Н.П.

Внаслідок недбалості працівників дитсадка «Рушничок»  23 його вихованці опинилися на лікарняних ліжках

Літо ще не почалося, а дітлахи одного з дитсадків Обухівщини вже опинилися на лікарняних ліжках з усіма ознаками кишкової інфекції: станом на 23 травня в інфекційному відділенні Української районної лікарні Обухівського району перебувало 23 вихованці дитсадка «Рушничок» віком від 4 до 6 років та 5 його працівників. Крім того, до лікарні потрапило троє родичів працівників «Рушничка». Діагноз «сальмонельоз» уже підтверджено в 13 осіб.

За словами першого заступника голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександра Кравчука, перебіг хвороби «в більшості випадків є легким, й лише три особи мають середній ступінь тяжкості. Щодо клінічного перебігу прогноз сприятливий». Втім, діти лишатимуться в лікарні до отримання остаточних результатів аналізів. Як наголосив посадовець, СЕС «має серйозні претензії до керівництва цього закладу щодо дотримання законодавства».

 — Госпіталізація хворих дітей та працівників почалася о пів на дев’яту вечора 18 травня й закінчилася 20 травня пізно увечері. Частину дітей привезла «швидка», інші потрапили після візиту педіатрів Обухівської районної лікарні, — повідомила головний державний санітарний лікар Київської області Галина Гринчук.

На сьогодні роботу «Рушничка» призупинено. За словами Галини Гринчук, дитсадок не працюватиме, доки не з’являться результати контрольних досліджень. Нині в ньому проведено завершальну дезінфекцію, після цього фахівці візьмуть контрольні дослідження. Крім цього, фахівці відібрали для мікробіологічного дослідження харчі, якими в «Рушничку» годували дітлахів.

— На жаль, залишилася тільки та продукція, яку готували на вечерю на 18 травня. Працівники харчоблоку порушили всі правила та норми і знищили готову продукцію — так звану добову пробу сніданку й обіду за 18 травня та повністю за 17 травня, — констатувала Галина Гринчук.  

У коментарі «УК» вона повідомила, що станом на 23 травня в 13 осіб  діагностовано сальмонельоз, ще дев’ятеро — під підозрою щодо інфікування. Інфекція, як з’ясували фахівці, містилася в запіканці з вермішеллю та м’ясом.

Перевіряючи «Рушничок», СЕС виявила низку порушень: зокрема брак супровідних документів на свинину та твердий сир, які застосовували під час приготування страв у дитсадку. Крім того, як уже зазначалося, не було забезпечено й зберігання готових добових страв. 

— Розслідування просувалося б значно швидше, аби ми мали ці зразки, — наголосив Олександр Кравчук. — Нині ми змушені їздити до постачальників, брати там відповідні проби. Цим наша робота набагато ускладнюється.

До того ж, за його словами, в п’яти працівників, зокрема і в одного госпіталізованого, встановили несвоєчасне проходження медогляду. Та найбільше вражає, що  працівники закладу, яким діти вже 18 травня почали скаржитися на погане самопочуття, не звернули на їхні скарги ані найменшої уваги й нікому про це не повідомили!

За словами Олександра Кравчука, «на директора та медсестру дитячого дошкільного закладу вже накладено штраф за порушення санітарного законодавства». На запитання журналіста «УК», на яку саме суму оштрафували тих, через кого діти опинилися на лікарняних ліжках інфекційного відділення, фахівець відповів: «Хочете посміятися? На 103 гривні». За його словами, сум штрафів не переглядали вже понад 15 років. Фінансові санкції —  єдиний спосіб покарання, який може застосувати СЕС.

Крім того, згідно з чинним законодавством, санітарно-епідеміологічна служба може проводити планову перевірку не частіше одного разу на рік. Протягом решти часу відповідальність лежить на керівникові закладу.

— Коли ми заходимо на підконтрольний об’єкт господарювання,  маємо за 10 днів попередити керівника, що прийдемо з перевіркою. Скажіть, будь ласка, хто покладе недоброякісний продукт, якщо його попередили про наш візит? — наголосила Галина Гринчук.

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що за фактом масового отруєння дітей прокуратура Київської області порушила кримінальну справу. Як повідомляє УНІАН, її порушено за ст. 137 КК України — невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, що спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілих.