ХАРЧУВАННЯ

Через чиновницькі ігрища у переддень 25-річчя Чорнобиля школярі залишилися без збалансованого харчування

Першого квітня з 60 тисячами школярів, що проживають у шести північних районах Рівненщини доля (чи то пак, чиновники з Міністерства соціальної політики) зіграли злий жарт: вперше за 20 років діти залишилися голодними. Вимушене голодування триває й нині.

Комусь батьки дають до школи бутерброди, а хтось у буквальному значенні слова перебивається з хліба на воду. Скажімо, в сім'ї Євтушиних із села Тинне Сарненського району лише школярів семеро, всього ж 11 дітей. "Це ж мені щодня треба мати батон ковбаси, щоб хоч якось їх нагодувати!" -бідкається мати-героїня Людмила Євтушина (до речі, матерів-героїнь на Рівненщині понад 10 тисяч, переважна більшість із них проживає саме в чорнобильських районах). Не дивно, що матері найбільшого в області Сарненського району, об'єднавшись, прийшли 6 квітня під стіни райдержадміністрації вимагати відновлення гарячого харчування в школах, як це й передбачено Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС". Відповідно до його норм, діти шкільного віку, що проживають у забруднених радіацією районах, отримують за державний кошт повноцінне збалансоване харчування. Впродовж 20 років відповідальну місію з його організації держава довіряла місцевим кооператорам. І вони з честю виконували її: принаймні, про це свідчать відгуки самих дітей, батьків та влади на місцях.

- По-перше, кооператори мають на території області власне виробництво та переробні підприємства, по-друге, сформований професійний колектив, - каже голова Володимирецької райдержадміністрації Володимир Ткачук. - Тому в меню наших школярів круглий рік були свіжі овочі й фрукти, продукти з радіопротекторною дією, як і належить за всіма санітарними нормами.

Отже, за кошти, які виділяла держава, розвивався внутрішній ринок області, створювалися нові робочі місця, а податки залишалися в небагатих місцевих бюджетах. І раптом - замки на їдальнях. З'ясувалося, що тендер на харчування школярів, який провело Міністерство соціальної політики, виграла дніпропетровська фірма "Авіка", котра саме з першого квітня й мала, так би мовити, перейняти естафету в кооператорів.

- От тільки цього, принаймні, в нашому районі, не сталося, - веде далі Володимир Ткачук. - Ми вже добре бачимо, що заїжджі переможці навряд чи впораються із відповідальним державним завданням.

Ще категоричніші в Березнівському районі:

- Наш комбінат подав на тендер цінову пропозицію на півтора мільйони гривень дешевшу для держ- бюджету, ніж фірма "Авіка". Але в міністерстві чомусь обрали дорожчу, - обурюється директор комбінату громадського харчування Березнівського райспоживтовариства Галина Кравчук. - До того ж, тепер ми бачимо, що ця фірма не має ні транспорту, ні інвентарю, ні спеціалізованого обладнання, ні кухонних працівників, тоді як у нас усе це є, бо напрацьовувалося роками. А це мав би перевірити тендерний комітет ще до оголошення результатів...

Тепер лише в Березнівському районі без роботи залишаються 140 кухонних працівників, по області - майже 500 чоловік. А за вікном - економічна криза... Загалом же ціна питання -60 мільйонів гривень: ласий шматок, що й казати. Тому одразу постають питання: чому діти мають бути заручниками чиїхось інтересів? І невже, врешті-решт, з Києва видніше, як організувати харчування дітей у глибинці?

Представник фірми "Авіка" на телефонні дзвінки не відповідає, - тому залишаємо за ним право на коментар.

 

КОМЕНТАР

Заступник начальника
управління праці та соціальної політики
облдержадміністрації Руслан СИВИЙ:

- На жаль, сьогодні тендери проводить Міністерство соціальної політики, а не обласні державні адміністрації, як це було в попередні роки. До речі, тоді жодних проблем не виникало: на місці ж бо видніше, що це за фірма і яка в неї репутація. Тому ми, як і чорнобильські діти, лише заручники ситуації. Втім, факт залишається фактом: "Авіка" не організувала харчування школярів у п'яти районах області до 1 квітня. Складається враження, що ця фірма просто не розрахувала власні сили або ж не знала, на що йшла. Але ж за невиконання умов тендера передбачені штрафні санкції, і, гадаю, тендерний комітет їх виставить. Крім того, постановою Кабінету Міністрів передбачено часткову компенсацію вартості шкільного харчування, якщо діти його не отримують: втім, ці суми значно відрізняються від вартості самого харчування. Якщо вартість шкільного обіду становить 10-11 гривень, то відшкодування - лише 40-50 гривень на місяць. Що ж стосується Зарічненського району та міста енергетиків Кузнецовська, тут тендер взагалі вважається таким, що не відбувся: тому харчування немає й там мають бути проведені повторні торги. Немає навіть упевненості, що до літніх канікул воно відновиться. 6 квітня проблему озвучили з трибуни Верховної Ради народні депутати від Рівненщини, тому, гадаю, рішення буде знайдено.