НОВАЦІЇ

Напередодні вступної кампанії профільне міністерство внесло зміни до Умов прийому до вищих навчальних закладів

На що варто зважити цьогорічним абітурієнтам, «УК» попросив розповісти головного спеціаліста департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олега Януша:

— Ці зміни не впливатимуть на загальну картину вступної кампанії. Необхідно лише уточнити умови прийому до деяких навчальних закладів, передовсім І та ІІ рівня акредитації — коледжів, технікумів тощо. Справа в тім, що вже давно існувала потреба приймати на другий курс таких вишів випускників одинадцятих класів, які, наприклад, не пройшли за конкурсом до навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації, тобто інститутів та університетів. Але відтепер у них буде можливість вступити до ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації на другий курс на вакантні місця ліцензованого обсягу. Погодьтеся, це збільшує шанси отримати вищу освіту, для початку хоча б неповну, тобто стати молодшим спеціалістом, а вже потім навчатися далі.

Такі абітурієнти, як і решта вступників, складають ЗНО. Вони мають набрати не менш як 124 балів і, якщо не вступили до інституту чи університету, пройти, як і всі, конкурсний відбір, тільки на другий курс коледжу або технікуму. Ці абітурієнти, як і інші, проходять три етапи зарахування, реєструються в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, де формуються списки рекомендованих до зарахування таких осіб на вакантні місця ліцензованого обсягу другого курсу вишів І—ІІ рівнів акредитації.

Багато таких вступників, наприклад, у минулому році були позбавлені можливості здобути вищу освіту, оскільки Єдина державна база з питань освіти, що в повному обсязі почала працювати торік,  не «пропускала» абітурієнтів, які не вступили до університетів,  на вступ до коледжів та технікумів, оскільки це не було передбачено Умовами прийому 2012 року. А втрутитися в роботу ЄДЕБО з суб’єктивним рішенням неможливо.

Абітурієнти, що не вступили до університетів, тепер зможуть потрапити на другий курс коледжу чи технікуму. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Ще одна новація правил прийому стосується осіб, які вже мають диплом бакалавра, спеціаліста або магістра, але хочуть здобути ще одну вищу освіту за іншим напрямом підготовки (спеціальністю). Вони можуть подати свій диплом про вищу освіту як до вищого навчального закладу І-ІІ рівнів акредитації, тобто до коледжу чи технікуму, і здобути освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за бажаною спеціальністю, так і до вищого навчального закладу ІІІ-ІV рівнів акредитації, тобто – до університету, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра.

Відповідно до Умов прийому, всі вступники мають пройти конкурсний відбір, а вищі навчальні заклади зобов’язані організувати порядок прийому і конкурсного відбору вступників, які бажають здобути ще одну вищу освіту, і прописати це, звичайно, у своїх Правилах прийому.

До початку вступної кампанії, до 20 червня 2013 року, всі вищі навчальні заклади мають внести необхідні зміни до умов прийому.