ВІДГOМІН

Зовнішньоекономічна складова щорічного послання глави держави викликала широку дискусію в парламентських коридорах

Виступ Президента Віктора Януковича у Верховній Раді спричинив неабиякий ажіотаж. Адже фактично вперше за п'ять років глава держави власною персоною озвучив щорічне послання до парламенту (до цього промови президентів надходили до законодавчого органу у вигляді документів, і їх зачитував Голова Верховної Ради). До того ж розширений варіант послання у вигляді книжки "Модернізація України - наш стратегічний вибір" роздали кожному нардепу.

Промову супроводжували оплесками

На свято Благовіщення Пречистої Діви Марії до парламенту завітали посадовці найвищих рангів. В урядовій ложі були члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єром Миколою Азаровим, у ложі гостей - високі судові чини, очільники правоохоронних органів, керівники областей та найбільших міст, представники іноземних дипломатичних місій, а також численна журналістська братія. Та й депутатський корпус був майже у повному складі.

Віктора Федоровича зустріли гучними оплесками, і протягом 40-хвилинної промови овації звучали ще чотири рази. Аплодували не тільки депутати від більшості, а й представники опозиції. Тому склалося враження, що в цілому виступ глави держави сподобався всім присутнім. Як зазначив на брифінгу лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, позитивна реакція абсолютної більшості депутатів засвідчила про зростання політичної культури у парламенті. А це дає підстави сподіватися на подальшу плідну роботу Верховної Ради.

Коментуючи виступ Президента, Олександр Єфремов відзначив націленість на боротьбу з корупцією, укріплення верховенства права, подолання політичного саботажу та усунення непорозумінь в середині владних структур. А головне - бажання відродити в українцях повагу до держави та закону. Це є метою демократичних процесів, які відбуваються в країні.

Окремо депутат акцентував увагу на словах глави держави про те, що досягнутим успіхам радіти зарано. Україна тільки на початку шляху, однак спільними зусиллями ми в осяжному майбутньому зможемо досягти результату, на який українці чекають вже 20 років.

Послання Президента назвав хорошим й депутат Арсеній Яценюк. Однак, за його словами, у виступі було замало конкретики. На думку народного обранця, увагу треба було акцентувати на підсумках минулого року. До того ж слід було виділити та конкретизувати чотири пріоритетні напрямки - план боротьби з безробіттям і корупцією, скороченням дефіциту державного бюджету, а також звернути більшу увагу на євроінтеграційний напрямок. На жаль, як сказав Арсеній Яценюк, цього не було.

З позиції національних інтересів

Схожої думки дотримується парламентарій Тарас Чорновіл. Він вважає, що у виступі глави держави мало б прозвучати 2-3 "родзинки" - конкретні посилання на конкретні зміни. Таким був лише дипломатичний пасаж глави держави, а саме про можливе співробітництво з Митним союзом (Росія, Казахстан, Білорусь) у форматі "3+1". Однак Тарас Чорновіл вважає, що ця теза може негативно вплинути на переговорний процес про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. До того ж не може бути такої формули як "3+1": або Україна повністю приймає принципи та умови Митного союзу, або ні. Загалом таке посилання може уповільнити переговори з ЄС, резюмував депутат.

Протилежне бачення ситуації у народного депутата Леоніда Кожари. Він зазначив: якщо правила Митного союзу будуть суперечити принципам вільної торгівлі з ЄС, то Україна відмовиться від участі у ньому. "Кожна країна має виходити з власних національних інтересів. Президент чітко розставив пріоритети щодо зовнішньої політики на середньострокову перспективу. І цим пріоритетом є подальша інтеграція до Європейського Союзу. При цьому, як зазначив Президент, ми маємо намагатися використовувати переваги економічної інтеграції на пострадянському просторі", - підкреслив Леонід Кожара. Він переконаний, що ці два вектори зовнішньої політики можливо поєднати. Проте зобов'язання перед Світовою організацією торгівлі та Євросоюзом є пріоритетом.

Насамкінець слід зауважити, що саме слова Президента про формат співпраці з Митним союзом викликали найбільший резонанс в парламентських кулуарах. Про це журналісти питали практично всіх депутатів, які мають хоч якесь відношення до зовнішньої політики. Як бачимо, думки різняться... Але ж істина народжується в діалозі.