія, Швеція, Румунія, Польща. Ця реакція стверджує, що, з одного боку, ці «вибори» ніхто ніколи не визнає, це брутальне порушення мінських домовленостей, з іншого — є заклик до відповідальності Росії як організатора цих виборів», — підкреслив Президент України. І подякував міжнародним партнерам за прояв солідарності та єдності з Україною, підтримку її територіальної цілісності й суверенітету.

Петро Порошенко повідомив, що під час заходів у межах «Паризького форуму заради миру» провів коротку зустріч із президентом США Дональдом Трампом. Після неї відбулася зустріч-спілкування міністра закордонних справ України Павла Клімкіна і держсекретаря США Майка Помпео. «Домовилися про проведення 16 листопада комісії стратегічного партнерства у Вашингтоні на рівні міністрів закордонних справ. Комісію було започатковано ще майже десять років тому, і ми домовилися відновити її роботу як символ того, що партнерство між Україною та США має стратегічний характер», — резюмував Президент України.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»