Презентація бронежилета, до виготовлення якого долучилися найбільші промислові підприємства області — ПАТ «Дніпроспецсталь», ВАТ «Запоріжсталь» та інструментальний завод ім. Войкова, — відбулася у  Запорізькій обласній державній адміністрації. Голова ОДА Валерій Баранов та голова наглядової ради Запорізького інструментального заводу ім. Войкова, Олексій Литвин продемонстрували журналістам виріб, який одразу після отримання сертифіката від Міністерства оборони планують запустити у серійне виробництво.

Робота над створенням засобу надійного захисту для українських військових об’єднала місцевих промисловців. Вони взялися за справу попри величезні затрати і навіть збитки. Зокрема, для «Запоріжсталі» прокат невеликої партії у 40 тонн дуже затратний, проте необхідний, тож підприємство на це пішло.

«Дніпроспецсталь» шляхом різних спеціальних досліджень отримала хімічний склад металу, який тут  же й вилили. Далі метал надійшов на «Запоріжсталь», де його провальцювали. Потім на заводі імені Войкова із провальцьованого металу зробили пластини. Після цього розпочалося пошиття заготовки виробу з тканини, і зрештою його повністю зібрали. Завод ім. Войкова стане продавцем готового виробу.

Загалом три запорізькі підприємства витратили на розробку бронежилета близько 3 мільйонів гривень. За інформацією директора заводу ім. Войкова Олексія Литвина, собівартість бронежилета з двома пластинами (спереду і ззаду) становитиме близько 6 тисяч гривень, а при застосуванні чотрьох пластин (з додатковими пластинами по боках жилетa) — 8 тисяч гривень. Вага засобу безпеки з чотирма пластинами — близько 14 кг, а з двома — близько 11 кг.

Нові бронежилети вже протестували запорізькі міліціонери. «Постріли здійснювали з відстані 10 метрів з різних видів зброї, в тому числі снайперських гвинтівок. Пробити такий бронежилет міг би тільки бронебійний патрон», — підтвердив Олексій Литвин. 

Передбачають, що саме запорізька міліція стане першим покупцем цих бронежилетів. На виділені облрадою кошти придбають обмундирування для правоохоронців, які несуть службу в зоні АТО. Планують також на 3,4 мільйона гривень з обласного бюджету придбати для них засоби зв’язку, 230 бронежилетів і каски.

За словами голови ОДА Валерія Баранова, тільки-но виріб отримає сертифікат, запорізькі промисловці братимуть участь у тендерах Міноборони на постачання бронежилетів українській армії.