Президент Петро Порошенко не став чекати кінця поточного тижня і, як днями було оголошено, призначив учора на посаду директора Національного антикорупційного бюро адвоката Артема Ситника. Відповідний указ уже підписано рукою глави держави.

На його думку, новопризначений керівник має унікальний шанс побудувати нову інституцію, яка дасть Україні змогу продемонструвати рішучість у боротьбі з корупцією. До того ж саме в боротьбі з цим ганебним явищем і полягає найвищий рівень очікування суспільства від влади.

Від очільника нової інституції Президент вимагає рішучих дій. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

«Можу обіцяти йому, що він матиме підтримку Президента у прагненні щодо ефективної діяльності у боротьбі з корупцією на всіх щаблях і ешелонах влади», — запевнив у своїй позиції Петро Порошенко. Він також вітає напрацювання Артема Ситника стосовно змін до законодавства.

Голова конкурсної комісії з обрання кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пояснив, що відповідно до Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» Президент одноосібно ухвалив рішення щодо призначення директора з тих претендентів, яких йому запропонувала конкурсна комісія.

Від очільника нової інституції Президент вимагає буквально з першого дня включатися в роботу. Першим пунктом, повідомляє УНІАН, має стати вчасне формування організаційної структури бюро. «Окрема позиція і щодо створення регіональних ваших відділень. Визначте самі, закон це дозволяє, де і як буде побудована ця структура. Єдине прохання, щоб ви не затягували час», — наголосив Петро Порошенко.

Він також розраховує на залучення до роботи бюро фахівців зі світовим досвідом у боротьбі з корупцією: «Я сподіваюся, що в команді директора Антикорупційного бюро знайдеться місце не лише для вітчизняних антикорупціонерів, а буде запропонована участь досвідченим іноземцям, що ще більше дасть нам змогу претендувати на довіру і підтримку світового співтовариства».

У цьому контексті він розповів, що вже відбулися зустрічі з іноземними фахівцями, які пропонують дуже досконалий, на його думку, план-графік створення бюро для того, щоб жодного дня і жодної години не було витрачено марно».

А сам Артем Ситник обіцяє максимально оперативну боротьбу з корупцією. Його напрацювання стосуються змін до законодавства, формування структури бюро, програми навчання фахівців. Відповідно до закону запроваджено нову оперативну одиницю — детективів, які поєднуватимуть функції оперативних працівників і слідчих. Це пришвидшить роботу, адже суспільство не чекатиме результатів діяльності бюро роками.

Штат бюро становить 700 співробітників. 500 із них будуть держслужбовцями — детективами, працівниками технічних і аналітичних підрозділів, юридичного відділу. Ще 200 обійматимуть керівні посади.

Артем Ситник підтримує ідею залучення до роботи іноземних фахівців з позитивним досвідом. Підбір кадрів розпочнеться з розгляду тих пакетів документів від претендентів, які надавали конкурсній комісії під час конкурсу. 

ДОСЬЄ «УК»

Артем СИТНИК. Народився 19 серпня 1979 р. у смт Компаніївка Кіровоградської області. Освіта: Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого (2001). З 2001 по 2003 роки — помічник прокурора, слідчий, старший слідчий Ленінського району Кіровограда. У 2004—2008 рр. — старший слідчий, в.о. керівника слідчого відділу, керівник слідчого відділу прокуратури Кіровоградської області. 2008—2011 рр. — начальник слідчого відділу прокуратури Київської області. З жовтня 2011 р. вів адвокатську діяльність.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»