Президент Віктор Янукович днями двічі зустрічався з Високим представником Європейського Союзу в закордонних справах і безпековій політиці Кетрін Ештон. «У тривалій дискусії він запевнив мене, що готовий до діалогу, і я закликаю його зробити це. Він також підтвердив своє бажання підписати Угоду про асоціацію», — уточнила єврокомісар.

«Ми обговорили нагальну необхідність звільнити заарештованих і забезпечити швидке і справедливе розслідування для притягнення винних у насильстві до правосуддя, — йдеться в заяві європосадовця, зробленій після зустрічі з Президентом. — Проте із розмов з представниками громадянського суспільства, опозиції і колишніх українських президентів я дійшла висновку, що дії міліції минулої ночі роблять початок політичного діалогу важчим, ніж раніше».

Кетрін Ештон закликає до стриманості. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Вона намагатиметься докладно вивчити всі можливі шляхи, щоб гарантувати, що справжнє мирне рішення ще можливе. Нехай це й потребуватиме більшої політичної сміливості і рішучості.

«Я була дуже вражена мирною і мужньою природою протестів на підтримку європейських устремлінь. Я засуджую застосування сили і насильства, які не можуть бути відповіддю на мирні демонстрації, і закликаю до максимальної стриманості, — цитують ЗМІ слова Кетрін Ештон.

А помічник Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд після вчорашньої двогодинної зустрічі з главою держави вважає, що Україна ще має шанс врегулювати ситуацію демократичним шляхом.

«Ми дали чітко зрозуміти: вважаємо, ще існує можливість і шлях для того, щоб врятувати європейське майбутнє України. І ми б хотіли бачити, що Президент рухатиметься в цьому напрямку», — уточнила вона. Хоча це й потребуватиме негайних заходів у сфері безпеки, відновлення розмови з Європою і Міжнародним валютним фондом.

«Я сподіваюся, український народ знає, що США з ним у пошуку людської гідності, економічного здоров’я і тісніших зв’язків з Європою», — сказала Вікторія Нуланд, додавши, що розмова була складною, але реалістичною.

«Я чітко дала зрозуміти: те, що тут відбувалося вночі, те, що відбувалося в теренах безпеки, абсолютно неприйнятно в сучасному демократичному європейському суспільстві і державі, — цитує УНІАН слова представника Держдепартаменту. — Весь світ стежить за цим. Ми хочемо бачити краще майбутнє для України».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»