Хочу дізнатися, якого саме числа має по Україні виплачуватися пенсія? Чи є певна усталена дата, від чого це залежить та хто це вирішує?

Валентина ГРИГОРЯН,
м. Сміла Черкаської обл.

Володимир БАГРІЙЧУК,
начальник ГУ Пенсійного фонду в Черкаській області:

- Відповідно до частини першої статті 47 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсія виплачується щомісяця організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховується на визначений цією особою банківський рахунок у порядку, передбаченому законодавством.

Відповідно до Інструкції про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв'язку, затвердженої Міністерством транспорту та зв'язку, Міністерством соціальної політики від 28.04.2009 року N 464/156, постановою правління Пенсійного фонду від 28.04.2009 N 14-1, виплата пенсії здійснюється за графіками, які складають у відділеннях поштового зв'язку.

Як виняток, дата виплати пенсії до 10 числа встановлюється відповідно до доручення Президента України від 16.07.1997 року N 1-14/488 інвалідам війни, учасникам бойових дій та вдовам загиблих у роки війни.

Оскільки до числа зазначених осіб ви не належите, виплата пенсії проводиться вам згідно з графіком, який, з метою рівномірного розподілу пенсійних коштів у межах виплатного періоду переглянутий у серпні 2010 року відділенням поштового зв'язку 20700, 22 числа кожного місяця за місцем вашого проживання.