ДАТА

У день початку Великої Вітчизняної Прем’єр спілкувався з ветеранами 

Палюче сонце і нестерпна спека не завадили Меморіальному комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр.» стати 22 червня місцем паломництва киян та гостей міста. Звідусіль лунали іноземні мови, люди різних культур і національностей вервечкою тяглися сюди звивистими доріжками.

Чекали тут учора і на Прем’єр-міністра Миколу Азарова. У музейній Залі Слави зібралися зо два десятки ветеранів, серед яких були й учасники бойових дій, і жертви нацизму, і в’язні фашистських концтаборів. Сонячне світло ставало ще яскравішим від нагород на кітелях, зірок на погонах і золотих літер, якими на стінах викарбувані прізвища всіх Героїв Радянського Союзу. До цього додалися ще й нагрудні знаки Почесних грамот Кабінету Міністрів, дбайливо викладені в очікуванні вручення на невеличкому столику поряд із букетами червоних гвоздик.

У День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни Президент Віктор Янукович,  Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, голова Київської міськдержадміністрації та облдержадміністрації Олелександр Попов  і Анатолій  Присяжнюк, урядовці, представники громадських організацій, духовенства, ветерани Великої Вітчизняної війни поклали квіти до могили Невідомого солдата у столичному парку Вічної Слави. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Перш ніж увійти до Зали Слави і зустрітися з ветеранами, Микола Азаров довгенько оглядав багату експозицію музею. На адресу керівництва закладу впівголоса пролунали навіть певні докори: чому, мовляв, не можна було зробити навпаки? Проте ці неузгодженості одразу розвіялися, коли Прем’єр тепло вітався особисто з кожним учасником зустрічі. Він схвально оцінив роботу музею зі зберігання пам’яті про воєнне лихоліття —  вона є і надалі залишатиметься в серцях кожного громадянина. «Я зроблю все, аби пам’ять про війну зберігалася якомога довше», — урочисто пообіцяв ветеранам Микола Азаров.

Справді, історія повинна грунтуватися на фактах, а не на ідеологічних забаганках ділків від політики. Приємно, і це особливо відзначив Прем’єр, що в період проведення Євро-2012 до історичної правди долучилося понад 26 тисяч іноземних туристів.

Та й наші діти не пасуть задніх. Поки Микола Азаров ходив залами музею, то встиг мимохідь поспілкуватися з дітьми, «проекзаменувавши» групу школярів, екскурсія яких збіглася у часі із прем’єрською. Він поцікавився, що ж їм відомо про дату 22 червня. Підростаюче покоління зробило йому приємність у вигляді знань. Тобто діти молодшого шкільного віку знають про те, що цього дня 71 рік тому розпочалася Велика Вітчизняна війна, зазначив глава уряду.

Микола Азаров вручив урядові відзнаки. Але й сам керівник уряду не залишився без подарунків. Ветерани презентували йому кілька нових книжок на воєнно-історичну тематику, схвильовано прочитали патріотичні вірші й висловлювали вдячність за турботу про представників свого покоління.