Церемонія підписання угоди відбулася під час позачергового саміту між Україною та Європейським Союзом. Від  української сторони політичні положення договору підписав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, а з боку Європейського Союзу — керівництво інституцій ЄС та глави держав або урядів держав-членів ЄС.

Під час виступу на позачерговому саміті глава уряду заявив:

«Це історичний день для моєї країни, і ми переконані, що це історичний день для всієї Європи. Ми хочемо бути частиною великої європейської сім’ї, і це перший великий крок до того, щоб Україна досягла своєї головної мети. Моя країна постала перед низкою загроз — політичних, економічних та військових. Підписанням цієї угоди ми покажемо всьому світові, що ми разом, що Україна поділяє європейські цінності і що разом ми зможемо досягти успіху. Ми розуміємо, що це нелегкий шлях. Але це наше завдання — забезпечити все те, за що боровся український народ. Це почалося як проєвропейський протест. Дозвольте вшанувати пам’ять тих, хто віддав свої життя, в тому числі й за цю угоду — за нашу волю й свободу, за наше європейське майбутнє. Від імені уряду України дозвольте висловити переконання, що разом ми досягнемо успіху, що після цього підписання Україна буде позитивним прикладом. Ми підтримуємо ваше рішення про односторонні торговельні заходи, які підтримають українську економіку та нашу двосторонню торгівлю. Необхідно багато зробити, і ми зробимо все можливе, щоб зробити Україну процвітаючою, а відносини України та Європейського Союзу — якнайкращими».

Попереду — важка праця

Після церемонії підписання Прем’єр поспілкувався із журналістами. Передусім він заявив, що укладення політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС швидко не покращить ситуацію в Україні, але дасть українцям європейське майбутнє. «Ми маємо відповідальність перед українським народом. Це надзвичайно важливий крок і перший крок до членства України у Європейському Союзі. Тепер на нас очікує дуже важка праця. Треба, щоб зміни на краще були відчутні. Я не обіцяю покращення сьогодні чи завтра, але післязавтра українці матимуть європейське майбутнє», — підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, важливим у політичній частині угоди є положення про створення механізму постійних консультацій з питань зовнішньої та безпекової політики між Україною та ЄС. В економічному плані через одностороннє скасування митних тарифів з боку ЄС Україна щороку отримуватиме 490 мільйонів євро економічної вигоди. «Це буде додатковим поштовхом для нашої економіки», — сказав глава уряду.

Досить різко Прем’єр висловився про дії Росії на території України. «Росія підірвала міжнародний порядок. Росія почала поводитися як справжній гангстер. Має бути гідна відповідь, як зупинити цей міжнародний злочин. Ми були готові до переговорів, а Росія направила 22 тисячі війська до Криму. Якщо Росія не чує цих закликів — треба знайти відповідь», — наголосив Арсеній Яценюк.

У цьому контексті він закликав ЄС рішучіше підходити до питання санкцій проти Росії і не боятися впроваджувати широкі економічні обмеження проти Москви через її дії в Криму. «Що ми маємо рятувати — ціни чи цінності? Санкції мають бути для збереження стабільності. Я маю надію, що ЄС буде захищати цінності, територіальну цілісність України. Європа має захищати свої цінності, бо що є остаточним пунктом призначення для Росії? Це Україна чи це, може, ЄС?  Росія хоче переглянути міжнародний правопорядок», — переконаний Прем’єр.

При цьому він звинуватив Росію у використанні енергоносіїв як нової ядерної зброї для покарання України за її європейський вибір і закликав Європу зменшити свою енергетичну залежність від російських газу та нафти, повідомляє УНІАН. «Ми маємо ще раз поглянути на енергетичну незалежність, на енергетичну безпеку. ЄС має говорити одним спільним голосом у цих питаннях. Росія порушує всі домовленості, підвищуючи ціни на газ. У такий спосіб Росія карає Україну за її європейський вибір. Треба не дати Росії шансу використовувати енергоносії в якості нової ядерної зброї», — підкреслив глава уряду.

Від політики  до економіки

Перебуваючи у Брюсселі, Арсеній Яценюк провів низку двосторонніх зустрічей. Зокрема, напередодні підписання Угоди про асоціацію глава уряду провів переговори з Європейським комісаром із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле. Сторони обговорили ситуацію в Україні, шляхи підтримки зусиль уряду, спрямовані на здійснення реформ, необхідних для наближення до європейських стандартів. Зокрема, йшлося про боротьбу з корупцією, фінансово-економічну стабілізацію в Україні, посилення торговельно-економічних зв’язків шляхом відкриття ринку Європейського Союзу для українських товарів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Штефан Фюле привітав останні рішення України, пов’язані з виконанням Україною критеріїв плану дій щодо безвізового режиму з ЄС. Також було обговорено підготовку українською стороною торговельної частини Угоди про асоціацію з ЄС.

Крім того, у Брюсселі Арсеній Яценюк взяв участь у саміті Європейської народної партії.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»