Нині тими, хто зі зброєю в руках захищає  землю від ворога, опікуються і влада, і громада. Днями на виконання доручень Президента  Петра Порошенка Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підписав постанову «Про особливості грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичних операцій».

Згідно з цим документом, встановлюються додаткові виплати військовослужбовцям за виконання бойових завдань та знищення бойової техніки терористів і їхніх російських поплічників. Про набуття чинності постанови Прем’єр повідомив на нараді із силовиками. Зокрема він наголосив, що цією постановою визначаються загальні обсяги  винагороди.

«Той, хто бере участь в Антитерористичній операції, отримає вдвічі більшу грошову винагороду, ніж в тому разі, якщо він перебуває поза межами території Антитерористичної операції», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Ідеться про те, що за кожен день перебування в бою, тобто виконання бойового завдання, кожен військовослужбовець  (солдат чи генерал) додатково отримає 1000 гривень. Окремо визначено грошову винагороду за успішне виконання завдання бойовими підрозділами і за знищення бойової техніки бандформувань.

Як пояснив Арсеній Яценюк, розмір цих виплат прив’язаний до мінімальної заробітної плати. Скажімо, якщо бригада успішно виконала завдання, вона отримує додатково 365 тисяч гривень, полк — 243 тисячі, батальйон — 121 тисячу, рота — 60 тисяч гривень.

Грошовий еквівалент матиме й героїчний вчинок кожного бійця. Приміром, за знищений бойовий літак російських терористів належить виплатити 121 тисячу гривень, за систему залпового вогню  — 60 тисяч, тактично-ракетні комплекси — 54 тисячі, за кожен танк — 48 тисяч, об’єкт наземної артилерії та бойову машину піхоти — по 42 тисячі, а за кожен знищений переносний зенітно-ракетний комплекс — 30 тисяч гривень.

Аби не було зловживань, Міноборони вже почало працювати над інструкцією щодо визначення і порядку виплати відповідних грошових винагород, у якій регламентують порядок виплат.

«Там буде чітко визначена система фіксації доказів, як танк або інші вогневі засоби було знищено, — уточнив міністр оборони. — Ми визначаємось і завершуємо роботу щодо порядку представлення доказової бази, напрацювання керівних документів командира частини та інших документів».

Він також додав, що кошти розподілятимуть «однаково між усіма категоріями військовослужбовців, незалежно від звань і посад, адже ризикують життям в бою всі однаково: що генерал, що солдат».

Не забула влада і про тих, хто вже віддав життя за Батьківщину. Прем’єр-міністр доручив створити єдиний реєстр сімей загиблих в АТО військовослужбовців,  які не забезпечені житлом. Координуватиме цю роботу Міністерство оборони.

«Робимо єдиний реєстр усіх служб: Міноборони, Нацгвардії, прикордонників, СБУ, Служби з надзвичайних ситуацій, Державної служби спецтранспорту. Тобто всіх, хто брав участь в Антитерористичній операції й загинув під час виконання службового обов’язку», — уточнив глава уряду і додав, що дасть відповідні вказівки Міністерству фінансів. У подальшому уряд разом з облдержадміністраціями підготує окремий проект постанови щодо фінансування житла, придбаного для сімей загиблих військовиків.

Спираючись на вже набутий досвід (торік Кабінет Міністрів також надавав кошти на придбання такого житла), Арсеній Яценюк наголосив, що є два варіанти фінансування: «Перший — просто виплатити гроші. Хай людина сама прийме рішення, де і яку купити квартиру.  Другий варіант — щоб обласні державні адміністрації забезпечили придбання житла і, відповідно, забезпечення ним, як ми це вже робили в різних областях».