Європарламент вважає, що від налаштованості Єврокомісії допомогти Україні в нинішній непростий момент залежить подальший успіх демократичного розвитку країни.

Кривава ціна волі

«Українці Майдану не хотіли сприймати реальність, яка панувала у їхній країні, і заплатили за це майже ста життями своїх співвітчизників, — сказав під час дебатів щодо ситуації в Україні нідерландський депутат Йоганнес Корнеліс ван Баален. — Це надзвичайно мужні люди, і ми вдячні їм». 

Іспанський депутат Хосе Ігнасіо Салафранка наголосив, що «українці заплатили надзвичайно високу ціну за те, щоб стати нарешті вільними». А лідер політичної групи «Зелених» Ребекка Гармс закликала своїх колег «показати українцям усе наше співчуття, бо вони дуже страждали, особливо ті, хто втратив на Майдані своїх коханих та близьких людей». На її думку, у ЄС з’явився другий шанс довести Україні те, що він є надійним і відданим партнером. А голова політичної групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» Гі Верхофштадт заявив про необхідність лібералізувати візовий режим для українців — «простих громадян, студентів, науковців». Політик також наголосив, що вже нині потрібно готуватися до президентських виборів. «Досі Україна чесних демократичних виборів не мала», — констатував він.

Потрібна  конференція  донорів

Позафракційний депутат Адріан Северин вважає, що нині перед українською владою стоять три головні завдання: уникнути анархії, банкрутства і розпаду країни, все інше — другорядне. «Зараз не час для помсти і люстрації, — заявив він. — Справедливість має вершитися не на вулицях, а в суді».

За словами чеського депутата Лібора Ручека, у новому українському уряді мають співпрацювати разом сили нової правлячої більшості, Майдану і політики з Партії регіонів, у якої є свої виборці. Він закликав колег переконати Єврокомісію надати Україні короткостроковий кредит, оскільки, на його думку, без швидкої стабілізації економіки у державі настане колапс.

«Україні треба неодмінно надати перспективу вступу в ЄС у майбутньому, і це має чітко прозвучати в нашій резолюції, адже це відповідає нормам Статуту ЄС, інакше Київ отримає від нас негативний меседж», — переконував присутніх польський депутат Яцек Саріуш-Вольський. Його підтримав польський депутат Павел Коваль: «Люди три місяці стояли на морозі, була сотня жертв. Якщо вас це не переконало, ви не варті того, щоб бути в цьому залі». 

Дотриматися обіцянок

Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле, який закривав дебати, повідомив, що глава європейської дипломатії Кетрін Ештон найближчим часом зустрінеться з главою російського МЗС Сергієм Лавровим, щоб «обговорити дотримання сторонами Будапештського меморандуму». На думку Штефана Фюле, ЄС повинен переконати Росію у тому, що вона виграє від успішної і процвітаючої України, і  багато втратить, якщо вона  занепаде.

Він також запевнив, що Єврокомісія активно розробляє фінансовий і економічний пакет для України спільно з міжнародними партнерами. «Україна перебуває в центрі нашої уваги, але не забуваймо про свої обіцянки,  пам’ятаймо про них і завтра, коли новини з України у телевипусках відійдуть на другий план», — закликав присутніх Єврокомісар.

Слід  розслідувати злочини

Текст резолюції щодо ситуації в Україні, який Європарламент проголосував учора, не менш емоційний, ніж дебати, на яких його обговорювали.  Європарламент засудив дії попередньої влади і її злочинне рішення застосувати зброю та залучити снайперів проти демонстрантів. «Європарламент віддає глибоку шану тим, хто боровся і загинув за європейські цінності», — зазначено в резолюції. Депутати закликали провести незалежний судовий процес над тими, «хто зловживав владою, порушуючи тим самим права громадян». На думку ЄП, розслідування цих злочинів має проводитися у співпраці з Радою Європи та ОБСЄ.

ЄП закликав країни-члени ЄС застосувати своє внутрішнє законодавство для того, щоб «зупинити відтік капіталу з України, зароблений нечесним шляхом». Європейські законодавці вважають за потрібне «розслідувати шляхи збагачення «сім’ї» Віктора Януковича, і якщо буде доведено, що ці капітали були здобуті злочинним шляхом,  забезпечити їх повернення в Україну». Європарламент нагадує Росії, що, підписавшись під Будапештським меморандумом разом зі США та Великобританією, вона зобов’язалася поважати територіальну цілісність і суверенітет України, яка добровільно відмовилася від свого арсеналу ядерної зброї. «Ми закликаємо країни-члени ЄС говорити в один голос із Росією, підтримуючи європейські прагнення України», — йдеться в документі.

Європарламент закликає Європейську раду, МВФ та Світовий банк негайно надати Україні короткострокову фінансову допомогу та довготерміновий фінансовий пакет і без зволікань провести міжнародну конференцію донорів. Крім того, переконує ЄК пришвидшити спрощення візового режиму з Україною, а тим часом запровадити максимально спрощену й недорогу процедуру отримання віз для українців і збільшити кількість стипендій для молоді та науковців з України.

Європарламент також нагадує, що Брюссель не вважає підписання Угоди про асоціацію з Україною «фінальною метою двосторонньої співпраці» і визнає право України, як і будь-якої іншої країни, котра поважає права людини і дотримується принципів демократії».

ДО РЕЧІ

Рада Європи: поважайте  територіальну цілісність

Учора у Страсбурзі відбулося позачергове засідання Комітету міністрів Ради Європи, яке було присвячене єдиному питанню — розгляду поточної ситуації в Україні. Ініціатором проведення засідання виступив Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, який з початку виникнення в Україні політичної кризи активно залучений у процес стабілізації ситуації.

Результатом засідання стало рішення, яке Комітет міністрів Ради Європи ухвалив одностайно. У цьому документі міститься чимало важливих сигналів як для офіційної української влади, так і для країн-членів цієї авторитетної міжнародної організації. Зокрема країни висловили солідарність з Україною та її народом і підкреслили важливість збереження зусиль, спрямованих на політичне вирішення ситуації у демократичному руслі. У світлі загострення ситуації в окремих українських регіонах Рада Європи нагадала про зобов’язання урядів країн — членів Ради Європи дотримуватися міжнародного права, Хартії ООН та Статуту РЄ і особливо мирного врегулювання спорів та повної поваги до територіальної цілісності, єдності та незалежності України. Цей сигнал має бути почутим в усіх столицях.

Не забули учасники засідання згадати також і про Міжнародну консультативну групу, яка за участю авторитетного представника Ради Європи, колишнього голови Європейського суду з прав людини Ніколаса Братци та української сторони займатиметься спостереженням за розслідуванням усіх випадків насильства, які мали місце в Україні з листопада минулого року.

І, звичайно, у рішенні Комітету міністрів укотре висловлено готовність Ради Європи надавати Україні будь-яке сприяння на шляху впровадження в нашій країні важливих внутрішніх реформ, що знайде відображення у здійсненні експертизи Конституції, виборчого законодавства та інших правових актів, необхідних для становлення України як повноцінної європейської держави.