«Урядовий кур’єр» продовжує слідкувати за станом та якістю дитячого відпочинку в регіонах. У цьому номері — інформація від наших власкорів з Черкаської, Миколаївської та Чернівецької областей.

ОБЕРЕЖНО

На Черкащині заборонили експлуатацію 54 дитячих атракціонів

Під час літніх канікул батьки хочуть, аби діти менше впрівали біля комп’ютера чи телевізора, а більше часу проводили на вулиці: гралися з друзям, бігали, стрибали, займалися спортивними вправами. Але, крім бажання, є у дорослих ще й великі перестороги.

Був свідком, як молода мама не пускала на дитячий майданчик свого хлопчика. Причина типова й доволі поширена — погана облаштованість, бруд. І справді, штучне покриття там старе, пошарпане, гірка завершується глибокою ямою, в якій маля може пошкодити ноги. Та й сам майданчик, що на розі бульвару Шевченка та Героїв Сталінграда в Черкасах, розміщений зовсім близько від проїжджої частини, поруч із автомобільною парковкою, на осонні, де температура сягає сорока градусів. Чи комфортно малечі там відпочивати? І чи дивина, що батьки не хочуть, аби сини й дочки там бавилися?

Зламані майданчики, парковки у дворах... Можливо, дітям справді краще не відходити далеко від дверей будинку? Фото Володимира ЗAЇКИ

На жаль, доводилося бачити в місті не одні поламані гойдалки, прогнилі гірки та інші небезпечні для дітей атракціони. Територіальне управління Держгірпромнагляду у Черкаській області нині перевіряє технічний стан цих споруд. І вже можна підбити певні підсумки.

Виявилося зокрема, що не у всіх закладах дитячого відпочинку фахівці, які відповідають за безпечну експлуатацію атракціонів, пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Далеко не скрізь проведений періодичний технічний огляд «Сюрпризів» та «Ромашок» після міжсезонного зберігання, не всі каруселі отримали допуск до експлуатації на початку сезону. Багато ігрових майданчиків не облаштовані ударно-поглинальним покриттям, подекуди немає бортиків огородження стартової ділянки на дитячих гірках.

Перевіряльники знайшли чимало порушень і при експлуатації будівель та споруд у закладах дитячого відпочинку. Здебільшого стан приміщень контролюють формально. Виявили 106 порушень охорони праці й заборонили (зовсім або тимчасово) експлуатацію 60 виробничих об’єктів, будівель та споруд, машин і механізмів. Закрили й 54 атракціони. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто дев’ять працівників.

Очевидно, це тільки початок, адже стан майданчиків в області зовсім неблискучий. Часом нове обладнання межує із застарілим та травмонебезпечним, яке багато років експлуатували, яке вимагає негайного демонтажу. Також є майданчики, де обладнання взагалі не міняли багато років, конструкції давно проржавіли, деякі поламані та понівечені. Як виявило те саме управління, одне з черкаських підприємств, яке встановлює в обласному центрі ігрові майданчики власного виробництва, саме й виготовило для них… небезпечні гойдалки.

Нині у багатьох населених пунктах області з’явилися нові спортивні й дитячі майданчики. Дуже добре, що місцева влада та підприємці турбуються про малих і підлітків. Шкода тільки, як зауважила мама двох малюків Тамара Гончар, що гірки, гойдалки й турніки, які пропонують найменшим, не завжди надійні: мають гострі кути та інші непродумані елементи, які можуть спричинити травми.

Ще одне спостереження, яке, мабуть, характерне для багатьох навчальних закладів. У кількох черкаських школах спортивні майданчики покриті асфальтом. Хто й коли вигадав таке випробування для дітей, сказати важко. Та факт залишається фактом: травми тут, як доводить практика, просто неминучі. Навіщо ж самі створюємо загрозу здоров’ю хлопців і дівчат там, де вони мали б його зміцнювати?