Під час четвертого етапу конкурсу громадські активісти перевірять, чи замішані кандидати на посади місцевих прокурорів у корупційних та інших правопорушеннях. Щодо рішень, які прийматимуть за підсумками співбесіди, їх обіцяють транслювати в режимі онлайн, щоб процес був максимально прозорий. У ГПУ наголошують: тим, хто вийде на фінішну пряму і працюватиме у подальшому, варто переглянути заробітну платню, щоб запобігти будь-яким спокусам.

Перші три етапи пройшли успішно

На брифінгу перший заступник Генерального прокурора Юрій Севрук зазначив, що перші три етапи конкурсу пройшли успішно, незважаючи на розповсюдження різної негативної інформації, що «начебто конкурс буде зірвано або що його результати будуть негативні». 

У цьому контексті він ще раз наголосив, що інформація про начебто порушення кримінального провадження стосовно Давіда Сакварелідзе через реформування органів прокуратури не відповідає дійсності. «Такого провадження немає і не було», — сказав він. Що підтвердив і сам заступник Генерального прокурора Давід Сакварелідзе на спільному брифінгу. 

За словами Юрія Севрука, найголовнішим під час проведення конкурсу на заміщення посад керівників місцевих прокуратур та їхніх заступників було  повністю унеможливити суб’єктивний чинник, що дало змогу мінімізувати кількість скарг та участь комісії в їх розгляді. Він розповів, що хоч і були певні помилки під час внесення до комп’ютерної бази, їх кількість із 4000 питань становила лише 0,1% — результат відображає об’єктивність конкурсу. Середній бал у регіонах майже однаковий: 78% в Одеській області, 77% —  у Харківській та Львівській, 74% — у Дніпропетровській та Київській областях. Порівнюючи результати зовнішніх і внутрішніх кандидатів, останні показали трохи кращий результат на першому етапі конкурсу. 

Під час ще одного етапу конкурсу — на загальні здібності — підсумовані результати показали середній бал майже 30. Цей етап внутрішні кандидати також пройшли краще. Юрій Севрук поінформував, що на наступному етапі конкурсу — співбесіді, під час якої члени комісії від Верховної Ради та ГПУ спілкуватимуться з кандидатами, буде обрано тих, чиї кандидатури на посади керівників місцевих прокуратур подадуть спочатку Генеральному прокуророві, а потім прокурорам областей на посади перших заступників і заступників місцевих прокурорів.

За наявності достовірних фактів про незаконні дії кандидатів на посади керівників місцевих прокуратур цю інформацію нададуть конкурсним комісіям до проведення співбесід до вказаних прокуратур.

Ставка — на молодь

Давід Сакварелідзе констатував, що конкурс відбувається без системних збоїв. Він зазначив, що хоч зовнішніх кандидатів було більше, ніж внутрішніх, результати і процес без будь-якого втручання показали, що внутрішні кандидати були більш підготовленими.

«Але це не означає, що керівниками новостворених місцевих прокуратур будуть ті самі люди. 90% районних та міських працівників прокуратур — молодь, із якою можна побудувати нову прокуратуру, запустивши і зовнішніх кандидатів, — сказав він. — Ми дотримуватимемося обіцянки, яку дали громадськості. Ми долучимо міжнародних та громадських спостерігачів до співбесіди. Крім того, відбуватиметься онлайн-трансляція, під час якої можна буде почути рішення конкурсної комісії. Так громадськість зможе вивчити та моніторити весь процес».

Як додаткова гарантія громадського контролю всі імена і дані про кандидатів опубліковано на офіційному веб-порталі ГПУ, щоб громадські організації могли виявити, чи замішані ті або інші кандидати в корупційних та інших правопорушеннях.

Коментуючи реформу, він акцентував і на недостатньому фінансуванні органів прокуратури. «Реформа не матиме результату, якщо не звертатимемо уваги на зарплати і фінансування органів прокуратури, — підкреслив Давід Сакварелідзе. — Вважаємо, що економити на прокуратурі державі не можна».

На його думку, бюджет прокуратури потрібно збільшити, оскільки прокуратура з низькими зарплатами неефективна і може піддаватися корупції.