Звістка про те, що  перший робочий день після тривалих  свят у новому році розпочався з трагедії, швидко облетіла жителів мегаполіса. А світлини та ролики з місця пожежі, розміщені в Інтернеті, разом з коментарями  шокували. Один зі свідків події зокрема стверджував, що було заблоковано  виходи з цеху і люди кликали на допомогу, щоб їх відчинили. «Хлопці на кондиціонерах висіли, один зумів злізти з четвертого поверху на третій. Кілька зірвалося», — пише він у коментарі. Інші очевидці також розповідали, що люди, не чекаючи евакуації, вибиралися з горішніх поверхів охопленого полум’ям виробничого приміщення на нижні самотужки і не всім це вдавалося.

А вже на місці події можна було почути,  що всі дві сотні працівників ТОВ «Харківська ювелірна фабрика», цехи якої розташовуються на території заводу «Хартрон», могли  опинитися у справжнісінькому пеклі. Але  рятувальники, які оперативно прибули на виклик, не дали вогню поширитися на нижні поверхи. Тож пожежа пошкодила лише 4 та 5 поверхи будівлі на площі 250 квадратних метрів.  Решта приміщень уціліли. А ось людських жертв уникнути не вдалося. 

Як констатували фахівці Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, внаслідок пожежі, яку  кваліфікували як подію четвертого ступеня небезпеки, загинуло восьмеро людей. Двадцять двох погорільців рятувальникам вдалося  евакуювати з палаючих приміщень за допомогою автодрабин.

Нині  семеро потерпілих перебувають у Харківській лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги імені професора О. І. Мещанінова. Один з них — у важкому стані. Під час пожежі він намагався врятуватися через вікно, але впав і зазнав важких травм. Його прооперували. Ще один потерпілий лежить у стаціонарному відділенні лікарні з численними травмами (він теж намагався врятуватися, вибираючись через вікно). П’ятьом іншим лікарі надають необхідну допомогу в опіковому відділенні лікарні. Аслан Цогоєв, завідувач відділення, повідомив, що стан  трьох жінок і двох чоловіків, які перебувають  під їхньою  опікою, оцінюють як середньої тяжкості. У них опіки середнього ступеня та ураження дихальних шляхів.

За допомогою драбин рятувальникам вдалося звільнити з вогняного полону 22 людини. Фото з сайту kharkiv.mns.gov.ua

За результатами пожежі  прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 270 КК України, в якому йдеться про порушення правил техніки безпеки, що спричинили загибель людей. Створено слідчо-оперативну групу, яка розглядає дві основні версії.

Перша вибудовується за статтею 270: порушення правил пожежної безпеки, в результаті чого восьмеро осіб загинуло, а ще семеро травмовано. Друга  передбачає порушення правил охорони праці, яке переслідується за статтею 271 Кримінального кодексу України, і суб’єктом відповідальності є посадові особи підприємства. Попередній огляд місця трагедії, як поінформував виконуючий обов’язки прокурора Харківської області Володимир Суходубов,  уже виявив порушення пожежної безпеки, зокрема відсутність евакуаційного виходу, оскільки залізні двері в цеху були замкнені.

У день трагедії до Харкова  прибув віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, який за завданням Президента України Віктора Януковича провів на місці масштабної пожежі засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.  Він зокрема зазначив, що «через недбалість і халатність керівників не повинні гинути люди. На підприємствах необхідно посилити заходи протипожежної безпеки. За фактом сьогоднішнього інциденту буде проведено ретельне розслідування і винні будуть притягнуті до відповідальності. Уряд надасть сім’ям загиблих по 100 тисяч гривень матеріальної допомоги».  Олександр Вілкул запевнив, що постраждалим буде надано необхідну медичну допомогу.

За попередніми даними, причиною пожежі, за словами віце-прем’єр-міністра, став вибух легкозаймистих речовин в одному з виробничих приміщень у результаті кричущого порушення правил техніки безпеки. Зокрема на місці вибуху було знайдено порожні пляшки та залишки їжі. Але це попередня версія. Остаточний висновок буде надано по завершенні слідства.

ТИМ ЧАСОМ

Велика пожежа сталася у промзоні Києва

Того самого дня у столичній промисловій зоні на Подолі на території підприємства ТОВ «Київінвестснаб» сталася пожежа в одноповерховому приміщенні складу.  Він був заповнений різноманітними будівельними та целюлозо-паперовими матеріалами.

Повідомлення про займання до оперативно-диспетчерської служби головного управління ДСНС України надійшло близько 8-ї години вечора. З найближчих державних пожежно-рятувальних частин на місце надзвичайної події вирушили рятувальники і спецтехніка. Оскільки вогонь охопив площу близько 1500 квадратних метрів, гасіння здійснювали 13 пожежних машин і 74 чоловіки особового складу. Тільки о 21.30 вогнеборці ліквідували пожежу, не допустивши розповсюдження полум’я на інші складські приміщення.

Вогонь знищив будівельні матеріали на площі 600 квадратних метрів. З палаючої будівлі врятовано два легкових автомобілі. На щастя, жертв і постраждалих немає. Встановлюється причина займання та розмір збитків.