Яким за законом має бути місячний розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, для інвалідів-чорнобильців ІІІ групи, віднесених до І категорії, які втратили працездатність?

Нестор ЧЕРЕВКО,
с. Судче Волинської обл.

Валентина НИКИТЕНКО,
заступник голови
правління Пенсійного
фонду:

- Статтею 50 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (в редакції закону, що діяла до 01.01.2008 р.), додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, інвалідам ІІІ групи внаслідок захворювання, пов'язаного з наслідками аварії на ЧАЕС, була встановлена у розмірі 50% мінімальної пенсії за віком.

Постановою Кабінету Міністрів від 03.01.2002 р. N1 "Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету", було встановлено, зокрема, що розрахунок додаткової пенсії, передбаченої Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", проводиться виходячи з розміру 19,91 грн.

Законом "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" внесені зміни до згаданого вище закону, в зв'язку з чим 01.01.2008 р. додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, інвалідам ІІІ групи внаслідок захворювання, пов'язаного з наслідками аварії на ЧАЕС, призначається у розмірі 15% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Після ухвалення рішення Конституційного суду від 22.05.2008 р. N10-рн/2008, що скасував зазначені вище норми, діє постанова Кабінету Міністрів від 28.05.2008 р. N530, якою встановлено додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров'ю, інвалідам ІІІ групи внаслідок захворювання, пов'язаного з наслідками аварії на ЧАЕС, у розмірі 15% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

У зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, збільшується розмір додаткової пенсії. З 01.02.2010 р. розмір додаткової пенсії інвалідам ІІІ групи внаслідок захворювання, пов'язаного з наслідками аварії на ЧАЕС, становить 110,10 грн (734 грн х 15%).