Я не впізнав у тендітній блідій дівчині в темних окулярах, що спинилася біля звукоапаратури, Настю Приходько. Жодного зіркового хизування — чорний топ, темні джинси, бейсболка... Вона зосередилася на чомусь у собі, і лише коли я нагадав про нашу минулу зустріч, стала привітною. Хоч відчув, що мене не згадала. Що ж, вона одна така серед низки українських поп-співачок, а журналістів біля неї під час двомісячного туру на підтримку наших військових АТО стало на порядок більше. 

На підтримку 72-ї бригади та сімей загиблих

Концертний тур «Підтримаємо своїх» змінив східний вектор і завітав 13 вересня з благодійним концертом до Білої Церкви з нагоди Дня міста. Всі кошти від квитків вартістю 50 гривень підуть на підтримку 72-ї бригади та сімей загиблих в АТО.

Мене вразила кількість присутніх. Такого не було на торішньому безкоштовному для глядачів виступі Юрія Шевчука з «ДДТ». Серед п’яти тисяч, що зібралися на стадіоні «Трудові резерви», майоріли прапори, барвилися вишиванки, впадали в око різні національні фішки. Майже у кожному виступі лунало: «Слава Україні!». І стадіон не втомлювався щиро відповідати: «Героям слава!». Серед присутніх переважала молодь, але були й заповзяті дідусі та бабусі з онуками. Хлопців у камуфляжі було мало після всіх перипетій з їхньою багатостраждальною дивізією. Кілька відчайдушних молодиків вмостилися на даху багатоповерхівки — гуртожитку, що належав військовій частині, яку розформували недалекозорі державні діячі.

Тоня Матвієнко виступала з прапором, а потім передала його глядачам

Хтось з артистів виходив на майданчик у 30 містах, хтось у 17. На екрані кадри з Херсона змінювали епізоди про Маріуполь, показували співаків, волонтерів та воїнів. Особливо цікаво було бачити обличчя під українськими прапорами у визволених містах: Сватовому, Краматорську, Ясинуватій… Хотілося зрозуміти, наскільки щирі ті глядачі у підтримці української державності. Співаки виступали в шпиталях, у військових частинах, потрапляли під обстріли. Ведуча назвала ще одну мету концерту: «Ми хочемо добре провести час, і головне — безпечно». Якщо врахувати, що дівчина родом із Сєверодонецька і в неї рідні й досі там...

На концерті згодом виступила віце-консул Польщі Аліція Томашко. Вона польською привітала жителів з нагоди 982-ї річниці міста і побажала Україні миру.

Увесь стадіон підхопив Гімн України

«Шпилясті кобзарі» хуліганили на бандурах

Відкривала чотиригодинний концерт юна білоцерківчанка Настя — переможниця цьогорічного «Слов’янського базару». Молоді «Шпилясті кобзарі» хуліганили на бандурах: західні мелодії 1970—1980-х вони поклали на слова українських народних пісень. Репери виступили з патріотичними речівками і саркастичними речитативами щодо секс-меншин.

Тоня Матвієнко вийшла з прапором України. Заспівавши пісні з репертуару уславленої матері, передала прапор глядачам. Вона досі листується із солдатом, з яким познайомилася в зоні АТО. Тоня поділилася враженням від туру: «Тільки нині зрозуміла, що таке мир». У Краматорську співачка відчула дух війни, коли їхала на БТРі.

Марія Яремчук ще не має своїх шлягерів, однак має потужний голос і не шкодує його для стадіонного глядача. Вона зустріла на одному з концертів у зоні АТО знайомого з Яремчі, який змінив мирний фах на військовий.

Військовим теж сподобався концерт

Віталій Пастух, музичний продюсер проекту, розповів білоцерківчанам, що на Донбасі глядачі виявилися достатньо виховані, а от у Білій Церкві весь час намагаються звузити відстань до улюбленців публіки.

Хлопці з «Ріал-бенд» здивували словами: «Ми пацифісти і закликаємо вірити в добро. Це змінить світ». І заспівали: «Давай обнимемся, на войну нет времени».

Павло Табаков був на буремному Майдані. Він потужно виконав свою пісню «Небесну Сотню, Господи, прийми». На очах чутливих глядачів я побачив сльози. Артист тримав публіку і зі сцени, і коли спустився на травичку стадіону, щоб заспівати разом із глядачами пісні Івасюка. Але в музичних змаганнях більше участі не братиме. Наситився.

Маленька патріотка попросила Настю Приходько сфотографуватися з нею. Фото з архіву редакції

Завершувала чотиригодинний концерт кримчанка в недалекому минулому і учасниця торішнього Євробачення Злата Огневич. Їй не до виборів на малій батьківщині — вона сама скоро стане депутатом України, бо йде на вибори у п’ятірці Радикальної партії. До окупованого півострова не збирається.

Але центровою концерту стала Анастасія Приходько, яка відмовилася від концертів у Росії. На сцені в Білій Церкві вона постала яскравим лірико-героїчним лідером. Настя владно тримала зал і проголошувала менше банальностей, ніж інші. Глядач вимагав заспівати «Мамо». Настя відмовилася: «Я в 90 співатиму «Мамо». І заспівала «Групу крові» Віктора Цоя. З нею співав стадіон. Але наймасовішим стало акапельне виконання гімну.

ПІСЛЯМОВА. На концерті я відчув, що далеко не всі наші визнані зірки пройдуть своєрідну люстрацію сьогоденням — згаснуть зі своїми професійним голосом і вмілим заграванням із нами. Звісно, нема чого турбуватися Вакарчукові, який збирає 40 тисяч прихильників. А інші прориваються на сцену нічного клубу з боєм. У поп-музиці змінюється парадигма, бо змінюється запит суспільства.

ПРЯМА МОВА

Юрій МОСКАЛЕНКО,
координатор Білоцерківської
волонтерської групи: 

— Ми надали організатору концерту Олександрові Ліневичу 40 фотографій з війни… Йому треба, а я поза політикою. Моє завдання — взути, одягнути і нагодувати бійців, які нині на передовій. У мене на Фейсбуці написано 42 пункти потреб солдатів. Їм не потрібно піднімати бойовий дух. Я вклоняюся цим добровольцям, що тримаються в напівоточенні. Пам’я?таю, приїжджала Марічка Бурмака до міста Ізюм за 50 км від передової. Такі концерти дають певний ефект, але вони особливо потрібні там, куди артисти фізично не можуть дійти. Я поважаю артистів, які підтримують волонтерський рух. Наприклад, хор Верьовки дасть благодійний виступ 25 вересня в палаці «Росава». Артисти відмовилися навіть від обіду, а палац взяв із нас три тисячі. Ну що ж, зняв зі своєї зарплатні…

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»