ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

У МОЗ є тиждень на розв’язання проблем,  пов’язаних із реконструкцією Національного інституту раку   

 

Одним із пріоритетів модернізації країни є розвиток інфраструктури охорони здоров’я. В першу чергу держава фінансує створення сучасної мережі спеціалізованих національних медичних закладів, де рятуватимуть хворих, які донедавна не могли отримати потрібного лікування в нашій країні.

Проблеми з освоєнням коштів виникали в інституті і за попереднього керівництва МОЗу. Фото УНІАН

Контроль —  за Прем’єром

Глава уряду Микола Азаров наголосив на тому, що кошти на це знайти не так вже й легко, тож вони повинні використовуватися вчасно і ефективно. Зокрема він торкнувся будівництва лікувально-діагностичного центру «ОХМАТДИТ». За словами Прем’єр-міністра, уряду довелося передати 400 млн грн на спорудження цього об’єкта в розпорядження Агентства з підготовки Євро-2012. «Цей розпорядник, як показала практика, зможе збудувати сучасний лікувально-діагностичний комплекс вчасно і з високою якістю. Нині роботи на об’єкті здійснюються чітко за графіком. На цьому об’єкті жодних компромісів щодо термінів, якості, цільового використання коштів не буде. Спорудження цього комплексу я контролюю особисто», — заявив Микола Азаров.

Водночас він розкритикував ситуацію з розширенням та реконструкцією Національного інституту раку. На ці заходи ще кілька місяців тому було виділено 200 млн грн, проте кошти й досі не використовуються за призначенням. «Якщо Міністерство охорони здоров’я не може визначити замовника, це зробить за нього уряд. Чому не надаються повноваження організовувати ці роботи безпосереднього Національному інституту раку? Даю вам тиждень на вирішення цього питання», — окреслив завдання Прем’єр.

Окрему увагу він звернув на необхідність поліпшення якості та ефективності лікарських засобів і посилення відповідальності за обіг фальсифікованих медикаментів. Микола Азаров нагадав, що для здійснення цих заходів уряд направив до Верховної Ради п’ять законопроектів і висловився за необхідність організувати ефективне проходження цих документів у парламенті. «За це особисто відповідає міністр охорони здоров’я. Треба роз’яснити мету цієї нової соціальної ініціативи і переконати народних депутатів, що вона життєво необхідна країні. В цій сфері у нас слабке законодавство. А йдеться ж про безпеку і життя людей», — зауважив глава уряду.

Він додав, що в кожному регіоні створено найсучасніші лабораторії для виявлення фальсифікованих ліків, проте ще потрібна й сила закону для захисту громадян від підробок. До речі, після завершення засідання КМУ уряд підписав меморандум з учасниками фармацевтичного ринку про взаємні зобов’язання щодо прозорого розвитку цього ринку. Документом передбачено виробництво та обіг якісних лікарських засобів за обгрунтованими цінами.

Альтернатива марнотратству

Микола Азаров наголосив на необхідності активізації виконання Державної програми розвитку внутрішнього виробництва. «Країна, в якій виробляється понад 50 млн тонн зерна, зобов’язана виробляти власні комбайни, трактори, сівалки. Країна, в якій треба збудувати і реконструювати майже 70 тис. кілометрів автомагістралей, повинна виробляти власну дорожню техніку. Країна, в якій іде масштабна модернізація медичних закладів, зобов’язана мати власне виробництво сучасної медичної техніки і лікарських засобів», — заявив Прем’єр.

На його переконання, витрачати бюджетні кошти на придбання імпортної техніки при наявності вітчизняних аналогів — це безвідповідальне марнотратство. За приклад глава уряду навів харківське підприємство «Радмір», що виготовляє діагностичну апаратуру, значно дешевшу за імпортні аналоги. Втім, минулого року це підприємство реалізувало власної продукції на внутрішньому ринку на 10 млн грн, тоді як Україна імпортувала аналогічної продукції на понад 300 млн грн. 

У цьому контексті глава уряду доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Держфінінспекції розібратися, чому не виконується програма   закупівлі вітчизняних рентгенапаратів, апаратів ультразвукових досліджень, томографічних гамма-камер, мамографів тощо.

«Уряд має обговорити і уточнити практичні кроки і стимули для того, щоб українські товари належної якості — як для промисловості, так і для споживання, — переважали на українському ринку», — зазначив Прем’єр.

З точністю  до хвилини

Микола Азаров звернув увагу на необхідність чіткої реалізації й інших соціально-економічних програм. Говорячи про початок виплат компенсацій вкладникам радянського «Ощадбанку», глава уряду повідомив, що станом на 5 червня 100 тис. осіб виплачено майже 93 млн грн. А обслуговування вкладника за фактом триває 10—15 хвилин. При цьому 1,6 млн вкладників вже призначено дату виплати з точністю до хвилини.  «Завдання Мінфіну і «Ощадбанку» — й далі продовжувати виплати ритмічно, вчасно, уважно до кожного вкладника», — додав Микола Азаров.

Також Прем’єр нагадав, що 8 червня Міністерство аграрної політики та продовольства отримає перші реєстри громадян, які претендують на цільову дотацію за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби.

«Порядок використання бюджетних коштів за цією програмою вже затверджено. Кошти виділено. Міністерство аграрної політики та продовольства, місцеві адміністрації повинні негайно після затвердження реєстрів почати виплати. Перевірили реєстр села або селища — негайно заплатили. Бюрократизм і тяганину в цій справі уряд принципово каратиме. Міністр і глави обласних адміністрацій несуть особисту відповідальність за те, щоб кожен селянин, який має право на дотацію, отримав її швидко і повністю», — заявив глава уряду.

Крім того, він торкнувся ходу реалізації ініціативи щодо здешевлення кредитів на придбання доступного житла. Станом на 1 червня для участі в цій програмі зареєструвалися  5,1 тис. осіб, визначено 68 житлових об’єктів (3 тис. 311 квартир), бюджетні кошти доведено до безпосередніх виконавців програми. Проте, зауважив Прем’єр, темпи укладення кредитних угод не влаштовують.

«Звертаю увагу міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства  А. Близнюка і міністра фінансів  Ю. Колобова, що підписати папери і передати їх виконавцям — це не завершення вашої роботи і вашої відповідальності. Я вимагаю щоденного моніторингу виконання програми доступного кредитування і щоденних практичних результатів», — заявив глава уряду.

Довгоочікуваний старт

Не оминув Прем’єр теми підготовки до Євро-2012, адже перший футбольний матч буде зіграно в п’ятницю. «Я хочу привітати із цим святом громадян України і з гордістю можу заявити, що ми повністю готові до проведення чемпіонату. Україна виконала взяті на себе наскільки почесні, настільки ж — складні зобов’язання», — сказав Микола Азаров.

Він заявив, що в цілому підготовка до чемпіонату — це безсумнівна організаційна і технічна перемога. Адже Україна практично самотужки здійснила масштабну розбудову інфраструктури, не зупиняючи соціально-економічний розвиток держави.  «Це наша відповідь на антиукраїнську кампанію, інспіровану внутрішніми і зовнішніми опонентами: «Ласкаво просимо в Україну. Ми зробили все, щоб усі команди і кожен вболівальник отримали в Україні комфорт і безпеку, отримали радість від класного футболу», — наголосив Прем’єр. 

 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

 ♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони дитинства (проект закону);

♦ Про внесення зміни до статті 140 Податкового кодексу України (проект закону);

♦ Про затвердження Порядку державного експортного контролю за проведенням переговорів, пов’язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо здійснення експорту товарів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку використання у 2012 році коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки виробництва авіаційної техніки і вертольотів та двигунів до них, у тому числі через механізм здешевлення кредитів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Питання Державної служби статистики (щодо завершення реорганізації Держкомстату) (розпорядження уряду).