ОТРУЄННЯ

Причиною захворювання дітей у міжнародному таборі на болгарському курорті найімовірніше стали стічні води, що потрапили до водогону

Днями до інфекційного відділення центральної обласної лікарні болгарського міста Бургас  із симптомами гострого гастроентероколіту потрапили близько 40 дітей — переважно українці, білоруси і росіяни. За  попередньою інформацією, наших маленьких співвітчизників і їхніх нових друзів  з табору з одноіменною назвою вклала на лікарняні ліжка неякісна питна вода.

Не Е.coli,  і слава Богу!

Місцеві служби санітарно-епідеміологічного контролю припускають, що причиною отруєння дітей став незадовільний стан питної води в готелі «Грійн Парк» у місті Кітен, в якому перебували близько 500 відпочивальників з різних країн. Однак розглядаються й інші можливі причини отруєння, а головне — фахівці намагаються  виявити безпосередніх  збудників захворювання.  Кажуть, версію про те, що це може бути кишкова паличка Е.сoli, поки до уваги не беруть.

Ще один бік цієї справи з суто вітчизняним присмаком — батьки скаржаться на те, що українська туристична фірма «Албена Тревел», яка організовувала дитячий відпочинок, майже нічого не робить для вирішення ситуації. Зокрема, діти не отримують належної медичної допомоги, оскільки медичні страхові поліси болгарська сторона визнала недійсними. Мовляв, усе, що зробили болгарські лікарі, — поставили дітям з України  крапельниці з глюкозою.

Водночас у посольстві України в Болгарії повідомили, що всім постраждалим вже надано необхідну лікарську допомогу. Наразі їхній стан стабільний ,і лікарі готують юних пацієнтів до виписки найближчим часом.

За словами прес-секретаря вітчизняного зовнішньополітичного відомства Олександра Дикусарова, питання перебуває на особливому контролі посольства України в Болгарії та департаменту консульської служби МЗС України.

На попит  не вплине?

У свою чергу в  коментарі, поширеному для ЗМІ, директор фірми, яка  спеціалізується на відпочинку в Болгарії і частково займалася влаштуванням дітей у «Друзях», Албена Спасова заявила, що напередодні її співробітники вирішували проблеми зі страховою фірмою і готували транспортування дітей. За її словами,  одна група дітей вже в дорозі додому.

Нині нові заїзди до проблемного готелю скасували. Однак  туроператори кажуть, що істотно на попит це не вплине. Дитячий відпочинок на   болгарських курортах давно здобув репутацію якісного і доступного.

— На початку липня моя донька разом з класним керівником та групою дітей поїхала відпочивати до Болгарії. Їх розмістили в міжнародному таборі «Континент», що на Сонячному березі, —  розповідає мама восьмикласниці, бориспільчанка Тамара Василівна. — Вчора спілкувалися з донькою телефоном — вона дуже задоволена, адже найбільша радість для дітей — щоб вода в морі була теплою. А для нас, батьків, важливо, що умови перебування прекрасні, годують дуже добре і смачно — діти харчуються чотири рази на день, їм пропонують розмаїте меню: багато свіжих фруктів та овочів, страви, приготовані на грилі, смачні гарніри та супи. А щоб відпочинок був цікавим, для школярів діє анімаційна програма. Доки є така змога оздоровити дітей, ратуватимемо за неї, оскільки рівнозначний  відпочинок в Україні, на жаль, обходиться  значно дорожче для батьківського гаманця.