НАДИХАЄ

Виставка «Бурштинові мозаїки в Софії Київській» відкриває відвідувачам нові перспективи сонячного каменю

Людмила ЯНОВСЬКА,
Олександр ЛЕПЕТУХА (фото),
«Урядовий кур’єр»

Її експозиція — спільне дітище Національного заповідника «Софія Київська» та Міжнародного благодійного фонду «Українська родина» за підтримки асоціації «Український бурштиновий світ».

«Янгол згортає небо у сувій» перед автором панно художницею-мозаїсткою Ліною Даміані.

До цієї події дуже доречно встановити особистий дрес-код і його дотриматися: не забути про сережки, перстень і намисто (чи хоч щось одне з цього переліку) з нашого поліського бурштину. І це той випадок, коли на вас будуть не просто прикраси: камінчики, з яких вони виготовлені, перемовлятимуться там імпульсами зі своїми прародичами з найвищих духовних втілень. Адже вперше у світі візантійські мозаїки та фрески Софійського і Михайлівського Золотоверхого соборів та Кирилівської церкви постали у переосмисленні сучасних митців з України та Італії з бурштину — українського, і в його поєднанні зі смальтою, дзеркальним склом, мармуром, теракотою тощо.

Зокрема наша співвітчизниця художник-мозаїст Ліна Даміані, яка навчалася в реставраційно-мозаїчній майстерні Марко Санті в італійському місті Равенна, відтворила в бурштині на одному панно Оранту з головного вівтаря Софії Київської. На другому з коріння символів фресок і мозаїк Софії Київської проросло й розквітло у філософській глибині й багатозначності «Дерево Софії». А мозаїчна фреска ХІІ століття з Кирилівської церкви надихнула мисткиню на вражаючий художній образ у панно «Янгол згортає небо у сувій».

Сонячний камінь тримають янголи зі скульптурної композиції Л. Черешкевич.

Бурштин недаремно називають сонячним. Бо народжується він із проміння, що пронизує з високості хвойні дерева, нуртує в них живицею, яка, стікаючи по їхніх стовбурах, упродовж століть перевтілюється потім у цей теплий і прекрасний камінь, увічнюючи в ньому, «по дорозі», випадкових комах. І ось тепер, коли вже художні метаморфози бурштину  долучають його до найвищих духовних сфер наших святинь, хіба це не засвідчує, що він, небом до нас посланий, до неба й повертається?

Розмова різних століть.

Голова Державного агентства  з туризму та курортів Олена Шаповалова наголошує, що «Україна має давні і багаті традиції видобутку та використання бурштину. Адже територією нашої держави проходили кілька бурштинових шляхів, які з часів Київської Русі з’єднували окремі міста та цілі країни Європи».

А нині в Україні з’явився ще один бурштиновий шлях: він з’єднує наше минуле, сьогодення й майбутнє у високому мистецтві.