Захід розпочинався вшануванням пам’яті загиблих внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Потім урядовці ухвалили два рішення. Одне важливе для повноцінної роботи Кабміну, інше — для хорошого настрою українців. Ідеться про 1,5 мільйона родин, які за результатами опалювального сезону зекономили житлові субсидії на газ та електроенергію. До уваги братимуть ту електроенергію, яку використовують тільки для опалення помешкання.

Грошова компенсація не перевищить 700 гривень. Готівку можна буде отримати до 1 вересня 2017 року. До 1 червня підприємства-надавачі послуг мають сформувати списки таких громадян, передати їх до управлінь соціального захисту населення. На такі виплати в держбюджеті кошти є. Проект монетизації заощаджених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним домогосподарствам в еквіваленті вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовують для опалення, або 100 кубічних метрів газу.

Ще одне рішення КМУ стосується продовження реформи системи державного управління й перезавантаження роботи органів центральної та місцевої влади. Згідно з Концепцією реформування міністерств, восени планують оголосити наймасштабнішу кадрову пропозицію і залучити тисячу молодих фахівців до роботи в Кабінет Міністрів і дев’ятьох міністерствах. Цей крок Прем’єр вважає революційним, адже за рахунок оновлення кадрового складу в уряді сподіваються перейти від радянської системи управління державою до сучасної європейської моделі на всіх рівнях.

Мотиваційна складова — заробітна плата. Запаси держбюджету й підтримка європейських партнерів зроблять її конкурентною. «Ми хочемо отримати якісні професійні кадри для продовження реформ. Важливо, щоб державна служба була професійною й адекватною з точки зору і якості роботи, і сприйняття реального стану справ для того, щоб напрацьовувати необхідні рішення, які можуть лягати в основу формування сильної Української держави», — пояснив глава уряду.

Якою буде стратегія відомств

Докладніше про зміни розповів Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко. Його в уряді призначили ще й головою координаційної ради з питань реформи державного управління.

Посадовець наголосив на потребі запроваджувати середньострокове бюджетне планування й шукати найефективніші варіанти посилення функцій міністерств. «Секретаріат уряду має перетворитися на механізм координації процесів. Система управління персоналом включає конкурси, навчання, відбір, оцінювання. Усе має бути ефективним, слід забезпечити належну мотивацію та оцінку результативності адміністративних послуг», — сказав він, додавши, що цього року в урядовців з’явиться змога освоювати частину допомоги ЄС державній службі. Загальна сума — 90 мільйонів євро.

Не менш важливо змінити філософію роботи уряду й реагувати на пріоритети, вибудувавши ієрархію стратегічних документів, створюючи індикативний план засідань уряду. «Ми готуємо індикативний календар роботи уряду. Його реалізовуватимуть через плани роботи міністерств», — пояснив Олександр Саєнко.

«Антрацитове питання» майже вирішено?

Під час заходу Володимир Гройсман зробив кілька заяв. По-перше, Кабмін підтримує ідею влади Харкова про надання державних фінансових гарантій для модернізації тамтешнього метрополітену. По-друге, Міністерство юстиції зареєструвало європейські протоколи лікування для використання їх в Україні.

Окремо йшлося про реалізацію чотирьох проектів Міністерства енергетики та вугільної промисловості: будівництво ліній електропередач від Рівненської АЕС до Київської області, лінії Запорізька АЕС — Каховська, нових гідроагрегатів Дністровської ГАЕС та модернізацію підпорядкованих Центренерго енергоблоків, зокрема для можливого заміщення до 4 мільйонів тонн антрацитового вугілля із зони АТО в об’єднаній енергосистемі України.

У цьому розрізі глава уряду висловився так: «Рівненська лінія (будівництво ліній електропередач від Рівненської АЕС до Київської області) — на рік 1,5 мільйона тонн вугілля економії. Далі — Дністровська ГАЕС, третій енергоблок, який ми ввели в експлуатацію в 2016 році й одразу запустили четвертий енергоблок. Четвертий блок починає працювати — економія 700 тисяч тонн вугілля, або 0,5 мільярда кубометрів газу — це річний ефект. У Центренерго економія до мільйона тонн антрацитового вугілля після модернізації двох енергоблоків. Каховська лінія (лінія електропередач Запорізька АЕС — Каховська) — економія за рік 750 тисяч тонн».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що лінію електропередач від Рівненської АЕС до Київської області буде повністю завершено в 2017 році, будівництво четвертого енергоблока Дністровської ГАЕС — в 2018-му. Другий блок Зміївської ТЕС увійде в експлуатацію з 1 липня, а 5-й блок — 1 серпня 2017-го. За 3—4 місяці вводитимуть в експлуатацію 4-й блок Трипільської ТЕС також на газовій групі вугілля. А лінія РАЕС — Каховська дасть додаткові 700—800 МВт додаткової потужності, яка необхідна в південних областях України», — додав міністр.