ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ 

У ході посівної створено умови для доброго врожаю. В уряді починають думати про жнива

Голослівними запевненнями про успішний хід весняно-польових робіт наших людей вже не переконати. Переживши кілька продовольчих ажіотажів, коли дефіцитом або втричі дорожчими від звичного ставали олія, цукор, сіль, гречка, ми віримо лише фактам, конкретним цифрам і цінам на базарах.

 

Врахувавши, скажімо, негативний "гречаний" досвід, цьогорічна посівна не на жарт розгулялася площами під цю культуру, яких відведено на 45% більше, ніж торік. А міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк запевнив на урядовому брифінгу, що вже після 1 липня імпортувати гречку буде недоцільно, бо власної вистачить і для задоволення внутрішнього попиту, і на експорт дещо перепаде. Загалом, із 800 тонн імпортованої гречки з Китаю в торгівлю надійшло 750 тонн, півтори сотні з яких уже реалізовано споживачам. І ті структури, які свого часу приховали вітчизняну крупу, бажаючи нажитися на ажіотажі й ціні, нині змушені поспішно просувати її на ринку за реальною вартістю.

Купувати мішками не варто

Позиція профільного міністра збіглася зі словами його безпосереднього керівника - Прем'єр-міністра Миколи Азарова, який не перестає повторювати, що основою цінової стабільності на продовольчому ринку є виробництво продукції із запасом. Його рівень має перевищувати будь-які ажіотажні сплески і спроби спекуляції.

Багато хто з острахом очікує підвищення попиту, а відтак і вартості ще одного стратегічного продукту - цукру. Напередодні періоду масової консервації, що припадає на червень-серпень, до України буде ввезено 266 тис. тонн цукру-сирцю з тростини. Розвантаження перших партій вже розпочато в Одеському морському порту.

Упевненість у врожаї і сподівання на імпорт дають Прем'єру підстави стверджувати, що "ситуація на оптовому ринку цукру стабільна, пропозиція і попит збалансовані". Крім того, невдовзі Аграрний фонд повинен підготувати інтервенцію - 80 тисяч тонн - зі своїх запасів. "Беріть мішками, якщо в цьому є потреба", - запропонував Микола Азаров профільному міністру.

Акцентуємо увагу на тому, що деякі інформаційні агенції зрозуміли і одразу розтиражували цю фразу дещо інакше. Мовляв, Прем'єр закликає українців скуповувати цукор саме такими обсягами. До чого можуть призвести подібні перекручування, зрозуміти дуже просто: якщо завтра кожен з нас, керуючись нібито закликом глави уряду, гайне на базар по мішок цукру, то за тиждень у чай доведеться класти торішнє варення, а зварити свіже взагалі не буде з чого.

А сам Прем'єр заявив на урядовому засіданні, що сівбу цукрового буряку майже завершено на площі 540 тисяч га, що становить 98% від прогнозу. Це, до речі, на 65 тисяч га більше, ніж торік на цю дату. Повністю завершено роботи у Полтавській, Житомирській, Львівській, Сумській, Вінницькій, Хмельницькій, Волинській та Чернігівській областях. Прогнозовані площі, за інформацією аграрного міністра, поки що не досіяли на Черкащині й Харківщині. За сприятливої погоди з цьогорічного врожаю може бути виготовлено 2 млн тонн. Микола Азаров також повідомив, що на 1 травня залишки цукру становили 690 тисяч тонн, чого при середньомісячному споживанні на рівні 153 тисячі тонн вистачить на 4,5 місяця.

У цілому види на цьогорічний врожай не викликають у Миколи Присяжнюка жодних проявів песимізму. Це стосується і озимих, і ярових, і зернобобових, і технічних культур. Так само він переконаний у забезпеченні господарств пально-мастильними й посадковими матеріалами, мінеральними добривами. Єдиним питанням, що хвилює міністра, залишається забезпечення технікою, зокрема комбайнами. На одну одиницю у нас припадає вдвічі більше навантаження, ніж у Росії та Білорусі, і втричі більше за країни Євросоюзу.

Місяць діалогу з бізнесом

У травні з боку влади для цього буде докладено максимум зусиль, пообіцяв Микола Азаров. Схоже, боротьба за спрощення дозвільних процедур - безпроблемну видачу сертифікатів, ліцензій, дозволів - стає для уряду чи не найбільшим головним болем. Основна перешкода полягає у розриві між прийнятими рішеннями для стимулювання бізнесу і між тим, що на практиці роблять чиновники.

"З початку року Кабінет Міністрів гарантує інвесторам підтримку і захист їхніх законних інтересів, а чиновники своїми діями ці гарантії скасовують!" - обурювався Прем'єр.

Керівним тоном він вимагає від усіх членів уряду, щоб сьогодні ж до всіх керівників, які відповідають за видачу дозволів, сертифікатів, ліцензій тощо було доведено: жодні пояснення про причини затримки, тяганини з видачею дозволів не прийматимуться. Відмова без законної підстави розцінюватиметься як грубе порушення законодавства, що тягне за собою негайне звільнення чиновника.

"Інакше не можна, - продовжив Микола Азаров. - З такими "гальмівними чиновниками" Україна не має шансів вийти на європейський рівень. Тому без "генерального прибирання" в дозвільній і контрольній системі вже не обійтися. За дорученням глави уряду, кожне міністерство й відомство впродовж місяця має прозвітувати перед суспільством про роботу в царині дерегуляції.

Аби податковій службі та міліції, всупереч забороні, не кортіло потайки перевіряти малі підприємства, Урядовий колл-центр і "Урядовий портал" запроваджують у режимі он-лайн спеціальну "гарячу лінію". Там скривджені підприємці зможуть поскаржитися на незаконні дії чиновників. "Реакція уряду буде оперативною: негайно припинити перевірки і покарати ініціаторів", - запевнив Микола Азаров.

Бій "зрівнялівці"

Замість 1 жовтня він розпочнеться з 1 липня, коли буде достроково збільшено посадовий оклад працівника першого тарифного розряду. В такий спосіб, з одного боку, ліквідовується розрив між цим окладом і мінімальною платнею, з іншого, - кваліфіковані робітники отримуватимуть за свою працю більше. За словами Прем'єра, підвищення стосуватиметься 3,5 млн людей.

Микола Азаров передбачає, що таким чином відчуття несправедливості повинно зникнути в освітян, медиків, працівників культури: "Заробітна пла?та, наприклад, учителя підвищиться цього року на 170 грн, лікаря-хірурга - на 200 грн".

На брифінгу в стінах Будинку уряду віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко додав, що підвищення базового окладу пройде кілька етапів. З 1 липня - на 10 грн, з 1 вересня - на 16, з 1 жовтня - на 19, з 1 грудня - на 50 грн. У цілому таке рішення дасть змогу підвищити платню в бюджетній сфері в середньому на 12,6%.

Запроваджується й одноразова виплата молодим медикам і фармацевтам, які бажатимуть працювати на селі. Уклав угоду на три роки - і отримав еквівалент п'ятикратної мінімальної платні. "Тобто цьогорічний випускник зможе отримати 5 тис. грн", - оптимістично розповів Микола Азаров. Таке ж заохочення стосуватиметься й молодих фахівців, котрі працюватимуть лікарями загальної практики: сімейними, дільничними терапевтами й педіатрами.

Можливим це стало завдяки зростанню економіки, яка за чотири місяці дала позитиву на 5%, що позначилося й на зростанні доходів державного бюджету. От уряд і виконує доручення Президента щодо прискореного підвищення платні працівникам бюджетної сфери.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ 

♦ Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (проект Закону);

♦ Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку (проект Закону);

 ♦ Про внесення зміни до пункту 1 заходів щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів (постанова Кабінету Міністрів);

 ♦ Питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збільшення статутного капіталу Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" (постанова Кабінету Міністрів);

 ♦ Про затвердження проекту будівлі ПЕТ-КТ центру (центру позитронно-емісійної томографії) (розпорядження уряду).