Усього зареєструвалися в області як тимчасово переміщені громадяни з окупованих територій 124 тисячі осіб.

«Бажання отримувати компенсацію на проживання виявили близько 17 тисяч громадян. 11 тисячам з них таку допомогу вже призначено», — розповіла директор департаменту соціального захисту Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

За її словами, на тій території області, що підконтрольна Україні, в цілому зменшилися черги до управлінь соцзахисту. Це пов’язано з тим, що введена пропускна система перетину лінії розмежування. Але через активізацію бойових дій виникла інша проблема: зараз із зони, де тривають активні бойові дії, люди масово виїжджають — і таких доводиться приймати, звичайно, поза чергою. Щотижня органи соціального захисту області обслуговують до 3-3,5 тисячі людей. Наприклад, тільки з Попасної, яка перебуває під постійним вогнем незаконних збройних формувань, протягом останніх тижнів більшість населення виїхала на безпечні території. Станом на 2 лютого тут залишилося близько 4 тисяч осіб, тоді як у мирний час проживало понад 20 тисяч. Ці люди приїжджають в мирні міста з мінімумом речей, навіть теплих. І всі дуже чекають компенсаційних виплат, хоча в роботі органів соціального захисту з цими громадянами виникає маса нюансів через необхідність вдосконалювати законодавство в цілому і програмний продукт, що стосується їхньої реєстрації, зокрема.

«Потрібна активна робота, пов’язана з подальшим вдосконаленням Єдиної бази переселенців, що має «конвертуватися» з Пенсійним фондом України, з центром зайнятості, аби органи соціального захисту могли «бачити» людину працездатного віку, котра протягом певного періоду не змогла працевлаштуватися або стати на облік», — підкреслює Елеонора Поліщук.

Переселенці сподіваються, що державної житлової виплати їм залишилось чекати недовго. Фото УНIAН

Наприклад, йдеться про долю медсестри, яка прописана на території, що контролюється українською армією, працювала в медичних установах, котрі перемістилися з окупованої на мирну частину області. Але виходить, що програмний продукт, через який органи соціального захисту нараховують такій людині компенсацію на проживання, не приймає її дані на реєстрацію та виплати. Є випадки, коли деякі державні установи поставили перед своїми співробітниками вимогу виїхати з окупованого Луганська і виписатися. Люди виконали цей наказ. І тепер в їхніх паспортах у графі реєстрації є виписка з колишньої адреси проживання, а іншої реєстрації немає. Сьогодні вони живуть на українській території і хочуть скористатися своїм правом на отримання компенсаційної виплати, але їхні дані не проходять через програмний продукт, бо у них немає постійної реєстрації.

За словами директора департаменту соціального захисту Луганської ОДА, підготовлено та передано до профільного міністерства 12 питань і пропозицій, які стосуються реалізації прав і соціальних гарантій осіб, що тимчасово переміщені із зони АТО.