ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ

SOS! Нові правила прийому до міліцейських вишів ставлять питання про подальшу долю вихованців Харківського "Ліцею міліції"

Чи могла колись подумати Олена Савельєва, що сьогодні рідне міністерство внутрішніх справ одним розчерком чиновницького пера може поламати синову долю, його мрію, його вибір іти по життю батьківською стежкою? МВС, діючи від імені держави, захищаючи правопорядок якої загинув її чоловік, офіцер міліції, напередодні випуску сина з міліцейського ліцею практично зачинило перед ним і ще десятками таких самих випускників двері до вишу. Переживаннями за долю своєї дитини жінка поділилася з власкором "Урядового кур'єра", коли ми зустрілися з нею і ще з десятком батьків на порозі харківського "Ліцею міліції".

 

Кожного з них непокоїть одне: як бути їхнім дітям і внукам після закінчення ліцею? У зв'язку з новими правилами прийому до Харківського національного університету внутрішніх справ, що вступають у дію в рамках експерименту, більшість ліцеїстів не зможуть продовжити навчання в омріяному виші. Змінюються вимоги до віку абітурієнтів і на навчання зможуть вступати лише юнаки, яким на 1 вересня виповниться 17,5 років.

"А що робити тим, кому виповниться 16,5, 17 чи 17,2 року?" - обурюються батьки. "Нас міністерство заганяє в такі рамки, що більшість з нас повинні або вступати до "чужих" вишів, або цілий рік тинятися не знати де, - хвилюються у свою чергу ліцеїсти. - Ми всі тут мріємо лише про ХНУВС, готуємося до вступу і на практиці, і в теорії. Це наш свідомий вибір, підтверджений добросовісним навчанням. Врешті-решт, ми звикли до нашої міліцейської форми і не збираємося її міняти на краватки цивільних менеджерів", -каже В'ячеслав Бараннік.

Мої співрозмовники переконані, що рішення МВС про зміни правил прийому порушують закон про вищу освіту і права людини на рівний доступ до вищої освіти, який гарантує громадянам України Конституція. Одним розчерком пера міністерські чиновники можуть не лише зруйнувати школу, яка стала справжньою кузнею кадрів для міліції і варта того, аби її досвід поширювати, а й можуть зламати долі багатьох юнаків...

- Я чорнобилець, - говорить В'ячеслав Бараннік-старший, - служив у спецполку міліції і з перших днів брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, нагороджений медаллю "За відвагу", двома хрестами та іншими нагородами, горджуся тим, що мій син, теж В'ячеслав, вступив у ліцей міліції, де зі звичайних хлопчаків роблять справжніх чоловіків. Тут він отримав хороші знання, прекрасну фізичну підготовку, відчув, що таке колективна відповідальність, став більш самостійним. Але все це навряд чи йому згодиться, адже за новими правилами прийому він не може вступати в ХНУВС, оскільки в день народження 18 листопада йому виповниться лише 17 років. В іншому ВНЗ здобуті навички не знадобляться, та й син нікуди, крім ХНУВС, іти вчитися не хоче. Отже, опиниться на вулиці... Через рік йому знову доведеться складати тести, підготовка до яких виллється у кругленьку копієчку. Що і кому дадуть такі моральні і матеріальні затрати ?

Багато питань на цих стихійних зборах порушувалося і щодо обов'язкового річного проходження служби у внутрішніх військах після року навчання в університеті, що "прописується" новими правилами прийому. МВС або забуло, або не бере до уваги той факт, що всі курсанти на першому курсі перебувають на казарменному режимі і проходять повний курс бійця. Замість року військової повинності, як це передбачено законом, курсанти ХНУВС повинні, за задумкою міністерства, відслужити подвійний термін. Нові умови прийому скоротили обсяг вступників до ХНУВС на 2011-2012 навчальний рік до 100 осіб, тоді як охочих учитися в університеті ліцеїстів -60!

Ліцей - не звичайна школа-інтернат, яких в Україні чимало.

Харківський спеціалізований інтернат "Ліцей міліції" уже 15 років поспіль славиться в регіоні і за його межами не лише як успішний загальноосвітній заклад, а й як ефективна, випробувана часом форма соціального захисту дітей-сиріт працівників органів внутрішніх справ, інвалідів, чорнобильців, а також малозабезпечених сімей.

- У 1995 році наш навчальний заклад створювався лише для дітей харківських працівників міліції, які загинули під час виконання службових обов'язків та дітей міліціонерів-інвалідів, ветеранів, - розповідає директор ліцею Аліса Дербеньова. - Але потім наплив таких дітей різко зріс і з інших областей. Щорічний конкурс тут - 7-8 осіб на місце. Місцеві органи влади не лише Харківщини, а й інших регіонів вбачають у нашому закладі одну з кращих форм соціального захисту дітей-сиріт, що потребують державної опіки. Сьогодні в ліцеї вчиться 250 таких дітей, 17 з них - круглі сироти. Щорічно до ХНУВС вступає приблизно 99% наших ліцеїстів. Наприклад, торік із 70 наших підопічних зарахували 68 осіб, серед яких було 12 медалістів і 36 відмінників.

Не розуміють родичі ліцеїстів та й вони самі, навіщо МВС рубати курку, яка несе золоті яйця? У сутності спеціалізований ліцей, який без будь-яких затрат з боку міністерства (фінансово його утримує Харківська облрада) давно готує такі кадри для системи МВС, якими можна пишатися. Чимало колишніх ліцеїстів, що закінчили ХНУВС, очолюють нині районні відділи міліції, обіймають інші керівні посади в органах внутрішніх справ, владних структурах. Ліцей популярний і охочих тут вчитися вистачає. Правда, не всі ще знають, який сюрприз підготувало їм МВС у вигляді експерименту. А ті, кого він безпосередньо вже торкнувся, сподіваються, що неприйнятні для ліцеїстів умови прийому до університету відмінять. Якщо цього не станеться, заявили батьки, вони звернуться до суду і гаранта Конституції - Президента України.

КОМПЕТЕНТНО

Олександр ГІДА,
начальник управління професійної
підготовки, освіти і науки МВС України:

- Відповідно до розпорядження уряду набір на навчання до частини вищих навчальних закладів МВС здійснюватиметься за експериментальною навчальною програмою. Головна причина -впродовж останніх років керівники підрозділів, куди прибувають випускники наших вишів, постійно скаржаться на їхній низький професійний рівень. Через брак навичок практичної роботи і недостатній життєвий досвід багато молодих спеціалістів припускаються грубих порушень процесуальних норм і суттєвих прорахунків в оперативній роботі, що в кращому разі призводить до звільнення зі служби за негативними мотивами, а в гіршому - до лави підсудних. Професійна недолугість, невміння орієнтуватися і діяти в екстремальних ситуаціях часто стають причинами трагічних наслідків. Лише за минулий рік при виконанні службових обов'язків загинули 20 працівників, а 189 стали інвалідами.

Така ситуація стала наслідком процесів, що відбувалися в наших вишах. Зокрема, вони все більше переорієнтовувалися з підготовки професіоналів-правоохоронців на випуск юристів широкого профілю.

Класична юридична освіта за спеціальністю "Правознавство" традиційно здобувається п'ять років, тоді як у вишах системи МВС - чотири.

Саме це змушує відкрити суто міліцейську спеціальність "Правоохоронна діяльність", підготовка за якою здійснюватиметься в усіх вишах системи МВС. Майже половина навчального часу і головні зусилля будуть спрямовані на те, аби курсанти набули стійких практичних навичок саме міліцейської роботи. Суспільство більше зацікавлене отримати професіонала відразу після випуску з вишу, а не чекати рік або й більше, поки він набереться досвіду для роботи.

 

ТOЧКA ЗOРУ

"Молодо-зелено" для міліції не підходить

Олександр БІТТНЕР

У народі кажуть: не дай Боже жити в епоху перемін... Ну, це зважаючи які зміни - якщо на краще, то чому б і ні? Очевидно, у цій сентенції йдеться не про якісь глобальні зовнішні перетворення (зрештою, світ навколо нас змінюється постійно), а про наше внутрішнє самосприйняття. От його змінювати справді важко, а часом і болісно.

У цьому випадку наміри реформувати систему відомчої освіти в МВС викликали категоричне несприйняття родичів частини ліцеїстів Харківської спеціалізованої школи-ліцею міліції. Їх можна зрозуміти - гарантований раніше вступ до Національного університету внутрішніх справ, під егідою якого існує згаданий ліцей, опинився під загрозою. Не для всіх, лише для тих, кому на момент початку навчання у ХНУВС не виповниться 17 з половиною років. Кому не поталанило народитися на кілька місяців раніше, залишається чекати наступного року, але вже поза інтернатом і потім вступати на загальних підставах, або обирати для навчання інший ВНЗ відповідного профілю. Погодимося, для батьків кількох юних ліцеїстів та їх самих це, щонайменше, незручно. Адже у цьогорічних правилах прийому до університету для випускників ліцею передбачене право на першочергове зарахування.

Очевидно, якоюсь мірою це справедливо, бо ліцей свого часу створювався для дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули чи стали інвалідами, виконуючи службові обов'язки. З часом сюди почали приймати й вихованців інших категорій, чиї батьки не обов'язково мали відношення до міліції. Головне, що юнаки повсякчас перебували в полі зору вихователів, а виразна спеціалізація школи давалася взнаки - вихованці з юних літ починали розуміти, що таке дисципліна, колектив і відповідальність.

Але й причини встановлення такого вікового цензу для вступників до університету (поки що в експериментальному порядку) теж можна зрозуміти. Міліцейський навчальний заклад має свою специфіку та особливі на тлі інших цивільних вишів завдання. Тут готують чи, принаймні, мають готувати тих, хто скоро визначатиме, власне, сутність нашої міліції. Яка вона зараз, говорити не будемо, достатньо подивитися результати опитувань громадської думки. А ще краще - послухати міліціонерів зі стажем, які скаржаться на нестачу професіоналів у своїх лавах.

Керівництво МВС не приховує - рівень підготовки у більшості міліцейських вишів не задовольняє ні відомство, ні державу, яка, до речі, витрачає на це величезні кошти. Отже, без реформування системи відомчої освіти не обійтися. І питання, з якого віку починати службу в органах внутрішніх справ, набуває більшої принциповості, ніж досі. Згадаймо, до 1992 року стати курсантом міліцейського ВНЗ, як і взагалі працювати в міліції, можна було тільки після служби в армії.

Ще одне - експериментальна програма стосується лише кількох вишів, що входять до юрисдикції МВС. Інші поки на вік абітурієнтів не зважають. Зокрема, вчорашніх школярів на слідчих готують Національний університет "Юридична академія ім. Я. Мудрого" в Харкові та юракадемія в Одесі. Треба домогтися свідомого вибору професії, належної професійної і психологічної готовності до виконання правоохоронних завдань відразу після завершення спеціальної освіти, переконані в міністерстві.