Заступник Керівника Секретаріату
Кабінету Міністрів
Юрій АВКСЕНТЬЄВ

У вересні 2011 року наша країна приєдналася до глобальної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». Урядовим розпорядженням був затверджений план заходів і з травня 2012 року розпочалося фактичне впровадження запланованого. Про це кореспонденту «Урядового кур’єра» розповів відповідальний секретар Координаційної ради, Урядовий уповноважений з питань реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» та сприяння розвиткові громадянського суспільства Юрій АВКСЕНТЬЄВ.

— Юрію Анатолійовичу, що можна сказати про сьогоднішній стан реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд»?

— У вересні під час проведення першого засідання Координаційної ради і представники громадськості, і представники органів влади зійшлися на тому, що більшість завдань вже сьогодні активно виконуються.

Крім того, голова Координаційної ради, перший віце-прем’єр-міністр В. І. Хорошковський звернувся до представників інститутів громадського суспільства з пропозицією надати свою незалежну оцінку роботи вітчизняного уряду з цього питання.

— Але ж уряд розпочав роботу щодо підвищення відкритості своєї діяльності не лише минулого року?

— Мета цієї роботи — вивчення та врахування громадської думки під час прийняття урядових рішень.

Крок за кроком ми йдемо до кардинально нової ідеології взаємовідносин — партнерство органів влади та інститутів громадянського суспільства і спільна відповідальність за прийняті рішення та їх виконання.

— Що належить до ваших повноважень як відповідального секретаря Координаційної ради з питань реалізації Ініціативи, Урядового уповноваженого з питань її реалізації та сприяння розвитку громадянського суспільства?

— Передусім хотів би сказати, що запровадження цієї посади свідчить про велику увагу, яку приділяє Кабінет Міністрів питанням розвитку громадянського суспільства, відкритості та прозорості діяльності органів виконавчої влади, доступу до публічної інформації.

Завдання Урядового уповноваженого з питань реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» та сприяння розвитку громадянського суспільства — це, по-перше, сприяння реалізації в Україні зазначеної Ініціативи.

По-друге, це ініціювання заходів, спрямованих на налагодження тісної співпраці Кабінету Міністрів, органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства, науковцями, експертами.

— В Україні створена система громадських рад. Наскільки вона ефективна?

— Зараз громадські ради діють майже при всіх центральних та місцевих органах виконавчої влади. Це потужна армія громадських експертів, готових бути активними учасниками процесу формування та реалізації державної політики.

Сьогодні не все ще виходить: існують проблемні питання, пов’язані з процесом формування та діяльністю громадських рад, проекти важливих суспільних рішень не завжди виносяться на розгляд громадськості. На жаль, не всі, хто увійшов до складу громадських рад, свідомі працювати над розв’язанням саме суспільних проблем, а не власних. Органи виконавчої влади також не завжди розуміють, що громадські ради є їхніми партнерами.

Та можу сказати, що ця робота з кожним днем набуває дедалі більшої системності. У червні цього року вперше з моменту існування інституту громадських рад з їх головами зустрівся Прем’єр-міністр України М. Я. Азаров. Під час зустрічі були обговорені проблемні питання, що виникають у процесі взаємодії громадськості з органами виконавчої влади, зокрема щодо створення та налагодження роботи громадських рад.

У липні — серпні цього року з головами громадських рад також зустрілися віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики С. Л. Тігіпко, віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я Р. В. Богатирьова, голова Держземагентства С. М. Тимченко та заступник міністра фінансів С. О. Рибак.

Під час однієї з таких зустрічей до обговорення було запропоновано показники проекту Державного бюджету на 2013 рік. Таким чином вперше ці показники обговорювалися з громадськістю до винесення на розгляд Кабінету Міністрів.

Сподіваюсь, проведення зустрічей членів уряду з головами громадських рад стане доброю традицією.

— Вочевидь саме ці зустрічі спонукали до створення Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади?

— Цей орган, що координуватиме діяльність громадських рад, утворено урядом за ініціативою їхніх голів, про що йшлося під час зустрічі з Прем’єр-міністром М. Я. Азаровим.

Рада вивчатиме стан взаємодії органів виконавчої влади з громадськістю, забезпечення відкритості та прозорості їхньої діяльності, готуватиме пропозиції щодо усунення недоліків у цій сфері, надаватиме методичну допомогу громадським радам. Крім того, на засіданнях Ради обговорюватимуться питання, що мають суспільно важливе значення, для вироблення відповідних пропозицій Кабінетові Міністрів. Уже відбулося перше засідання Ради, на якому розглядалися питання організації її роботи.

— Юрію Анатолійовичу, однією з умов реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» є використання інформаційно-комунікаційних технологій. Наскільки сьогодні електронні технології використовуються для взаємодії з громадськістю?

— Цього року ми істотно оновили урядовий сайт «Громадянське суспільство і влада». Громадянам та їхнім об’єднанням запропоновано удосконалений механізм обговорення проектів нормативно-правових актів, що мають важливе суспільне значення та зачіпають широкі верстви населення.

Новацією сайту є використання механізму соціальних мереж.

Минулого року Секретаріат Кабінету Міністрів запровадив практику відеоконференцій для обговорення пріоритетів урядової політики у різних сферах соціально-економічного розвитку.

Крім того, цього року створено веб-сайт державної установи «Урядовий контактний центр». За допомогою сайту можна надіслати звернення до органів виконавчої влади, яке буде оперативно розглянуто.

— Що, на вашу думку, необхідно змінити в роботі органів влади з громадськістю?

— Виробляти спільні рішення, що враховуватимуть інтереси держави, суспільства, кожного окремого громадянина — щоденна важка робота. Для цього необхідно змінити підходи до державного управління, поставивши на перше місце діалог з громадськістю, прозорість діяльності органів виконавчої влади, зокрема надання адміністративних послуг. Тому Кабінет Міністрів ставить за мету налагодити конструктивний діалог із суспільством, побудований на засадах партнерства та взаємовідповідальності.
 

ДОСЬЄ «УК»

Юрій АВКСЕНТЬЄВ. Народився  в 1955 році. За фахом інженер-механік, закінчив Одеський політехнічний інститут. Працював першим заступником голови Одеського  міськвиконкому,  першим  віце-президентом  Союзу інноваційних підприємств країн СНД, радником Прем’єр-міністра, головою Держпідприємництва, заступником Міністра Кабінету Міністрів. З 11 квітня 2011 року — заступник Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів. Державний службовець І рангу. Кандидат економічних наук.