Питання євроінтеграційних прагнень України в контексті підготовки до Вільнюського саміту «Східного партнерства» стали наріжним каменем зустрічі Президента Віктора Януковича і федерального міністра закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Гідо Вестервелле.

Віктор Янукович зазначив, що Верховна Рада наполегливо працює над виконанням критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. А Гідо Вестервелле, як повідомляє прес-служба глави держави, наголосив: «Хочу запевнити вас, що Федеральний уряд Німеччини працює над тим, щоб усунути останні перешкоди на шляху до саміту у Вільнюсі».

Гуманітарна місія

За словами німецького міністра, розмова з Віктором Януковичем була конкретною і він відчув прагнення вирішити питання екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. «Бесіда із Президентом проходила конструктивно, була інтенсивною, і відчувалось бажання обох сторін зробити все для усунення останніх перепон на шляху до успіху під час Вільнюського саміту», — наголосив Гідо Вестервелле. На його думку, ще потрібно вирішити деякі завдання, одним з яких є справа екс-прем’єра Юлії Тимошенко. «Німеччина зробила свою пропозицію і готова прийняти її на лікування», — сказав міністр, додавши, що йдеться про гуманітарну місію.

Гідо Вестервелле наголосив, що вирішення питання Тимошенко повинно сприяти підписанню Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.Водночас він відмовився повідомляти подробиці перемовин з Віктором Януковичем, зокрема, чи прийняла українська сторона цю пропозицію. При цьому не може не тішити оприлюднене ним прагнення Німеччини, аби Україна рухалася до Європи, і бажання підтримувати її на цьому шляху.

Свою позицію з основного питання порядку денного євроінтеграції висловив і міністр закордонних справ Леонід Кожара. Вона полягає в тому, що для звільнення екс-прем’єр-міністра потрібно створити юридичні підстави. А це непростий момент, оскільки багато людей вірять у скоєння нею злочину.Про це він сказав журналістам після зустрічі зі своїм німецьким колегою.«Ще раз підкреслюю, що вирішення справи Тимошенко можливе лише у площині української Конституції та українського законодавства. Треба створити відповідні правові підстави, щоб вирішення цієї справи стало реальністю», — зауважив дипломат. За його словами, нині, як і раніше, Президент Віктор Янукович підтвердив, що хоче знайти вирішення справи Тимошенко, яке ∂рунтується на повазі до фундаментальних прав людини та українського законодавства.

Запрошення для канцлера

Питанням двосторонніх відносин та підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства» з німецьким дипломатом обговорив і Прем’єр-міністр Микола Азаров.  Високий гість укотре запевнив у підтримці його країни нашого європейського курсу: «Німеччина підтримує Україну на її шляху до Європи. Ми вважаємо це питанням не лише неабиякої ваги для наших двосторонніх відносин. Ми вважаємо це питанням історичної ваги для Європи».

Він також погодився, що інтеграція до ЄС і збереження добрих відносин з Росією не суперечать одне одному. «Тому вважаю правильним пошук прагматичного рішення стосовно Митного союзу. Але, звісно, і дорога після підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі буде зрозумілою: це дорога, яка веде до Європи», — конкретизував німецький політик.

На важливості співпраці України, зокрема в економічній сфері, із країнами обох союзів наголосив і Микола Азаров. «Ми не хочемо протиставляти нашу зацікавленість співробітництва з Європейським Союзом нашому співробітництву з Митним союзом, з Росією зокрема», — сказав Прем’єр-міністр, зауваживши, що 40% українського товарообігу припадає саме на Росію.

Уряд докладає всіх зусиль для пом’якшення заходів, до яких вдається Російська Федерація, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр високо оцінив співпрацю з Німеччиною і ту роль, яку вона відіграє у ЄС. Тому запросив Федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель відвідати Україну з офіційним візитом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»