Консультує юрист Артем ФОМЕНКО

 Як змінити реєстрацію і не втратити статусу переселенця

Наша сім’я переїхала до Запорізької області з окупованого Луганська, тут ми зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи. Живемо в далеких родичів. Вониможуть нам оформити реєстрацію (прописку) в своєму будинку. Але якщо у нас не буде луганської реєстрації — чи не втратимо ми статусу переселенців?

Тамара БРАТУСЬ,
Запорізька область

— Одна з найбільш актуальних проблем внутрішньо переміщених осіб — втрата можливості отримати статус ВПО, внаслідок заміни прописки з тимчасово окупованої території на вільну. Адже у зоні АТО залишилися будинок, робота й навіть сім’я. Як бути в такій ситуації?

Ще торік це було неможливо. Але 13 січня 2016 року набув чинності закон України №921, покликаний зміцнити гарантії прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Не оминули законодавці і тих, хто змінив прописку і залишився «за правовим бортом».

Ось що змінилося:

— До 13 січня 2016-го довідку ВПО видавали тільки на підставі відмітки в паспорті про реєстрацію на тимчасово окупованій території.

— Із 13 січня 2016-го підставою для отримання статусу може стати будь-який документ, який підтверджує проживання на тимчасово окупованій території. Це може бути:

♦ військовий квиток з відомостями про проходження військової служби,

♦ трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності,

♦ документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно,

♦ свідоцтво про базову загальну середню освіту,

♦ атестат про повну загальну середню освіту,

♦ документи про професійно-технічну освіту,

♦ документ про вищу освіту (науковий ступінь),

♦ медичні документи,

♦ фотографії, відеозаписи.

Закон уже набув чинності, однак механізм його виконання ще розробляється. А поки що саме час збирати необхідні документи. 

Виплати ВПО не скасовано!

Ми багато чуємо про те, що нині тотально позбавляють допомоги внутрішньо переміщених осіб. Мовляв, це для боротьби із злочинцями, які побудували на допомозі переселенцям цілі злочинні схеми. Але кажуть, що інколи позбавляють виплат і чесних переселенців. Особливо тривожаться мої батьки, вони вже дуже літні люди. Якщо таке станеться, де шукати правди?

Віола СТРУКОВА,
Донецька область

— До юристів Всеукраїнського благодійного фонду «ГОРЄНІЄ» також звертаються десятки стривожених переселенців з одним запитанням: «Як дізнатися, чи потрапив я у чорний список?» Тому ми пропонуємо найбільш ефективні кроки на випадок, якщо ви потрапили «під гарячу руку» державної системи:

1. Не панікуйте! Це важливо. Якщо всі помчать в органи соціального захисту, вишикується така черга, що треба буде розбивати наметове містечко. Пам’ятайте: зміни в порядок нарахування виплат не внесено.

Якраз почався період нарахування виплат. Тому, перш ніж йти до органу соцзахисту, зверніть увагу, чи отримали ви допомогу в термін і в повному обсязі. Якщо так — очевидно, приводу для паніки немає. Якщо ні — читайте пункт 2.

2. Якщо вам усе ж таки затримали нарахування допомоги або виплатили її не в повному обсязі, візьміть паспорт, довідку ВПО і йдіть в орган соцзахисту за фактичним місцем проживання. Найкраще також зробити письмовий запит про те, чи припинені ваші виплати, і якщо так — то з якої причини. Запит пишеться в довільній формі. Наші юристи допоможуть вам його скласти.

3. Якщо ви вже знаєте, що вам призупинили виплату допомоги, й у вас є підстави оскаржити це рішення, — зверніться до юристів. Вони детально пояснять, як і що потрібно робити саме у вашій ситуації, щоб повернути законну допомогу.

Матеріал підготувала Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»