ДОБРОСУСІДСТВО

 На Волині активно використовують можливості, які надає співпраця виконавчої влади з міжнародною спільнотою

Днями тут відбулося чергове засідання ради Транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг». Це міжрегіональне об’єднання стало потужним фактором у розв’язанні економічних, соціальних, культурних, екологічних проблем прикордоння, творенні атмосфери відкритості та добросусідства трьох братніх народів — українського, польського та білоруського.

Інтеграційне об’єднання нині творчо використовує досвід інших подібних структур, що вперше з’явилися в повоєнній Європі як один із засобів для швидшого лікування отриманих під час Другої світової війни різними народами глибоких економічних ран.

Об’єднали досвід  і ресурси

Засновниками Єврорегіону «Буг» 1995 року стали Волинська область (Україна), Люблінське воєводство (Республіка Польща) та Брестська область (Республіка Білорусь). Як асоційованих членів у складі української сторони до єврорегіону «Буг» було прийнято також Жовківський та Сокальський райони Львівської області України. До складу транскордонного об’єднання, судячи з підвищеного інтересу, незабаром може бути включено й ще одного учасника — Мазовецьке воєводство Республіки Польща.

Яким чином діє структура? Рада єврорегіону колегіально обирає основні напрямки діяльності, затверджує програми розвитку, контролює хід виконання накресленого. Не збитися на манівці дрібноти допомагає великий управлінський та житейський досвід людей, які входять до неї. З української сторони, наприклад, свої знання спільній справі віддають такі шановні краяни, як голова ради Володимир Войтович, Генеральний консул України в Бресті Олег Мисик, Луцький міський голова Микола Романюк, Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк… Не менш представницьким є і склад ради з польської та білоруської сторін.

Завдяки міждержавній структурі, управлінський орган якої збирається двічі на рік або за потреби, на прилеглих до державного кордону територіях розв’язують конкретні економічні, соціальні, екологічні проблеми. І — що не менш важливо! — системно твориться атмосфера довіри, вивчаються і впроваджуються в життя передові європейські надбання практично з усіх напрямків життя.

Джерелом фінансування задуманого при цьому після процедури захисту грантів є кошти Євросоюзу. Він зацікавлений у тому, щоб мати добрих сусідів. І тому частку зібраних податків виділяє на утвердження демократії, вирівнювання стандартів життя, зближення правових полів, усунення екологічних загроз тощо в країнах-сусідах.

Пріоритет — економіка

Якщо говорити про об’єднання «Буг», то головним пріоритетом в його діяльності стала взаємовигідна економічна співпраця. Вона включає створення технічної інфраструктури (мережа доріг, пунктів пропуску через кордон, телекомунікаційних систем) та забезпечення сприятливих умов для розширення підприємництва (заснування банків, спільних торгово-промислових палат, створення банку даних тощо). Важливою складовою також є формування культури ведення бізнесу за європейськими стандартами і  розв’язання гострих проблем охорони навколишнього середовища.

 — Наша прикордонна співпраця рік у рік відкриває нові можливості кооперації. Що, безумовно, позитивно впливає на рівень життя наших народів та ефективність наших економік, — зазначив на відкритті засідання ради єврорегіону «Буг» маршалок Люблінського воєводства Кшиштоф Хетман. — Євросоюз, звісно, ставить нам ті чи інші завдання. Але при цьому й істотно допомагає вирішувати їх фінансово. На найближчі роки, зокрема, Європейська унія виділяє на наші проекти 171 мільйон євро. Це ще один крок до прискорення інтеграційних процесів, зміцнення рівня життя народів по різні боки державних кордонів…

Керівникам з двох країн — маршалку Люблінського воєводства Кшиштофу Хетману та голові Волинської облдержадміністрації Борисові Клімчуку — ідей щодо поліпшення життя співвітчизників не бракує!.. Фото автора

Мислити стратегічно

У грудні минулого року в м. Бресті (Білорусь) у порядку ротації повноваження керуючого Президії ради єврорегіону «Буг» отримав голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. Який, до речі, і був біля витоків його створення. Здобутий ним на дипломатичній роботі в Литві й Азербайджані досвід дає змогу мислити стратегічно, з баченням перспективи на найближчі десятиліття. А добре знання принципів роботи «кухні» європейської бюрократії — надійна опора у вирішенні питань, які роблять життя пересічних людей легшим.

 — У нашому активі — десятки взаємокорисних справ. Але зупинятися на досягнутому не можна! — переконаний він. — Адже робота з європейським співтовариством дає чудовий шанс для обміну досвідом, вироблення стратегічного бачення нашого спільного майбутнього, «розшиття» вузьких місць в економіці, екології, культурі. А ще — створення сприятливіших умов для ведення бізнесу, соціального захисту наших людей…

Це не лише гарні і красиві декларації, які досить часто ми чуємо з вуст політиків. Підтвердженням цьому — те, що учасники єврорегіону «Буг» вже реалізували вагомі проекти й програми. Зокрема, спрямовані на розвиток економіки, гуманітарної сфери, розбудову кордону та створення прикордонної інфраструктури, охорону навколишнього середовища, розвиток місцевого самоврядування тощо.

Серед них варто відзначити запровадження вперше в державі процедури спільного митного і прикордонного контролю на Міжнародному автомобільному пункті пропуску «Устилуг — Зосин». А ще — проекти «Модернізація міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ягодин — Дорогуськ» (вартість — 5,41 мільйона доларів США) та «Прикордонний менеджмент» (вартість — 2,75 мільйона євро).

Важливою сферою діяльності єврорегіону «Буг» стала охорона навколишнього природного середовища на прикордонних територіях. Вивезені й утилізовані за кошти євроспільноти, зокрема, сотні тонн непридатних пестицидів, що з часів Радянського Союзу бомбою уповільненої дії залишалися в колишніх колгоспних складах в басейні притоки Вісли — річки Західний Буг.

Результати діяльності єврорегіону свідчать, що така модель прикордонних взаємовідносин у розвитку економічної співпраці ефективна. Впродовж 2012 року темпи нарощування обсягів товарообміну Волині з Польщею та Білоруссю становили 120 та 530% відповідно. Із загальної суми іноземних капіталовкладень у 247 мільйонів доларів США, що надійшли в економіку регіону торік, понад третина є польськими інвестиціями.

 — Ми бачимо явний ефект від такої співпраці, — висловив своє бачення ситуації перший заступник голови Брестського облвиконкому Михайло Юхимук. — Товарообіг нашої області з польською стороною сягнув минулого року 93 мільйонів доларів США. На 40% він збільшився і стосовно Волинської області.

Вектор відомий

Засідання ради Транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг» ще раз підтвердило: інтенсифікація транскордонної співпраці із сусідніми державами, залучення фінансових ресурсів із фондів міжнародної технічної допомоги для розв’язання актуальних проблем регіону є і найближчими роками залишаться одними з пріоритетів роботи цієї міжрегіональної структури.

Зокрема в рамках Програми прикордонного співробітництва «Польща—Білорусь—Україна» на 2007 — 2013 роки Європейського інструменту сусідства та партнерства протягом 2013—2015 років єврорегіон «Буг» реалізує кілька проектів. Серед них — «Створення єдиної інформаційної бази фермерських господарств Транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг», «Створення інформаційного комплексу у сфері транскордонного туризму», «Культура прикордоння». Відкритими для пропозицій і роботи на найближчі роки залишаються і напрямки «Чиста Вісла» та «Чиста Балтика»…

На реалізацію проектів, що поліпшать життя в прикордонні, Волинська область вже отримала чи отримає найближчим часом на реалізацію конкретних проектів 25 мільйонів євро. І це не просто слова. Підтвердженням цьому, наприклад, побудова мосту через річку Західний Буг та розбудова найкрупнішого в державі міжнародного автомобільного переходу «Ягодин — Дорогуськ». Без європейських грошей ці новобудови постали б нескоро…

— Тому стратегічний напрямок у нас один — європейська інтеграція! — наголосив Борис Клімчук.

«Вітрила» є,  але працюємо далі

Засідання ради єврорегіону в древньому Лучеську, який упродовж багатьох століть був активним учасником загальноєвропейського процесу, підтвердило: співпраця набирає обертів! А це означає, що органи виконавчої влади Поліського регіону й далі матимуть додаткові позабюджетні ресурси для поглиблення інтеграційних процесів.

У ході засідання польські партнери з Люблінського воєводства розповіли, зокрема, про підготовку спільної «Транскордонної стратегії на 2014—2020 роки».

У свою чергу, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації Андрій Ломага ознайомив учасників з перспективами реалізації стратегічних проектів у рамках програм Європейського Союзу — «Прикордонне співробітництво «Польща—Білорусь—Україна» на 2014 — 2020 роки та «Сприяння територіальному співробітництву країн Східного партнерства».

Сторони прийняли рішення і щодо проведення цьогоріч у вересні у Луцьку семінару з транскордонного співробітництва. На семінарі заплановано обговорити впровадження у 2014 році нових програм співпраці ЄС на його зовнішніх кордонах, а також використання можливостей такого юридичного інструменту, як Європейська група територіального співробітництва.

Відбудеться семінар, до речі, за підтримки Асоціації європейських прикордонних регіонів. Ця знана й авторитетна континентальна інституція питаннями розвитку прикордонної і транскордонної співпраці успішно займається вже понад 40 років. За вагомі результати єврорегіон «Буг» двічі — у 2003 та 2011 роках — був відзначений нею високою нагородою — «Вітрила Папенбурга».

Уповноважені представники партнерських регіонів також обговорили й підписали спільний План заходів з розвитку співробітництва в рамках Транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг» на 2013—2014 роки. Він сформований на підставі пропозицій усіх зацікавлених сторін та включає понад 50 заходів, які скомпоновані за 8 напрямами. Передбачено і заходи, спрямовані на встановлення контактів між органами місцевого самоврядування, правоохоронними і рятувальними службами, проведення спільних навчань і тренувань з опрацювання взаємодії органів управління і сил при ліквідації надзвичайних ситуацій.

І що символічно — окремий розділ плану відведено заходам, які будуть здійснені для модернізації існуючих та відкриття нових пунктів пропуску на кордоні.  Який, до речі, після розпаду СРСР позбавився колючого дроту. І це теж свого часу стало символічним кроком Української держави туди, де вона обов’язково буде, — в сім’ю європейських народів!

ДОВІДКА «УК»

Нині в Європі реально діють 115 єврорегіонів. Це дає змогу  їхнім учасникам створювати спільні економічні структури, розвивати прикордонну торгівлю, реалізовувати різні проекти в галузі туризму, екології, спорту і культури. У межах єврорегіону часто практично усуваються митні бар’єри і перешкоди для переміщення робочої сили.