Цікаве дослідження найуживаніших символів на традиційних українських вишиванках зробив мистецтвознавець і дослідник давньої української культури Валентин Мойсеєнко. Дослідженню автор присвятив багато років копіткої праці. Автор дослідження їздив Україною, шукав вишиванки, вивчав їх, фотографував. Пізніше у нього виник задум створити унікальний альбом, де кожен візерунок, орнамент, поєднання кольорів на українських вишиванках символізують своєрідний код, який залишили для нас предки. Пропонуємо читачам «Урядового кур’єра» ознайомитися з цим дослідженням.

Сам автор про своє дослідження розповідає так: «Сьогодні ми є свідками зростання інтересу до всього національного й, серед іншого, до вишиванок. Дедалі більше українців одягає їх на свята, демонструючи власну ідентичність. Стає також модним прикрашати прадавніми символами щоденний одяг. Виникає запитання: А який сенс вкладали в них наші предки?

Традиційні народні орнаменти діляться на геометричні та квіткові, а їхні різновиди притаманні конкретним регіонам України. Мода на квіткові орнаменти прийшла до з Європи після появи там текстильних мануфактур. А ось щодо геометричних орнаментів, то

вони – прадавні коди-обереги українців.

Моє дослідження присвячене найпопулярнішим із них: хресту (правителю), символу чоловічої величі «грабелькам», його різновиду «козаку» та берегині-рожаниці. Саме ці символи в найрізноманітніших варіаціях прикрашають більшість чоловічих і жіночих традиційних вишиванок.

Саме за допомогою цих кодів-оберегів сотні поколінь українських дівчат вишивали і вишивають кольоровими нитками на сорочках та рушниках, мрію про чоловіка-лицаря, щасливу подружню любов та продовження власного роду на рідній землі.

Найпопулярніший і універсальний серед цих символів – хрест. В українській натурофілософії та народному мистецтві хрест відіграє особливу роль. Наш символ співзвучний із загальновідомою парою інь і ян.

Завдяки цьому альбому-дослідженню читач зможе повернутися в часи Одіссеї та Іліади й дізнатися про особливості формування основ протоукраїнської орнаментики, навчитися обирати вишиванку усвідомлено та відчути себе нерозривною ланкою між минулими й прийдешніми поколіннями». 

ФОТОАЛЬБОМ-ЕКСКЛЮЗИВ