РЕЙТИНГ

У Києві оприлюднили імена найвпливовіших українських послів та глав дипломатичних зарубіжних місій

Різноманітні рейтинги давно стали звичними для вітчизняного медіа-простору. Їм не завжди довіряють, проте читають із цікавістю і обговорюють завзято. Днями Інститут світової політики представив на розсуд громадськості перелік з двадцяти дипломатів, чию впливовість і популярність експерти оцінювали за п'ятьма критеріями. Політологи, журналісти та науковці, обираючи топ-десятку українських послів, а також десять найкращих іноземних послів в Україні, звертали увагу на такі критерії, як майстерність швидко і легко знаходити спільну мову з владними колами країни перебування, вміння формувати позитивний імідж своєї батьківщини, відкритість у спілкуванні з представниками ЗМІ та неурядових організацій.

Рік, що минув, був нелегким для дипломатів. Адже після зміни зовнішньополітичних пріоритетів України багатьом з них довелося переконувати своїх партнерів у обгрунтованості деяких кроків влади - проголошення позаблокового статусу, зняття питання про визнання голодомору геноцидом, продовження терміну перебування ЧФ Росії у Криму.

Звичайно, як справедливо зауважила директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, усіх дипломатів, яких обрали експерти, можна назвати переможцями. Проте, якщо все ж таки дотримуватися рейтингу кращих серед найкращих, то переможцями стали посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзет та посол України в Євросоюзі Костянтин Єлісєєв.

"Вічна проблема з популярними послами - у них завжди дуже багато зустрічей", - пояснила відсутність свого шефа радник посольства ФРН Анка Фельдгузен, яка прибула на вручення диплома. "Ви знаєте, що пан Гаймзет часто критично висловлюється з приводу подій у вашій державі, - сказала вона. - Проте, повірте, це критика не зверхня, а конструктивна, оскільки він справді дуже любить Україну". Тимчасовий повірений у справах Польщі в Україні Даріуш Гурчиньскі, який отримав диплом-нагороду за свого колишнього керівника, посла Яцека Ключковські (який не вперше увійшов до цього рейтингу, але вже завершив свою місію у нашій державі), вважає, що подібні опитування досить чітко відбивають зовнішньополітичні тенденції України. "Це є приємним визнанням, своєрідним компліментом діяльності посольства, і ми, звичайно, інформуємо про це наше МЗС".

Лише два посли-учасники рейтингу - американський Джон Теффт (друге місце) та російський Михайло Зурабов (сьоме місце) - не прислали своїх представників за дипломами.