НЕЛЕГАЛИ

Чи вплинуло на незаконний видобуток вугілля в Донецькій області закриття понад 200 копанок?

-Збулося! - емоційно розпочав мітинг керівник шахтарського містечка. - Сьогодні ми стали свідками події, яка ще недавно не могла примаритися навіть у снах-жахах.

Коли оплески ущухли, відразу загримів оркестр, а потім в очах аж замиготіло від спалахів фотокамер. Так зустрічали трьох замурзаних гірників, які виповзли з "нори" і, відхекуючись, витягли звідти чималу брилу вугілля з цифрою "100", виведеною білою фарбою.

- Ось! - трохи хвилюючись, передав один із вуглекопів паливо міському голові і тільки потім витер скупу чоловічу сльозу, що зрадливо заблищала в куточку ока.

- Мітинг з нагоди незаконного видобутку останнього центнера палива з останньої в регіоні копанки вважається закритим! - виголосив промовець і передав слово священнослужителю. Той прочитав молитву та здійснив відповідний до ситуації обряд. Потім усі охочі кинули до темного й вузького отвору по грудці землі, а потім запрацював бульдозер. От і все. Остання в окрузі нелегальна копанка, де видобували вугілля, припинила своє існування. "Поминки" провели в місцевому кафе: відбувся обід у супроводі артистів художньої самодіяльності...

На широку ногу

Чи можливий подібний розвиток подій насправді? Не поспішайте з категоричним: "Нізащо!" Тим більше, що правоохоронці не втомлюються звітувати про боротьбу зі згаданим явищем, яке в деяких районах вугільного краю (там, де пласти палива підходять близько до поверхні) вже набрало загрозливих масштабів. Адже тільки торік, за словами заступника начальника спецвідділу управління державної служби по боротьбі з економічними злочинами УМВС України в Донецькій області Олександра Виборнова, в області ліквідували понад 210 нелегальних копанок. Вилучено 1400 тонн незаконно видобутого палива, 78 одиниць різноманітного обладнання та механізмів, а також 45 одиниць важкої спецтехніки. Приміром, влітку біля селища Широке правоохоронці натрапили на кар'єр, де вугілля видобували відкритим способом: там працювали відразу 7 екскаваторів, 2 бульдозери та 10 автомобілів "КамАЗ". На широку ногу був поставлений незаконний промисел і в кар'єрі неподалік селища Покровське: 9 екскаваторів та 4 бульдозери.

За результатами перевірок порушено низку карних справ, більшість з яких за статтею 240 КК України "Порушення правил охорони надр", які вже передані та ще будуть передаватися до суду. За розглядами карних справ у судах винесені рішення про накладання штрафів на загальну суму 225 тис. грн.

Ліквідували, вилучили, оштрафували. А щось змінилося? М'яко кажучи, дзуськи. Навпаки: якщо десяток років тому на цей промисел йшли з лопатою та киркою, то тепер залучають бульдозери, екскаватори та іншу важку техніку. І неважко переконатися: всі зусилля влади та правоохоронців поки не увінчалися грандіозним успіхом. Навіть за "скромними" підрахунками правоохоронців, влітку минулого року на території області діяли від 150 до 200 копанок, де працювали майже 15 тис. душ. Нещодавно з'явилася вже згадана інформація, що понад 210 "нір" ліквідовано "шляхом пошкодження поверхневих споруд та заповнення породою гірничих виробок". За цією арифметикою нелегали і справді мали б видобути з копанок останній центнер чи кілограм вугілля, просльозитися та влаштувати поминальний обід за промислом. А що маємо насправді?

Усі "нори" не засиплете!

"Ми саме знищували одну з копанок: зрівняли з землею халабуди на поверхні, засипали та затрамбували виробки, -розповідав якось автору цих рядків один із членів міліцейського спецпідрозділу, який "пасе" нелегалів. -Тільки закінчили, чуємо за посадкою, що за півсотні метрів трактор гурчить. Ми туди, а вони бульдозером вже почали нову копанку рити! Навіть не дочекалися, паразити, поки ми від'їдемо!.."

Про причини того, чому "паразити" не чекають, поки правоохоронці від'їдуть від ліквідованої копанки бодай на сто метрів, а починають рити нову, можна тільки здогадуватися. Хоча, загальновідомо, для організаторів цього промислу оті всі облави, вилучення обладнання чи вугілля, порушення карних справ - немов укус комара. Знаєте яку відповідальність передбачає штраф за ст. 240 КК України "Порушення правил охорони надр"? У кращому випадку аж від 1 тисячі до 1500 грн! Ого-го! Для власника пересічної копанки, який щомісяця виручає за продаж вугілля приблизно 100-150 тис. грн, це таки великий збиток...

Дещо дивна, погодьтеся, ситуація. Про активну діяльність копанок та кар'єрів добре відомо на всіх-всіх владних рівнях. Не так давно в Донецькій обласній державній адміністрації навіть склали спеціальну карту, де позначені території та об'єкти несанкціонованого видобутку корисних копалин. Зрештою, боротьба з нелеглами трохи активізувалася, та про день закриття останньої копанки чи ліквідацію явища доводиться тільки мріяти. Чому? На це запитання у шахтарських містечках відповіді не знає хіба що немовля. Щоправда, й дорослі не дуже розпатякують, а тільки лаконічно кажуть: "Гарний дах..." - і багатозначно показують пальцем догори.

Проте, кого саме вони мають на увазі? Невже інопланетян, які, отримуючи "бонуси" від нелегального видобутку вугілля, всіляко його підтримують і не дають згорнути? Чи таки землян-керівників на всіх рівнях, які чогось здебільшого демонструють безпорадність у протистоянні з відвертим і нахабним пограбуванням надр? Хтозна...