КОНКУРС

Сало, вареники, тертухи, дриглі й смажене порося — страви, якими пригощатимуть гостей Євро-2012

Українську кухню по праву можна назвати культурною спадщиною нашого народу, як і літературу чи архітектуру. Її традиції формувалися віками і відображають історичний та культурний розвиток держави. Задля збереження і популяризації нашої кухні серед гостей Євро-2012 в Україні проводиться конкурс «Смакуй, Країно!» За його результатам буде створено «Національне меню України». Тож яка страва лідирує в конкурсі та що полюбляють їсти народні артисти України, дослідив «Урядовий кур’єр».

Чипси проти сала

У рейтингу українських страв, станом на 30 березня, головує улюбленець багатьох українців — борщ. На другій сходинці розмістилися деруни, вони ж тертухи традиційні, на третій — ковбаса домашня і лише на четвертій сало з часником, а на п’ятій — вареники з капустою та грибами. Другу п’ятірку очолює капусняк запорізький, після нього йдуть холодець, налисники з сиром, порося з гречаною кашею. І завершує десятку вітчизняних страв пиріг з яблуками.

— За рік українці з’їдають 0,5 мільярда літрів червоного борщу, — каже президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. — На його приготування витрачається приблизно 86 тис. тонн буряку, 39 тис. тонн моркви, 104 тис. тонн капусти, 79 тис. тонн картоплі та 36 тис. тонн цибулі в рік.

Вся ця смакота увійшла до «Національного меню України» не просто так. Ці рецепти запропонували небайдужі українці, саме вони з 15 лютого 2012 року протягом місяця надсилали рецепти своїх кулінарних шедеврів, які можна вважати національними. Всього організатори конкурсу отримали понад тисячу найрізноманітніших рецептів з різних куточків України та з-за кордону. А вже спеціально створена комісія, до якої увійшли історики, етнографи, культурологи, ресторатори і шеф-кухарі, визначила десять переможців.

Проте шанують національну їжу не всі українці. Так, нещодавно проведене опитування показало, що молодь віком від 18 до 25 років найпопулярнішими стравами вважає… суші, чипси та піцу. Підтверджує це і кількість фаст-фудів та суші-барів, які «розростаються», як гриби після дощу, і пропонують заморську їжу. Отже, гості «Євро-2012» ризикують поїхати з України, не скуштувавши наших страв?! Але вітчизняні кулінари і всі небайдужі переконують, що докладуть максимум зусиль, щоб цього не сталося.

І хоч у ресторанах вартість страв національної кухні чимала, проте не вища за «представників» тієї ж італійської. Якщо ж попросити українську господиню зварити варенички, то ціна порадує будь-якого іноземця. Порція домашніх вареників з капустою та грибами коштує 6—10 грн, натомість в ресторації обійдеться в 55—65 грн. За порцію борщу 250—300 г у ресторані доведеться заплатити від 45 до 56 грн, а за домашній — 8—10 грн. Деруни, приготовані шеф-кухарем модного закладу, вартують від 42 до 58 грн за 150—200 г, домашні — 5—7 грн. Ковбаса домашня, але подана в ресторані, коштує 80—120 грн за 200 г, а приготована господинею — 25—30 грн. Сало, гарно розкладене на тарілці і приправлене перцем та часничком, обійдеться в 65—80 грн, на базарі за ці гроші можна придбати 2 кг цього істинно українського продукту.

Українці поділяться з футбольними фанатами найсмачнішим  — борщем. Фото з архіву редакції 

Зоряні вподобання

Як з’ясувалося, зірки української естради по-справжньому не байдужі до національних страв. Приміром, народний артист України Іван Попович уважає борщ однією із найсмачніших страв, яку хочеться скуштувати вже на другий день закордонної подорожі.

— Незважаючи на те, що виріс на Закарпатті, де кухня трішки інша, ніж у центральній Україні, дуже люблю борщ. Хоч як дивно, але вперше скуштував борщ в США, — розповідає свою історію знайомства з українською стравою артист. — Він мав неймовірний, я б сказав, ностальгічний присмак. Адже як артист не може виконати одну й ту саму пісню два рази однаково, так і господиня не приготує однаковий борщ. Приміром, на заході України його варять із копченого м’яса, а в центрі — зі свіжого. Традиційний рецепт київського борщу налічує до 20 інгредієнтів, а полтавського — 18.

А от співачка Наталя Валевська віддає перевагу капусняку запорізькому. Вона і сама готує, й іншим радить. На думку співачки, цю страву обов’язково потрібно готувати зі свинячими реберцями, саме тоді капусняк буде справжнім запорізьким.

Народна артистка України Тамара Яценко поділилася секретом приготування смачного холодцю, або як його ще називають — дриглі чи студенець. На її думку, найкраще смакує холодець із м’ясного асорті. Приміром, якщо зварити цю страву зі свинячих ніжок та півника, вона настільки смакуватиме, що від неї неможливо відірватись.

Ну і, звісно ж, яке свято без ковбаси домашньої? Без неї не уявляли Різдва чи Великодня наші предки. Адже ця страва не тільки смачна, її ще можна зберігати тривалий час в глечику, поставивши його в погріб. 

ВІД АВТОРА. І я там була і дегустувала всі страви, якими пропонують частувати іноземних уболівальників. Тож компетентно заявляю: українській їжі бути! Адже ніяка італійська піца чи паста не здатні конкурувати з нашими варениками. Яка ще страва може бути і десертом, і головною?! Ось узяти варенички з вишнями — маємо чудові солодощі, натомість вареники з картоплею чи капустою — повноцінна друга страва. 

Українська їжа не тільки смачна, а ще й колоритна. Це вже не кажучи про корисність вітчизняних страв, які готують виключно із якісних продуктів. Ну хіба ще є у світі щось красивіше та ароматніше за борщ? Його можна порівняти з полотном художника, адже кожна господиня, використовуючи однакові інгредієнти, у результаті зварить свій, оригінальний і неповторний, борщ.

А ковбаска домашня — це ж неперевершений витвір кулінарного мистецтва і, як казав знайомий, не просто смачна їжа, а ще й прекрасна закуска до справжньої української горілочки. Так само як і сальце з часником. Тож смакуймо самі й пригощаймо інших!