2015 рік Україна зустрічає в непростих обставинах. І все-таки Новоріччя — час очікувань і сподівань, час, коли хочеться, щоб здійснилося найзаповітніше, час, коли всі бажають миру і добра — і для своєї родини, і для країни. У переддень Нового року «Урядовий кур’єр» звернувся до міністрів, керівників відомств, громадських діячів та авторитетних людей країни і попросив відповісти на два запитання.

1. Як плануєте святкувати цей Новий рік? 

2. Чого очікуєте від року прийдешнього як людина і як посадовець?

«Бог послав Україні складні випробування»

Геннадій ЗУБКО,
віце-прем’єр-міністр — міністр
регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства:

1. Новий рік традиційно зустрінемо вдома у сімейному колі. Це чудова нагода провести час із найріднішими людьми.

2. Найголовніше — в якій країні ми з вами житимемо завтра, в якій країні житимуть наші діти і внуки. Тож яким буде прийдешній рік, залежить від кожного з нас — і від тих, хто взяв на себе відповідальність за наведення ладу в державі, і від всього українського народу, який довірив нам долю країни.

Бог послав Україні складні випробування. І лише самовідданою працею згуртованої великої української родини ми з гідністю пройдемо всі випробування, зміцнимо нашу державність і вже на цьому фундаменті цеглина за цеглиною вибудуємо сильну успішну Україну. Саме цього очікую в прийдешньому році.

Працюватимемо на результат

Олексій ПАВЛЕНКО,
міністр аграрної політики та продовольства:

1. Зустрічати Новий рік з рідними вдома — давня традиція, а для мене чудова нагода побути із сім’єю. Через напружений графік роботи не приділяю достатньої уваги близьким. 2015-й зустрічатимемо під ялинкою, яку прикрашали дружина й діти, обмінюватимемося подарунками, які традиційно готуємо одне для одного.

2. Для мене прийдешній рік — це рік планів і сподівань. Галузь узяла курс на реформи, вони часом складні, але лише так зможемо рухатися вперед. Дуже сподіваюся, що 2015-й для аграріїв стане роком полегшення ведення бізнесу, відкриття нових ринків збуту (зокрема ринків ЄС для м’яса та молока). Ставимо перед собою завдання зберегти пільговий режим оподаткування галузі, збільшення зарплат на селі. На управлінському рівні йдеться про реструктуризацію системи управління галузі, створення ефективного менеджменту, викорінення корупції. Багато зусиль докладемо для гармонізації законодавства з вимогами ЄС.

Наступний рік буде важким. Але зустрічаємо його з надією подолати всі випробування та досягнути запланованого — працюватимемо на результат. Країні нині не до відпочинку, тож новий рік почнеться робочими днями.

«Якщо обставини покличуть на передову — буду з бійцями там»

Степан ПОЛТОРАК,
міністр оборони:

1. Новий рік планую зустрічати на роботі. У такий складний для всієї країни час іншого вибору просто бути не може. Якщо в новорічну ніч обставини покличуть на передову — буду з бійцями там.

2. Прихід Нового року вселяє у душі людей надію на краще, віру в перемогу добра. Від року прийдешнього, як і увесь народ України, очікую мирного неба, щоб бійці повернулися з фронту живими, щоб спали спокійно їхні дружини і матері.

Як громадянин і посадовець очікую успіхів від втілення реформ. Переконаний: перемога буде за нами!

Військовослужбовцям та їхнім родинам зичу добра, затишку в оселях, витримки, незламності духу, а нашій країні — процвітання.

Ми побудуємо гідну країну!

Арсен АВАКОВ,
міністр внутрішніх справ:

1. Новий рік планую зустрічати з родиною.

2. Від наступного року очікую передусім миру в країні та перемоги у неоголошеній злочинній війні. Напевно, це найважливіше, найсильніше очікування всіх українців. Ми платимо надвелику ціну — життя наших кращих синів — за перемогу, за мир, за самостійну незалежну Україну. На її захист стали й добровольці, й міліціонери, і волонтери — нас мільйони. Тому я впевнений: ми переможемо, і побудуємо гідну країну.

Не може не здійснитися заповітна мрія мільйонів українців. Особливо, коли вони не тільки загадують бажання, а й працюють, воюють і об’єднуються.

Ще очікую перших результатів масштабної реформи МВС, кардинальної зміни системи відносин ОВС — суспільство, і результату — підвищення довіри і поваги людей до захисника і помічника — українського поліцейського.

Усе буде. Крок за кроком. З Новим роком!

Усі рішення мають бути вигідні державі

Андрій ПИВОВАРСЬКИЙ,
міністр інфраструктури:

1. Відзначатиму Новорічні свята у сімейному колі у Києві.

2. Насамперед у Мінінфраструктури заплановано змінити управлінську структуру — ліквідувати дублюючі функції підрозділів. У 2015-му це буде абсолютно нова структура з ефективною взаємодією між підрозділами та підприємствами галузі. Після міжнародного аудиту на підприємствах не просто зміниться підхід до управління, а його якість.

Усі рішення — від формування галузевої політики до проведення закупівель матеріалів та послуг — мають бути оптимальними та вигідними державі.

Мінінфраструктури намагатиметься наступного року завершити процес акціонування Укрзалізниці, підготувати до корпоратизації Укр?пошту, підписати угоду про спільний авіапростір з ЄС, залучити міжнародні фінансові організації до формування дорожнього фонду для ремонту та будівництва автошляхів, знайти найвигідніші форми інвестування у морську галузь — щодо кожного порту окремо залежно від його специфіки та виробничих потужностей.

До цієї роботи залучатимуть експертів, науковців, представників бізнесу, щоб кінцевий продукт задовольняв споживачів та державу.

2015-й буде роком багатьох видатних дат

Катерина ЛЕВЧЕНКО,
президент Міжнародної жіночого
 правозахисного центру
«Ла Страда-Україна»:

1. Для мене надійною опорою завжди була і є родина, з якою традиційно й зустрічатиму Новий рік.

2. Нас очікує дуже складний рік. Хай він буде складним, але не таким кривавим, як 2014! Складнощі можна перебороти, а людські життя, Небесну Сотню та Небесну Тисячу не повернеш! Але це відчуття великих втрат має вести нас не до розпачу, а до активної участі в соціальних перетвореннях.

2015-й буде роком багатьох видатних дат, як-от 20 років діяльності Міжнародної асоціації «Ла Страда»; 20 років ухвалення Пекінської платформи дій — програмного документа у сфері забезпечення прав жінок та гендерної рівності; 10 років ратифікації Україною протоколу до Конвенції ООН про права дитини та 5 років ратифікації Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми.

Ці документи даватимуть користь людям лише тоді, коли їх принципи втілюватимуться. А ми сприятимемо цьому, роблячи експертизу та моніторинг державної політики, розробляючи нові законопроекти, допомагаючи людям, розвиваючи роботу національних «гарячих ліній» тощо. Маємо багато планів!

Попереду — реформи в освіті

Сергій КВІТ,
міністр освіти і науки:

1. Новий рік зустрічатиму в родинному колі. Це одне з небагатьох родинних свят, коли можна побути разом.

2. На Новий рік загадаю бажання, щоб в Україні нарешті настав мир, щоб кожна родина дочекалася сина, чоловіка, брата із зони бойових дій. У 2015 році у Міністерства освіти і науки багато роботи, це буде непростий рік. Попереду  здійснення важливих реформ в освіті, зокрема, прийняття нових законів «Про освіту», «Про професійну освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», які, я впевнений, приведуть українську освіту і науку до європейського рівня. 

У Новий рік хочу побажати усім здоров’я, натхнення, здійснення мрій та задумів, родинного затишку та добра.

На тривале святкування часу не буде

Олексій ЗАРУДНИЙ,
голова правління Пенсійного фонду України:

1. Новий рік зустріну вдома, в родинному колі. Ялинку вже встановили, і моя п’ятирічна донька чекає подарунків. Та на тривале святкування часу не буде. З перших днів року Пенсійний фонд має забезпечувати — і завжди забезпечує! — безперебійне фінансування виплат пенсіонерам. Тож у нас ніколи нема тривалих канікул.

2. Дуже хочеться, щоб новий рік приніс мир і добробут всім. Щоб нарешті були втілені в життя реформаторські ініціативи в економічній та соціальній сфері. ПФУ на 2015-й запланував амбітну програму перетворень, не останнє місце в якій належить підвищенню якості обслуговування громадян. Спираючись на сучасні інформаційні технології, плануємо максимально позбавити людей від необхідності ходити до управлінь фонду, носити всілякі довідки, документи. А в перспективі кожен зможе вирішувати свої пенсійні питання в будь-якому управлінні фонду.

Сподіваюся на мир і злагоду

Валерія ЛУТКОВСЬКА,
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини:

1. Новий рік планую зустрічати у родинному колі в Києві з телефоном у руках, бо ж розумію, що нині мені залишатися поза межами досяжності не можна. Дуже розраховую, що новорічна ніч мине спокійно. Однак і я, і працівники офісу Омбудсмана будемо готові будь-якої хвилини оперативно відреагувати на сигнали про порушення прав людини, навіть якщо вони відбудуться у новорічну ніч.

2. Як людина найбільше розраховую, що наступний рік принесе мир і злагоду. Як посадовець розраховую, що у 2015-му запрацюють євроінтеграційні закони, за які відповідає зокрема і Уповноважений Верховної Ради з прав людини. У нас буде забезпечений реальний доступ до публічної інформації, матимемо дійову систему захисту персональних даних, ефективно працюватиме національний превентивний механізм проти катувань, і ми збудуємо таку систему, яка дасть змогу захистити кожного від дискримінації.

Повернення до духовних цінностей — потреба часу

Валентин БАДРАК,
директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

1. Новий рік, як завжди, планую зустрічати з дружиною. Можливо, на деякий час приєднаються діти. Для мене це не свято, а підбиття підсумків.

2. Від 2015-го чекаю передусім успіху в спільній боротьбі світу з Путіним. Чекаю від влади зусиль щодо посилення оборонного потенціалу. Як письменник, який щойно видав другий роман, збираю інформацію для нового. Вже почав писати, і книжку буде присвячено вічним цінностям, духовному розвитку, становленню особистості. Гадаю, повернення до духовних цінностей — найважливіша потреба часу.

Матеріали підготували Інна КОСЯНЧУК, Любомира КОВАЛЬ, Ольга ПРОКОПЕНКО, Галина ІЩЕНКО, Олександр КРЮЧКОВ, Тетяна МОІСЕЄВА,«Урядовий кур’єр»