Сирійське  питання дедалі більше непокоїть  світову громадськість. Черговим поштовхом до цього став оприлюднений у понеділок  звіт експертів ООН про застосування хімічної зброї в околицях Дамаска. На думку Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Муна, це військовий злочин і світове співтовариство зобов’язане знайти і покарати винних у його скоєнні, щоб хімічну зброю більше ніколи  не застосовували як знаряддя війни.

Представляючи членам Ради Безпеки доповідь експертів ООН, Пан Гі  Мун наголосив: застосування хімічної зброї у Сирії — порушення Протоколу 1925 року і основних норм міжнародного права.

Згідно з доповіддю, інспектори встановили, що у передмісті Дамаска було використано хімічну зброю у відносно великих масштабах. Розслідуючи, вони  опитали понад 50 жертв, які вижили, очевидців і медичний персонал.

Місія не  змогла встановити точну кількість загиблих 21 серпня, однак  ідеться про жахливі людські втрати. «Багато з них непритомніли. Перші з тих, кого опитали, бачили багатьох людей, які лежали на землі, значна частина з них були непритомні чи мертві», — шокував  Генсек аудиторію. Це найсуттєвіше підтверджене застосування хімічної зброї проти цивільного населення з 1988 року, коли Саддам Хусейн використав її в Халабджі на території Іракського Курдистану.

Інспектори оцінили симптоми жертв і зібрали біомедичні проби, зокрема проби волосся, сечі й крові. Місія задокументувала і взяла проби з місця події і з боєприпасів, зібрала 30 зразків грунту і проб довкілля. Усе це було досліджено у чотирьох лабораторіях, визначених Організацією із заборони хімічної зброї.

Проби довкілля і біомедичні зразки свідчать про широкомасштабну природу цих нападів. 85% зразків крові виявилися позитивними на зарин. Біомедичні проби взято у 34 з 36 пацієнтів, відібраних місією, які мали ознаки отруєння. Майже всі тестовані показали результат дії зарину,  зазначив Генеральний секретар у Раді Безпеки.

Пан Гі Мун наголосив, що, окрім хімічної атаки 21 серпня у передмісті Дамаска, місії інспекторів ще належить завершити розслідування із тверджень щодо застосування хімічної зброї у Сирії у трьох інших випадках. Водночас Генсек ООН привітав приєднання Сирії до Конвенції про заборону хімічної зброї. Він сказав, що його надихнув погоджений Росією і США план із забезпечення збереження і знищення запасів хімічної зброї у Сирії й закликав підтримати цей план резолюцією Ради Безпеки.

Наслідки застосування хімічної зброї неабияк вразили світову громадськість. Фото з сайту photo-day.ru

Водночас у доповіді не вказано, яка зі сторін сирійського конфлікту застосувала цю зброю.

Як відомо, США звинуватили сирійський уряд у тому, що він стоїть за хімічною атакою біля Дамаска, і погрожували завдати військового  удару. Однак потім США і Росія домовилися, що Сирія повинна передати весь арсенал своєї хімічної зброї під міжнародний контроль. Провідні держави світу тепер намагаються розробити резолюцію Ради Безпеки ООН, яка забезпечить реалізацію цієї домовленості. Зокрема міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус під час візиту до Москви намагався  переконати Росію підтримати резолюцію ООН щодо Сирії.