ІНТЕГРАЦІЯ

Словосполучення «домашня робота» часто зустрічається у звіті  про виконання нашою державою Порядку денного Асоціації ЄС — Україна у 2012 році

Наступного дня після того, як Європейська комісія та Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики оприлюднили щорічний пакет доповідей щодо країн-сусідів, а ЗМІ активно відгукнулися на цей інформаційний привід і, як годиться, акцентували на негативних  моментах оприлюдненого,  у Представництві ЄС в Україні вирішили більше розповісти про український аспект впровадження Європейської політики сусідства у 2012 році.

Текст Угоди про асоціацію з нашою державою є значно  ширшим та глибшим, ніж ті, які підписувалися з іншими європейськими державами  у 1990-х і які відкрили їм шлях до ЄС, зазначив на прес-конференції голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи та зауважив: словосполучення «двояке враження», на жаль,  досить часто зустрічається у  доповіді про поступ  нашої країни  на шляху зближення з європейським співтовариством.

Одна з найперших зауваг  нинішнього звіту стосується   парламентських  виборів 28 жовтня 2012 року. Коментуючи це, Ян Томбінськи зазначив: є відчуття, що вибори ще не закінчилися. І для їхнього завершення потрібно  якнайшвидше вжити заходів для запровадження надійної виборчої системи, заснованої на виборчому кодексі та чітких правилах щодо збалансованого доступу кандидатів до медіа; повністю виконати інші рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ та знайти розв’язання проблем, відповідно до публічних запевнень влади.

ЄС заохочує Україну також без подальших зволікань вирішити справи політично вмотивованих ув’язнень; здійснити подальші кроки для реформування судової системи, зокрема якнайраніше виконати всі рішення Європейського суду з прав людини та рекомендації Ради Європи щодо умов утримання ув’язнених осіб та медичної допомоги, яка їм надається. Зміцнити боротьбу проти конфліктів інтересів та корупції, зокрема в судовій системі та в стосунку до покращення бізнесового клімату.

Зупинити та розгорнути в іншому напрямі регрес, який мав місце у 2012 році в сфері державних закупівель та бюджетної прозорості; розвивати та почати реалізовувати стратегію управління державними фінансами. Чимало зауваг залишається і до виконання плану з візової лібералізації та виконання зобов’язань у рамках СОТ і Договору про Енергетичне співтовариство.

Від місії Пета Кокса (праворуч) та Александера Кваснєвського (у центрі) багато в чому залежить успіх євроінтеграції України. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Виконати всі зазначені умови наша країна, як відомо, мала би до цьогорічного саміту «Східного партнерства», що запланований на листопад у Вільнюсі. Однак уже в середині квітня  відбудеться публічне обговорення  звіту, підготовленого спецпосланцями від Європи екс-президентом  Європарламенту Петом Коксом і колишнім  президентом  Республіки  Польща Александером Кваснєвським, а від висновків, зроблених ними, значною мірою залежатимуть подальші дії.

Щоб Угода про асоціацію між Києвом та Брюсселем була підписана у листопаді, вже у травні Єврокомісія має подати свої пропозиції Раді ЄС для запуску внутрішніх бюрократичних процедур Євросоюзу. А до цього залишається  всього трохи більше місяця.

МЗС України взяло до уваги щорічний Звіт Європейської комісії та Європейської служби зовнішньої діяльності про прогрес у реалізації Європейської політики сусідства щодо України у 2012 році, зазначається в коментарі департаменту інформаційної політики МЗС України, переданому «Урядовому кур’єру».

МЗС відзначає об’єктивну оцінку досягнень у двосторонніх відносинах та позитивних зрушень у процесі реалізації реформ в Україні. Попередній аналіз звіту свідчить, що основні рекомендації, які містяться в цьому документі, вже враховані українською стороною, зокрема у контексті завдань, визначених Указом Президента України № 127 від 12 березня 2013 року «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції», а також розпорядженням Кабінету Міністрів України № 73 від 13 лютого 2013 року «Про План першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС у 2013 році».