Реформувати виборче законодавство, судову систему, зокрема прокуратуру, і зняти проблему вибіркового правосуддя, владнавши справу Юлії Тимошенко, — ці вимоги прозвучали у двох резолюціях, ухвалених Європарламентом під час чергової сесії, яка вчора завершилася у Страсбурзі. 

Сподівання на місію екс-президентів

У резолюції «Європейська політика сусідства: у напрямку до зміцнення партнерства» Європарламент рекомендує Єврокомісії підписати Угоду про асоціацію з Україною лише після того, як вона виконає весь перелік умов ЄК. В резолюції висловлено жаль з приводу того, що процес виконання вимог, висунутих Києву Брюсселем, ще не завершено, оскільки в Україні не розв’язано проблеми вибіркового правосуддя і бракує «елементів реформи виборчого законодавства та судової системи». 

«Проте Європарламент вітає зобов’язання, взяті нещодавно Президентом Януковичем і лідерами опозиції у зв’язку з ухваленням євроінтеграційних законів, і очікує виконання цих зобов’язань до саміту у Вільнюсі», — йдеться у тексті резолюції. До тексту цього документа окремо було проголосовано поправку, в якій вітали продовження мандату місії Пета Кокса та Александра Кваснєвського. Євродепутати висловили переконання, що найближчим часом діяльність цих політиків допоможе знайти взаємоприйнятне рішення у справі Юлії Тимошенко.

Спільний інтерес

Для обговорення доповіді «Спільна зовнішня та безпекова політика» до Страсбурга прибула Верховний представник ЄК з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон. У тексті документа викладено концепцію співпраці ЄС з основними стратегічними партнерами, серед яких США, Китай, Бразилія, Росія та інші. Країнам «Східного партнерства» в документі відведено окремий пункт. «Настав час для концентрації зусиль і політичної волі, щоб реалізувати цілі «Східного партнерства», — йдеться у тексті доповіді. Європарламент закликає країни-учасниці та Єврокомісію «докласти всіх необхідних зусиль для підписання чи парафування Угоди про асоціацію». Щодо України, то в документі запропоновано «нагадати українському парламенту та уряду розв’язати проблему вибіркового правосуддя, зокрема звільнити Юлію Тимошенко, здійснити реформування виборчого законодавства та прокуратури».

У пункті, присвяченому Росії, попри визначення її як стратегічного партнера ЄС, Європарламент радить Єврокомісії висловити своє критичне ставлення до політики енергетичного й торговельного тиску Москви на країни «Східного партнерства», «яку Росія впроваджує з метою втягнення цих країн до Митного союзу, перешкоджаючи укладенню Угоди про асоціацію цих держав з ЄС». Європарламент також вважає, що варто продемонструвати стурбованість відсутністю в Росії поваги до принципів плюралізму та верховенства прав людини.

Європарламент закликав Єврокомісію відігравати активнішу роль у врегулюванні так званих заморожених  конфліктів на території країн «Східного партнерства», особливо в розблокуванні переговорного процесу у Південній Осетії, Абхазії, Нагорному Карабасі і «заохочувати поступ у врегулюванні проблеми Придністров’я». Резолюція також нагадує, що «сильні демократичні інституції і тісні зв’язки країн-учасниць «Східного партнерства» з ЄС через укладення угод про асоціацію та спрощення візового режиму дадуть змогу зміцнити суверенітет цих країн і протистояти тискові впливових сусідів».

Усі за одного

Учасники дебатів наголошували, що сьогодні Євросоюзу потрібна єдина згуртована зовнішня політика. «Ми надаємо допомогу скрізь, де нас кличуть, як Червоний Хрест, — сказала румунська депутат Норіка Ніколей. — А нам треба діяти як запобіжні превентивні сили». Естонська депутат Крістіна Оюланд та австрійська депутат Ульріке Луначек наголошували, що, попри незаперечне лідерство ЄС у світовій торгівлі, на міжнародній арені його не сприймають як серйозного гравця.

Румунський депутат Адріан Северин висловив думку, що Євросоюз у зовнішній політиці став заручником власної «фальшивої дилеми», бо завжди вагається між вибором відстоювати свої цінності чи переслідувати геополітичні цілі. «Але ми забуваємо про те, що відстоювати європейські цінності ми можемо лише тоді, коли реалізуємо свою геополітичну мету», — наголосив політик.