ЛЮДИНА-ТЕПЛОХІД

Після реконструкції судно назвали  на честь капітана

Тернопільський став — окраса обласного центру. Жителі  та гості Тернополя звикли, що цією водною перлиною десятиріччями курсує судно «Герой Танцоров». Хтось не раз здійснював на ньому прогулянки, хтось у такий спосіб добирався до міського пляжу. Люди ж старшого віку пам’ятали часи, коли тут ходили «великий» та «малий» катери. І ось ці терміни знову повернулися в ужиток.

«Малим» катером колись тернопільці називали теплохід ПТ-50. Його виготовили в білоруському Бобруйську 1964 року, а вже наступного теплого сезону він курсував  Тернопільським ставом. Відтак через кілька років лави місцевого «флоту» поповнив «Герой Танцоров». У спекотні дні у рейс виходили обидва водні транспортні засоби. Коли на початку 1990-х років грянула економічна криза, відомство, що опікувалося теплоходами, розформували. ПТ-50 узяв в оренду новоспечений нувориш. Та ради з ним собі не дав. Більше того, судно затонуло неподалік причалу.

Своє життя цим теплоходам присвятив Тарас Парій. Як справжній капітан, він не заспокоювався, що ПТ-50 ржавіє на дні озера. Місту вдалося-таки 2005 року це судно повернути у комунальну власність і передати на баланс підприємству «Тернопіль?електротранс». Та ще чотири роки «малий» катер на березі роз’їдала корозія. Нарешті у липні 2009 року міська влада прийняла рішення його відремонтувати.

Суму грошей, яку витратили на реконструкцію  судна, директор комунального підприємства «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх не називає, каже: це маленька таємниця. Але водночас зазначає, що з міської скарбниці не взяли ні копійки, фінансово допомогли спонсори.

Капітан Тарас Парій тим часом зауважує, що жодного подібного судна в робочому стані нині в Україні немає. Та й тернопільський ПТ-50, по суті, — новий теплохід. Адже від первісного його вигляду залишився хіба каркас. Під час оновлення судну доробили верхню палубу, завдяки чому можна на його борту тепер перевозити 82 особи (колись — 50). Металопластикові вікна, сучасні оздоблювальні матеріали, проте, не заважають цьому водному транспортному засобу зовнішньо бути подібним на раритетний. Унікальності  йому додає димохід, який вивели вгору.

Прикметно й те, що теплохід зійшов на воду з новим іменем, а саме «Капітан Т. Г. Парій». Саме Тарас Парій керував ним від часу першого курсування на Тернопільському ставі, а впродовж останніх років разом з усім екіпажем займався реконструкцією судна.