Як ми й прогнозували у попередньому випуску рубрики «Наш календар», лютий повною мірою продемонстрував свій  норовливий характер. Північна Америка, країни Європи,  Китай і Японія з перших днів місяця потерпали від могутніх снігопадів.  Та вже на  Стрітення Господнє  «Бог Ярило взяв зиму на вила».  Календарна зустріч зими з весною завершилася перемогою останньої. Упродовж кількох днів яскраве сонце і теплий дощ допомогли комунальним службам впоратися зі сніговою навалою.

Березень з давніх-давен називають ранком нового року. Тривалість дня збільшується, сонечко пригріває все дужче,  бруньки на деревах тужавіють, голуби вуркочуть, горобчики весело цвірінькають, синички закликають: «Покинь сани, бери віз!» Весна іде, красу несе, і тій красі радіє все…

У березневому церковному календарі старі люди звертають увагу на природні явища у такі дні релігійних свят: Знайдення голови Івана Предтечі (9), Явдохи Плющихи (14), Конона Городника (18), День Сорока Святих (23), Теплого Олекси (30).

Івана Предтечі (Хрестителя) — найприкметніший день першого весняного місяця. Починається масовий приліт птахів з далекого вирію. Ще у полях подекуди лежать білі латки снігу, а над ними вже лунає дзвінка пісня провісника весни — жайворонка. Біля своїх домівок починають клопотатися лелеки. На посохлому гіллі дерев дятли відбивають закличні трелі у пошуках майбутньої пари. Якщо на Предтечі журавлині ключі летять високо, весна буде теплою, а влітку добре вродять зернові.

Одними з перших біля своїх домівок починають клопотатися лелеки. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За Юліанським календарем на Явдохи (1 березня) до ХV століття відзначали Новий рік. Якщо цього дня з’являлися ластівки, це вважалося доброю прикметою: весна  буде ранньою і теплою. Календарна дата змістилася на 14 днів, а прикмети залишаються досі незмінними. На Поділлі  (знаю з дитинства) господині печуть обрядове печиво у формі ластівок, жайворонків. Ним обділяють дітвору, яка з веселим щебетом вибігає на подвір’я, щоб закликати в гості весну. Заготовленою до цього дня талою водою слід умити обличчя (на здоров’я), напоїти нею домашню птицю і худобу (для гарного приплоду). Якщо на Явдохи вітер дме з півночі — літо буде холодне, а якщо йтиме сніг або дощ — літо буде вологим. Старі люди примічали: яка Явдоха — таке й літо. Якщо на Явдохи кури води нап’ються, то на Юрія (6 травня) вівці напасуться.

Від Конона Городника господині починають ретельну перевірку запасів насіння городніх культур. Цього дня вже можна замочувати насіння капусти і помідорів для вирощування розсади у закритих теплицях. Можна також пересаджувати кімнатні квіти, розпочинати прищеплення садових дерев. Якщо на Конона сонячно і тепло, літо буде погожим, без градобоїв.

На Сорок Святих — астрономічний день народження весни. За давнім повір’ям, цього дня білобока пташина  має покласти на своє гніздо  сорок гілочок, а працювати по господарству не слід було, «щоб не прогнівити весну».  Якщо цього дня сонце «з’їдає» останній сніг, влітку слід очікувати щедрих сіножатей; якщо буде  холодно — у травні на грунті можливі приморозки, а літо  буде посушливим.

«Теплий Олекса зиму зводить нінащо», — кажуть старі люди. Вітри приносять з півдня все більше тепла, «щука лід хвостом розбиває» (йде на нерест). Пасічники з нетерпінням чекають першого обльоту крилатих трудівниць. Якщо рій облітається дружно — весняний медозбір буде щедрим. Теплий і сонячний Олекса — провісник теплої весни і врожайного літа. Сподіватимемося на це.

НАШ КАЛЕНДАР

8 березня — Міжнародний жіночий день

9 березня — Народився Т. Г. Шевченко (1814—1861),  український поет, прозаїк, художник

14 березня — День землевпорядника

15 березня — День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення

19 березня — 85 років з дня народження Ліни Костенко (1930), української поетеси

21 березня — Всесвітній день поезії; Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

21—27 березня — Тиждень солідарності з народами, які борються проти расизму та расової дискримінації

22 березня — Всесвітній день водних ресурсів; День Сорока Святих

23 березня — Всесвітній метеорологічний день

24 березня — Всесвітній день боротьби із захворюванням  на туберкульоз; Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертви

25 березня — День Служби безпеки України; Міжнародний день солідарності зі співробітниками ООН, утримуваними під вартою і зниклими безвісти; Міжнародний день пам’яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі

27 березня — Міжнародний день театру

30 березня — Теплого Олекси  

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»