Кожен з нас охоплений соціальним захистом держави. Одні потребують його більше, інші — менше. Завдання влади — щоб усі почувалися комфортно.

Як вдалося це торік, що планується зробити цього року? Про це йшлося на засіданні Народної колегії України за участю міністра соціальної політики Наталії Королевської. В її роботі взяли участь працівники департаментів Міністерства соціальної політики, фонду захисту інвалідів, Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості. Уперше напередодні колегії працювала відкрита приймальня, де охочих консультували працівники міністерств і відомств.

Ішлося зокрема про проблеми в наданні соціальних послуг людям з обмеженими можливостями, встановлення інвалідності МСЕКами. Розглянуто також пропозиції до проекту закону «Про основні засади громадського нагляду (контролю)». А він, як зазначалось у виступах, стає дієвішим.

Зокрема громадські контролери торік проводили моніторинг роботи соціальних закладів. За результатами перевірок міністр соціальної політики звільнила трьох чиновників.

Головна мета громадського контролю — запобігання та усунення  причин, які породжують невідповідність додержання об’єктами контролю відповідних норм — писаних та неписаних.

Також на засіданні Народної колегії ухвалено звернення, в якому зокрема зазначено: «Ми повністю підтримуємо європейські прагнення українського народу та висловлюємо підтримку всім громадянам, які вільно висловлюють свою думку на мирних зібраннях.

Ми рішуче засуджуємо насильство та ворожнечу в різних їх проявах. Адже застосування сили порушує громадський мир в країні і є неприйнятним для демократичного суспільства.

Збереження миру та недопущення загострення ситуації — обов’язок уряду, громадських організацій та об’єднань, політичних сил і пересічних громадян. Тільки спільними зусиллями ми зможемо реалізувати прагнення суспільства щодо європейських цінностей в Україні.

Ми впевнені, що Україна має достатньо ресурсів для забезпечення соціальних стандартів європейського рівня в найближчому майбутньому, і будемо добиватися створення сприятливих умов для цього.

Протягом минулого року Народна колегія України послідовно запроваджувала і надалі запроваджуватиме народний контроль за  діями чиновників, намагаючись створити систему запобігання соціальним ризикам у кожному регіоні України. Ця робота дає результати, тому триватиме надалі».

Міністерство соціальної  політики визначило на 2014 рік пріоритети діяльності. Як повідомляється у розданих представниками Народної колегії матеріалах, зокрема буде підвищено державні соціальні стандарти та заробітну плату. Зростатиме зайнятість населення й  удосконалюватиметься система пенсійного забезпечення тощо.

ДОВІДКА «УК»

Народна колегія України — неформальне об’єднання представників громадянського суспільства. Більшість учасників — організації, які представляють найвразливіші верстви населення: інвалідів,  постраждалих під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, пенсіонерів тощо. Завдання — формування шляхом відкритого діалогу соціальної політики держави, яка повинна забезпечити максимальне дотримання інтересів кожної людини, що потребує соціальної допомоги.