За нинішніх умов глибокої політичної, соціальної та економічної кризи парламентський процес — єдиний демократичний шлях для знайдення відповідей на невідкладні питання, які порушує перед державою суспільство. Саме Верховна Рада України має стати головним антикризовим центром, від якого залежить реалізація тих вимог, за які український народ заплатив надто високу ціну. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час зустрічі з віце-президентом Європейської комісії, Верховним представником Європейського Союзу із зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон.

Час великого прибирання настав і в політиці. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Серед першочергових завдань керівник парламенту визначив створення нового уряду, що дасть змогу відновити вертикаль управління, відновлення дієвості місцевих органів влади, а також відновити довіру до міліції, оскільки від цього залежить безпека громадян України. «Захист громадян — це наш конституційний обов’язок», — підкреслив Олександр Турчинов, зазначивши, що всі ці заходи дадуть змогу припинити сповзання економіки у прірву та розпочати економічні й соціальні реформи.

Водночас спікер Верховної Ради підкреслив, що Україна та ЄС повинні невідкладно повернутися до питання про підписання Угоди про асоціацію, включаючи поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС. «Продовження Україною курсу на європейську інтеграцію є важливим чинником забезпечення стабільного, демократичного розвитку України», — цитує слова спікера парламенту його прес-служба.

У свою чергу Кетрін Ештон зазначила, що країни Європейського Союзу висловлюють свою публічну підтримку Україні. За її словами, надання необхідних ресурсів дасть змогу виконати накреслені плани. «Ми готові підтримати Україну і подати іншим країнам сигнал, що ваша країна не лише розв’язує проблеми минулого, а й дивиться вперед», — сказала вона.

Кетрін Ештон також повідомила, що вона поклала квіти до місця загибелі громадян України під час трагічних подій останніх днів і побажала всього найкращого народові України: «Хочу, щоб він став тим, чим хоче стати. А ми підтримаємо і допоможемо вам у будь-який спосіб».

Про поточну ситуацію в нашій державі йшлося і під час зустрічі Голови Верховної Ради з послами країн — членів Ради Безпеки ООН. За словами керівника парламенту, на сьогодні в Україні склалася дуже небезпечна економічна ситуація. Причиною цього стали значні запозичення, а також політичний та адміністративний тиск, що призвело до відтоку інвестицій з України.

Олександр Турчинов наголосив, що після відновлення виконавчої влади як у центрі, так і на місцях можна буде розпочати відновлення економічних процесів. Цьому має посприяти, зокрема, відновлення співпраці з МВФ.

Присутні на зустрічі дипломати висловили підтримку новій владі в Україні. Зокрема, Надзвичайний та Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт зазначив, що він уповноважений висловити підтримку українському народові представників міжнародної спільноти. «Ми схвалюємо ваш план відновлення країни. Це дуже хороша можливість для України стати насправді демократичною країною», — зазначив він, додавши, що міжнародна спільнота готова надати всебічну підтримку й допомогу українській владі на шляху розбудови України. 

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»