ПОЗИЦІЯ

Уряд готовий до співпраці з парламентом, що сформується  за результатами виборів

Спілкуючись із користувачами соціальної мережі Фейсбук, Прем’єр-міністр Микола Азаров розповів про своє бачення подальшого розвитку країни, торкнувшись деяких соціально-економічних питань.

Зокрема глава уряду заявив, що Кабінет Міністрів працюватиме з тією Верховною Радою нового скликання, яка сформується за результатами виборів. Микола Азаров запевнив громадян, що, попри непросту економічну ситуацію, уряд зробить усе для розвитку країни та добробуту громадян: «Усе буде нормально: впораємося ми і з боргами, і з розвитком економіки. Ну, а кого народ обрав до парламенту — значить, тим він довіряє».

Попереду — осмислення 

За словами Прем’єр-міністра, Україна зробила крок уперед на шляху проведення демократичних виборів. «Хоч би що хто говорив, вибори справді дали можливість нашим громадянам висловити своє ставлення до влади, до ситуації в країні», — наголосив Микола Азаров, додавши, що підсумки виборів ще належить осмислити, проаналізувати, а найголовніше — зробити висновки.

Він також підкреслив, що адміністративний ресурс на виборах абсолютно не використовувався, яскравим доказом чого є, наприклад, програш на виборах голови Житомирської ОДА Сергія Рижука. «Думаю, кожен розуміє, що губернатор чесно працював на виборах і програв своєму суперникові, і, зрозуміло, в цьому разі говорити про використання адміністративного ресурсу не доводиться», — зазначив Прем’єр-міністр.

За його словами, те саме можна сказати і про доступ до ЗМІ: «Майже всі наші телеканали змагалися в опозиційності: хто більше і сильніше вдарить владу. А треба сказати, що в умовах світової економічної кризи владі й так нелегко».

Крім того, Микола Азаров підкреслив, що говорити про фальсифікації на виборах не доводитися, оскільки результати виборів для правлячої партії, що офіційно публікуються ЦВК, на 100% збігаються з даними екзит-полів і соціологічних досліджень, опублікованих за тиждень до виборів. Водночас ці дані в більший бік відрізняються для двох опозиційних партій.

Як пожвавити життя села

Говорячи про подальшу розбудову країни, зокрема невеликих населених пунктів, Прем’єр-міністр наголосив на тому, що це необхідно робити спільно. «Багато залежить і від уряду, і від місцевих органів влади, але ще більше залежить і від самих людей, які живуть у цих населених пунктах», — підкреслив Микола Азаров. За його словами, всі проблеми можна розв’язати одночасно, однак ініціатива має виходити саме від жителів невеликих міст і селищ.  

При цьому глава уряду зауважив, що для пожвавлення життя на селі необхідно створювати закупівельні та виробничі кооперативи, що стануть джерелом фінансування розвитку сільських населених пунктів. Свідченням того, за словами Миколи Азарова, є збільшення поголів’я ВРХ на 600 тис. тільки за рік у результаті виплат дотації на утримання молодняку. «А це означає: через кілька років наш приватний сектор на селі стане великим виробником і молока, і м’яса»,  — цитує слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Микола Азаров висловив сподівання, що в найближчі роки ситуація в глибинці змінюватиметься на краще.

Крім того, глава уряду нагадав, що здійснюються системні кроки для подолання сирітства в Україні. Для отримання детальнішої інформації з цієї тематики Микола Азаров порадив громадянам звертатись на офіційний сайт уряду. «Раджу вам уважно почитати «Урядовий портал». На нашому сайті розміщено багато матеріалів з цієї теми. Скажу лише, що ця тема перебуває на постійному контролі уряду», — підкреслив Прем’єр-міністр. 

Так само на постійному контролі перебуває й ситуація з ціновою політикою на соціальні сорти хліба. «Жодних підстав для підвищення цін на соціальні сорти хліба немає. У нас достатні запаси і зерна, і борошна ще з торішнього врожаю, тобто закуплені за старими цінами», — поінформував Микола Азаров.

Крім того, Прем’єр-міністр торкнувся теми вшанування пам’яті Богдана Ступки. Глава уряду висловив сподівання, що українські діячі культури висловлять практичні міркування і пропозиції щодо створення пам’ятника цьому видатному українському акторові, а громадяни України, всі, хто любив Богдана Ступку, висунуть народну ініціативу зі спорудження такого пам’ятника.

«Мені хотілося б, щоб ця ініціатива йшла знизу, щоб на першому етапі навколо цієї ідеї об’єдналися наші видатні діячі культури і щоб вони надали уряду пропозиції. А ми, зрозуміло, готові підтримати кращі рішення», — сказав Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»