СОЦПОЛІТИКА

Глава уряду вважає реальним зниження «дешевої іпотеки» до 5—6% річних 

Глава уряду Микола Азаров у Києві взяв участь у відкритті нового житлового будинку, збудованого за Державною цільовою соціально-економічною програмою будівництва (придбання) доступного житла. Будинок має 251 квартиру, з яких 212 придбані учасниками програми «Доступне житло», у тому числі — молоді сім’ї (78 квартир), військовослужбовці (14), вчені та науково-педагогічні працівники (10).

«Подія сьогодні радісна: ми заселяємо прекрасний будинок. Я переконався, що оздоблення квартир якісне. Ми ще раз мали змогу переконатися, що програми доступного житла у нас реалізуються», — заявив Микола Азаров.

За його словами, зараз в Україні втілюються в життя дві програми, які дають змогу громадянам отримати доступне житло: Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010—2017 роки та державна програма, що передбачає здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Згідно з умовами першої програми, держава компенсує 30% від вартості житла. Решту коштів громадяни сплачують самостійно. Глава уряду повідомив, що за цією програмою впродовж 2010—2011 років державну підтримку отримали понад 1350 сімей. У 2012 році у державному бюджеті на ці цілі передбачено 200 млн грн, що дасть змогу залучити до участі у програмі 1600 сімей.

Щасливим столичним новоселам Микола Азаров ключі вручав особисто. Фото з урядового порталу

Крім того, Микола Азаров заявив, що уряд поставив перед собою досить складне і амбітне завдання: щороку здавати в експлуатацію в середньому 100 тис. квартир.  Він нагадав, що на цей час у житловій черзі стоїть 1,5 млн українців. «Ця черга практично з 80-х років застигла, і про це потрібно чесно і відверто говорити. Вона рухається досить повільно», — сказав глава уряду, додавши, що зараз за програмами доступного житла у рік можна здати в експлуатацію в середньому 8 тис. квартир. У цьому контексті глава уряду  зауважив, що житлову проблему можна зняти, якщо зводити орієнтовно по 100 тис. квартир щорічно: «Нам потрібно виходити в середньому на 100 тис. квартир у рік. Це реальне завдання. 100 тис. квартир у рік — це планка, яку ми перед собою поставили, і у мене немає сумніву в тому, що ми її досягнемо».

При цьому Прем’єр зазначив, що нині українські спеціалісти вивчають досвід європейських країн щодо зведення недорогого, але якісного житла. «Наші спеціалісти побували в європейських країнах, вивчили досвід індустріального зведення житла з низькою вартістю квадратного метра. Ми хочемо опуститися нижче 5 тис. грн за квадратний метр, але при цьому отримувати високу європейську якість квартир. Реалізація таких програм дасть змогу в рази збільшити обсяги житлового будівництва в країні та розв’язати житлову проблему для наших людей», — сказав Микола Азаров.

Він також звернув увагу на те, що з червня 2012 року  розпочато реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів. Нині до участі у програмі визначено 188 об’єктів житла для придбання 8258 квартир. «Ця програма реалізується під постійним контролем уряду», — наголосив Прем’єр-міністр.

Він нагадав, що вона передбачає механізм здешевлення іпотечних кредитів вартістю не більше 16% річних, наданих на строк до 15 років у гривні, з яких позичальник сплачує 3%, а решту компенсує держава. За словами Миколи Азарова, відсоткова ставка повинна поступово знижуватися, тоді житло стане ще доступнішим: «Не завжди ставка буде 16% — буде і менше. Я думаю, що найближчим часом доведемо цю ставку до 5—6%. Але незалежно від розміру ставки громадянин однаково платитиме 3% за своїм кредитом», — додав глава уряду.

При цьому він наголосив, що ці програми повинні зробити справді доступним житло для українців, і різноманітні механізми здешевлення придбання житла для населення поступово набирають обертів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»