КРИЖАНА НЕБЕЗПЕКА

Журналісти «Урядового кур’єра» поцікавились, як у містах України борються з бурульками

Пишні снігові шапки на дахах будинків через різке потепління перетворюються на загрозливі крижані бурульки велетенських розмірів. У найнесподіваніший момент якась із них може відламатися і впасти, ставши своєрідною «зброєю масового переляку» — «дах—асфальт». Журналісти «Урядового кур’єра» поцікавились, як у містах України борються з бурульками.

Київ. Кого оштрафують за льодові нарости? 

З вікна нашого робочого кабінету бачимо картину, яку режисери можуть використати для зйомок кіно про велике обледеніння або епоху повної ліквідації комунальних служб. З балкона і даху сусіднього будинку звисають бурульки — може, й не дуже великі, але такі гострі, що під ними страшно ходити. Особливо нині, коли холоди взяли невелику паузу, ці «подарунки Снігової королеви» можуть легко обірватися.

Сніг із даху скидали (ми бачили), а ось бурульки залишилися. Мабуть, когось за це оштрафують. Якщо, звичайно, інспектори з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста зайдуть у наш двір. Вони якраз працюють не покладаючи рук. За повідомленням прес-служби Київської міськдержадміністрації, з початку грудня за неналежне прибирання територій від снігу порушникам благоустрою інспектори вручили 5376 попереджувальних приписів і склали 1198 протоколів.

Та зі снігом якось упоралися. Тепер проблема № 1 — злощасні бурульки. Протягом останніх 5—6 днів бурульки знімають шість автовишок. Та «крижані сюрпризи» наростають і на козирках балконів, а не під усі з них можливо підігнати автовишку. Міська влада просить киян, щоб вони самі на власних балконах позбивали бурульки.

На недавньому розширеному засіданні колегії Київської міськдержадміністрації наголошували, що потрібно у найкоротші терміни очистити дахи від льодових наростів. Насамперед зніматимуть бурульки з дахів дитсадків, шкіл і медустанов.

— За прогнозами синоптиків, очікується потепління. Щоб уникнути нещасних випадків, необхідно впродовж двох днів повністю очистити будівлі від бурульок і зледеніння, — наголосив директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури міста Дмитро Новицький.

Чернігів. У цьому році — не страшно

Кілька попередніх років під час різких перепадів температур від «мінуса» до «плюса», коли дахи інтенсивно обростають «бахромою» з бурульок, у Чернігові не обходилося без неприємностей. То велетенський крижаний спис поцілив у громіздку вивіску магазина, яка зірвалася і розгромила вітрину та перекрила вхід, то необережні перехожі були травмовані під час зсуву снігу вперемішку зі шматками льоду, то забиті льодом ринви обривалися... Останні — ті самі бурульки, тільки в залізній «броні», теж небезпечні.

І хоч цієї зими низькі температури, котрі встановилися з початком снігопадів, утворення великих «льодяників» стримали і їх нині мало, комунальні служби міста вже розгорнули діяльність, подекуди відгородивши небезпечні місця смугастими стрічками та вивісивши оголошення, якими перехожих попередили про обережність, власників приватних будинків зобов’язали прибирати сніговий покрив з дахів, а жителів багатоповерхівок — збивати льодові нарости зі своїх балконів.

За словами керівника прес-служби МНС України в області Андрія Хожаїнова, рятувальники минулої зими допомагали мешканцям в особливо критичних ситуаціях. Однак відповідати за безпечне утримання будівель та вживати заходів, вчасно реагуючи на небезпечні ситуації, все ж таки мають власники будинків та житлово-комунальні організації.

Вінниця. Ситуація контрольована

Листоноші, яка несе в дім кореспонденцію, зауважую, що по стежці під балконами тепер небезпечно ходити. Піднявши голову, вона бачить переконливий «аргумент» іти тротуаром — велику бурульку. Якщо земне тяжіння в такої льодяної «королеви» переважить, то це ж торпеда! Зі слів заступника директора департаменту житлового господарства міської ради Романа Фурмана, майже з усіх будинків уже збивали бурульки, проте подекуди це зробити нелегко. У першу чергу — на малоповерхових (зокрема, п’ятиповерхових) будинках, де немає техповерхів і через дахи відбуваються втрати тепла. За перепаду температури, коли удень тепло, а вночі мороз, є загроза наростання бурульок.

У місті 30 бригад, до яких входить 90 працівників ЖЕКів, очищають вікна, балкони та дахи від снігу та льоду. Також щодня 6 автовишок виходять на очистку будинків від бурульок. На щастя, постраждалих у Вінниці від них немає (принагідно зауважимо, що цієї зими в області від обмороження не загинуло жодної людини). Небезпечні території працівники ЖЕКів позначають стрічками.

Через Асоціацію старших по будинках людей просять надавати доступ до горищ та власних балконів, щоб комунальники змогли оббити бурульки. Борються з небезпечними «льодяниками» і самі мешканці. Прибудинкові території багатоповерхової забудови від снігу прибирають і тракторами, і вручну. Мешканці приватного сектору міста на вулицях, які завузькі для роботи спецтехніки або де після проходу грейдерів на асфальті залишається «каша», допомагають їх доочищати. «Ситуація у місті контрольована», — зауважив Р.Фурман.

З дахів багатоповерхівок бурульки збивають за допомогою спецтехніки. Фото Володимира ЗAЇКИ

Львів. Є перші потерпілі 

Як тільки на зміну сильним морозам прийшло очікуване потепління і стрілка термометра піднялась до плюсової 8-градусної позначки вдень, природа заготувала львів’янам чергове випробування. Через перепади температури на дахах почалось інтенсивне утворення крижаних наростів. Будь-якої миті льодова брила чи бурулька може опинитись на голові перехожого. І вже є перші жертви бурулькових атак. З даху будинку №28, що на вулиці Коперника, на голову львів’янину впав шматок льоду. На щастя, травма незначна. Чимала льодова брила звалилася на припарковану на вулиці Князя Романа автівку, її власникові тепер доведеться витратитися на ремонт. На  відшкодування розраховувати не доводиться — комунальники кажуть, що машину господар залишив на тротуарі, де стоянка заборонена.

Львівська міськрада закликала людей дбати про власну безпеку. Поради не зайві, та як це зробити на вузькому тротуарі, де перехожому просто ніде пройти: зробити крок праворуч ближче до фасаду будинку, означає самому підставити голову під приціл бурульок, а на ліву частину тротуару дорожники з комунальниками насипали гори снігу, та ще й автовласники умудряються припаркувати автомобілі. Залишається прошкувати на власний ризик проїжджою частиною. Загалом уся центральна частина міста є особливою зоною небезпеки.

 — Бригади ЛКП щодня обстежують кожен квартал, кожен будинок, — каже начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій Голець. — Найнебезпечніші місця обгороджують попереджувальними стрічками, ми рекомендуємо людям не заходити у ці зони. До роботи залучаємо спеціальні бригади покрівельників, які пройшли інструктаж та мають дозвіл на проведення таких робіт на висоті понад півтора метра (загалом таких фахівців у ЛКП є 146). Виручають комунальників і мешканці верхніх поверхів: де можливо, «снігові шапки» збивають, користуючись балконами, вікнами. Адже власної спецтехніки у ЛКП немає. За необхідності просимо допомоги у підприємств «Львівсвітло» та «Львівобленерго» — у них є спеціальні вишки. Але й такою технікою не до кожного будинку можна під’їхати. Просимо також львів’ян інформувати про небезпеку, що нависає з дахів, на телефон «гарячої лінії» та у ЛКП.

Черкаси. Міські служби до негоди не готові

Ледве ухилившись від чималого шматка замерзлого снігу, який ізсунувся з високого даху, дві бабусі, ковзаючись, з усіх сил посунулися до під’їзду. У Черкасах нині лишається пересуватися тільки повзком: дороги перетворилися в суцільну ковзанку. А тут ще й на голову падає.

Потепління робить своє. Та під ногами небезпечніше. Скаржаться водії, обурюються пішоходи. Це при тому, що під час інтенсивних опадів сніг помилував цю частину регіону, а добре всипав тільки в останні дні.

Попри це, аварії, вуличні травми від постійної ожеледиці встигли стати неодмінним атрибутом щоденного життя. Правда, директор департаменту ЖКГ міськвиконкому Олександр Риджанич назве вам багато «переконливих» фактів щодо проведеної роботи:

— Щодня було задіяно від 8 до 18 одиниць техніки. У нас є перелік маршрутів, по яких вона ходила і скільки там було висипано піщано-соляної суміші. Щодо доріг, то коли почався сніг, земля була тепла. Сніг миттєво розтавав і його втрамбовували машини…

Та цих недолугих пояснень комунальників не витримали навіть депутати, які через ожеледицю з великими зусиллями дісталися до приміщення міської ради. Вони марно переконували керівника департаменту в нікчемності підпорядкованих йому служб і вимагали навести порядок. На сесії більшістю голосів депутати визнали організацію роботи з прибирання вулиць незадовільною.

Міський голова Черкас Сергій Одарич зауважив: нині комунальну службу реформують, а послугу з прибирання вулиць передали на ринок, тобто залучили на умовах тендеру приватне підприємство.

— Очевидно, — каже Сергій Олегович, — на певному етапі ми недостатньо проконтролювали якість робіт, технологію очистки тощо. Приношу особисті вибачення жителям міста за стан доріг і тротуарів.

Депутати ж доручили департаменту ЖКГ направити претензію до виконавця — ТОВ «Свій лад», яке виграло тендер на роботи з прибирання вулиць, а ще до наступної сесії з’ясувати, чи варто розраховуватися з підприємством за неякісно виконані роботи. Чи забезпечить міська влада подальше комфортне пересування вулицями — поки що невідомо. Зрозуміло одне: зима підготувала ще чимало сюрпризів комунальникам, включаючи й нинішнє раптове потепління та його наслідки. Але міські служби до цього виявилися не готовими. 

Сторінку підготували Інна КОСЯНЧУК, Оксана МЕЛЬНИК, Владислав КИРЕЙ, Олег ЧЕБАН, Євдокія ТЮТЮННИК, «Урядовий кур’єр»