Весна, брак вітамінів, фрукти дорогі, овочі заморські. Рука ніби сама собою тягнеться до печива, цукерки, кекса... Незайве при цьому звернути увагу не лише на яскраву обгортку, всілякі вишеньки-черешеньки, а й те, що хоча й дрібнюсінькими літерами і цифрами, та все-таки написано на коробках та пачках. Маю на увазі склад, або як називають ці дані про вміст продуктів, з яких виготовляються ті чи ті солодощі, - інгредієнти.

Не факт, звичайно, що вам трапиться порядний і чесний виробник, який з-поміж інших у вихідних даних напише про такі ще допоки маловідомі складові кондитерських виробів як транcізомери. Їх кондитери лише віднедавна почали використовувати. І, ймовірно, не від солодкого життя: вони здешевлюють продукцію на 20-30%. Йдеться про трансжири, котрі за високої температури утворюються в результаті переробки рідких рослинних жирів у тверді. Тобто сучасний різновид маргарину, котрий за радянських часів, коли вершкового масла бракувало, видавали замалим не панацеєю для схуднення і довголіття.

Нині, коли наука пішла далі, вчені й дослідники почали бити на сполох: штучні трансізомери, виявляється, призводять до накопичення холестерину в людському організмі, а це - прямий і незворотний шлях до інфаркту. Щоденне вживання лише п'яти грамів цих трансжирів збільшує ризик раннього розвитку серцево-судинних захворювань на тридцять відсотків. Вітчизняний МОЗ уже криком кричить, що саме хвороби серця у 64 відсотках випадків укорочують віку нашим співвітчизникам.

То, можливо, варто уважніше придивитися до солоденького, до котрого, як відомо, найохочіша малеча. Бо йдеться про здоров'я нації, а це, погодьтеся, вимагає серйозних запобіжних заходів від усіх, хто причетний до цієї проблеми. Як це, приміром, вже зробила євроспільнота: з початку цього року у країнах Європейського Союзу запроваджено сувору норму вмісту цих шкідливих речовин у солодощах - не більше двох-п'яти відсотків.

В Україні допоки існує восьмивідсоткове обмеження лише для вершкового масла, виготовленого на рослинних і молочних жирах, - спреду. Водночас за інформацією Укрметстандарту, 60 відсотків українських кондитерських виробів мають значну кількість трансізомерів. То, можливо, варто хоча б як у США та Канаді, обов'язково маркувати солодощі про частку цих інгредієнтів і нехай покупець сам вирішує - купувати їх чи ні.

Щоправда, робити такі заміри можна лише в спеціальних лабораторіях: визначити наявність трансізомерів в продуктах за запахом, виглядом чи на смак, кажуть спеціалісти, неможливо. Сьогодні таких лабораторій у нас вісім, та за потреби їх кількість можна збільшити.

Показово, що наші східні сусіди також не сидять склавши руки. Зараз в Росії існує восьмивідсоткове обмеження на вміст трансжирів, а наступного року там навіть збираються запровадити суворі п'ять відсотків, запланувавши догнати Данію (двовідсоткова межа) через чотири роки. Вочевидь, турбуються за своїх громадян - майбутнє власної нації. І нам це зробити незайве...