Свого часу футболіст з іншої планети, як іноді називають Кріштіану Роналду, став єдиним гравцем в історії португальського «Спортингу», який за один сезон відіграв за всі склади цієї команди, — до 16, до 17, до 18 років, резерв і основу. А перейшовши до «Манчестер Юнайтед»,  талановитий хлопець попросив номер 28, оскільки саме під ним  грав у португальській команді. Однак тренер «МЮ» наполіг, щоб Кріштіану взяв номер 7, який звільнився після переходу Бекхема в мадридський «Реал». Як пізніше зізнався Роналду, для нього сьомий номер став додатковою мотивацією, оскільки в «МЮ» під ним грали Джордж Бест, Брайан Робсон, Ерік Кантона і Девід Бекхем.  А вже у  «Реалі»  — своїй нинішній зірковій команді — номер 7 Кріштіану Роналду отримав після легендарного Рауля.

Більшість забитих голів і здобутих трофеїв Кріштіану присвятив своєму Кріштіаніньо.  Фото з сайту yimg.com

Схоже, зорі готували футболіста до найвищих висот давно. У понеділок його втретє визнали кращим футболістом світу. Тренери, капітани команд і спортивні журналісти одностайно віддали перше місце спортсменові, який провів один з кращих сезонів у кар’єрі.

Нагадаємо, торік Роналду в складі «Реала» виграв Кубок Іспанії і Лігу чемпіонів, виборов  Суперкубок УЄФА, а також став переможцем клубного чемпіонату світу.

Після завершення сезону-2013/2014 він разом з уругвайським форвардом Луїсом Суаресом став володарем «Золотої бутси» — нагороди, яку щорічно вручають кращому бомбардирові національних чемпіонатів країн, що входять в УЄФА. Обидва гравці забили по 31 м’ячу. Також за підсумками сезону-2013/2014 португалець став кращим бомбардиром чемпіонату Іспанії (31 м’яч, 6 — з пенальті) і Ліги чемпіонів (17, 2).

Щоправда, у складі національної команди Роналду невдало виступив на чемпіонаті світу  в Бразилії: португальці не змогли вийти з групи, а капітан забив у  трьох матчах лише один м’яч.

На «Золотий м’яч» також претендували нападник збірної Аргентини та іспанської «Барселони» Ліонель Мессі та голкіпер збірної Німеччини і мюнхенської «Баварії» Мануель Нойєр.

Зепп Блаттер засвідчив Надін Кеслер, що у жіночого футболу велике майбутнє. Фото з сайту yimg.com

Так, Роналду став триразовим володарем «Золотого м’яча». Португалець за кількістю нагород порівнявся з Йоханом Кройфом (1971, 1973, 1974), Мішелем Платіні (1983, 1984, 1985) і Марко ван Бастеном (1988, 1989, 1992). Більше «Золотих м’ячів» тільки у Ліонеля Мессі, який вигравав цю нагороду з 2009-го по 2013-й роки.

Кріштіану не звикати бути в центрі уваги. Та, почувши своє ім’я,  лауреат кілька хвилин  був не в змозі контролювати свої емоції. «Знаю, як багато важкої роботи і зусиль іде на те,  щоб здобути  цю нагороду,  ось чому я досі не стримую емоцій, незалежно від того, скільки разів я прийшов сюди, щоб отримати його. Сподіваюся, що робитиму  так ще багато разів».

Утім,  кожен сезон — це новий виклик. І отримана нагорода — лише мотивація, щоб почати все спочатку. Адже, щоб наздогнати Ліонеля, Кріштіану залишається  тільки провести черговий фантастичний рік у футболі. До речі, пор­тугалець не забув подякувати своєму незмінному колезі за здорову конкуренцію.

Кращою футболісткою 2014 року визнано Надін Кеслер з німецького «Вольфсбурга». У голосуванні вона випередила бразилійку Марту і американку Еббі Вомбах. У 2014 році 26-річна Кесслер у складі «Вольфсбурга» виграла чемпіонат Німеччини, а також Лігу чемпіонів.

Йоахіма Льова, який виграв зі збірною Німеччини чемпіонат світу-2014 в Бразилії, ФІФА визнала кращим тренером року.

Нагороду Ференца Пушкаша отримав півзахисник збірної Колумбії та мадридського «Реала» Хамес Родрігес.

Символічна збірна 2014 року за версією ФІФА (схема 4-3-3)

Голкіпер — Мануель Нойєр (Баварія/Німеччина)

Захисники: Філіп Лам (Баварія/Німеччина), Серхіо Рамос (Реал/Іспанія), Давід Луїс (ПСЖ/Бразилія), Тьягу Сілва (ПСЖ/Бразилія)

Півзахисники: Анхель ді Марія (Реал/Аргентина), Андрес Іньєста (Барселона/Іспанія), Тоні Кроос (Реал/Німеччина)

Нападники: Ліонель Мессі (Барселона/Аргентина), Кріштіану Роналду (Реал/Португалія), Ар’єн Роббен (Баварія/Нідерланди)

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»