26 квітня 1986 року. Чорнобильська трагедія… Розділені на до і після аварії життя багатьох людей. Залишені на поталу радіації домівки, господарства, школи, дитячі майданчики. Намагання керівництва СРСР та УРСР приховати масштаби страшної трагедії від власного народу і всього світу. І безмежна мужність багатьох тисяч українців, що стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, ліквідатори — пожежники, експлуатаційний персонал ЧАЕС, військовослужбовці, будівельники, науковці, медики — виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. У день 32-х роковин аварії на ЧАЕС у Прилуках вшановували загиблих героїв. У заходах взяли участь ліквідатори аварії, вдови, посадовці міської ради.

Прилуцький міський голова Ольга Попенко подякувала ліквідаторам аварії за їхній особистий внесок у ліквідацію наслідків трагедії та вручила їм відзнаки міського голови «За заслуги» і грошові допомоги ліквідаторам 3 категорії.

— Для кожного українця ця аварія має початок, та вона не має кінця, бо ніхто не знає, до якого часу ми відчуватимемо її наслідки. Але сьогодні як ніколи ми повинні розуміти й поважати той подвиг, який здійснили ви для того, щоб ми мали сьогодні все, що називаємо життям, — звернулася очільниця Прилук до присутніх. — Низько вклоняюся вам та дякую за те, що ви зберегли життя усій планеті.

Також перед присутніми виступили заступник голови Прилуцького міськрайонного добровільного товариства «Спілка Чорнобиль» Володимир Костриця, голова Всеукраїнської спілки інвалідів «Чорнобиль-86» Олег Ребров та голова громадської організації воїнів-ліквідаторів «Набат» Володимир Тютюнник. Музичними композиціями привітали присутніх учениця музичної школи ім. Л. Ревуцького Ліза Кензерська та народний аматорський фольклорний ансамбль «Вербиченька».

Міський голова, посадовці та депутати міської ради разом з учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і вдовами ліквідаторів  аварії поклали квіти до пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської трагедії».

Олеся ДРОБОТ
для «Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Вибух на четвертому блоці Чорнобильської АЕС, що стався о 1:23 ночі 26 квітня 1986 року, — найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі. Пожежу, спричинену вибухом, не вдавалося загасити протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і понад 200 рятувальників було госпіталізовано. В результаті аварії стався викид йоду-131, цезію-137, стронцію-90, ізотопів плутонію та інших радіоактивних часток. За потужністю радіоактивний викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.